EXPERTERNA

Måste jag sympatistrejka?

Lag & Avtals experter på arbetsrätt är Dan Holke, tidigare vd vid LO-TCO Rättsskydd, Pia Attoff, advokat vid Attoff Law, och Lars Bäckström, arbetsrättsjurist vid Almega.

Min arbetsplats kan bli indragen i Teslakonflikten genom sympativarsel. Jag är inte medlem i något fack, men vill inte stöta mig med kollegorna som är det. Samtidigt vill jag vara lojal mot min arbetsgivare. Vilka arbetsrättsliga regler behöver jag känna till för att navigera säkert genom det här och inte bryta mot vare sig god sed, lagar eller anställningsavtalet?

EXPERTERNA SVARAR

En fackförening kan vidta stridsåtgärder, till exempel strejk och/eller blockad, för att förmå en arbetsgivare eller arbetsgivarorganisation att teckna kollektivavtal eller gå med på ändringar i ett kollektivavtal som löpt ut. För att stridsåtgärden ska vara lovlig krävs bland annat att fackets beslut har fattats i behörig ordning i enlighet med föreningens stadgar.

Det kan tilläggas att rätten att vidta stridsåtgärder är i viss mån begränsad enligt lagen om offentlig anställning när det gäller arbeten som innefattar myndighetsutövning. Eftersom vi uppfattar att du arbetar i privat verksamhet berörs du inte av de reglerna. Också i samband med att utländska företag utstationerar arbetstagare i Sverige finns vissa begränsningar i rätten att vidta stridsåtgärder mot sådana företag. Inte heller den situationen är aktuell i ditt fall.

Också en arbetsgivarorganisation kan vidta stridsåtgärder. När det sker är det numera oftast som ett svar på stridsåtgärder facket har vidtagit. Det rör sig då oftast om lock-out, som innebär att arbetsgivaren utestänger anställda från arbetsplatsen. Också dessa åtgärder ska beslutas om i behörig ordning.

Minst sju arbetsdagar innan en stridsåtgärd inleds ska motparten och Medlingsinstitutet varslas. Part som låter bli att varsla blir skadeståndsskyldig.

När ett kollektivavtal har träffats och fortfarande gäller får stridsåtgärder inte vidtas. Då råder fredsplikt. Att fredsplikten inte är absolut framgår nedan.

IF Metall har vidtagit stridsåtgärder mot Teslas verkstäder i Sverige i form av arbetsnedläggelse, dvs. strejk. Åtgärderna syftar till att få Tesla, eller TM Sweden AB som bolaget heter, att bli bundet av kollektivavtal med IF Metall. Det kan bolaget bli antingen genom att bli medlem i en arbetsgivarorganisation som har tecknat kollektivavtal som är tillämpligt på den aktuella verksamheten eller genom att bolaget tecknar ett kollektivavtal direkt med IF Metall.

För att sätta ytterligare press på TM Sweden AB att teckna kollektivavtal har flera andra fackföreningar, till stöd för IF Metall, varslat om och inlett så kallade sympatiåtgärder mot bolaget.

Också sympatiåtgärder ska beslutas om i behörig ordning. Sympatiåtgärder får vidtas bara om den s.k. primärkonflikten är lovlig.

I det nu aktuella fallet har anställda i företag som har kollektivavtal tagits ut i sympatiåtgärder som innebär att dessa anställda vägrar utföra arbete kopplat till TM Sweden AB. Den sortens åtgärd brukar kallas blockad. Det handlar bland annat om företag som normalt delar ut post till TM Sweden AB, städar bolagets lokaler och underhåller deras laddstolpar. Sympatiåtgärderna får till följd att dessa företag, trots att de i grunden skyddas av fredsplikt eftersom de har kollektivavtal, drabbas av stridsåtgärderna när det gäller det arbete de normalt utför åt TM Sweden AB.

Företag som drabbas av stridsåtgärder och som är medlemmar i en arbetsgivarorganisation kan få ersättning av organisationen för kostnader och förlorade intäkter som stridsåtgärderna medför.

Arbetstagare som är medlemmar i en fackförening som har vidtagit stridsåtgärder är normalt gentemot facket skyldiga att följa fackets beslut om att t.ex. lägga ner arbetet. Arbetstagarna går då givetvis miste om lön från arbetsgivaren men kan få ersättning från facket. Den medlem som inte följer sin fackliga organisations beslut kan, om stadgarna medger det, bli utesluten ur facket.

Den som är medlem i facket kan inte bli uppsagd från anställningen för att han eller hon följer fackets direktiv om att delta i lovliga stridsåtgärder.

En arbetstagare som inte är medlem i något fack alls eller som är medlem i annat fack än det som beslutat om en lovlig stridsåtgärd har en individuell rättighet att välja mellan att fortsätta utföra arbete som omfattas av konflikten eller att inte göra det. Om den anställde vägrar utföra arbete kan arbetsgivaren inte vidta arbetsrättsliga åtgärder p.g.a. detta. Det framgår av Arbetsdomstolens dom AD 2006 nr. 10. Om den anställde väljer att inte arbeta går han eller hon dock miste om lön.

Det kan påpekas att om det är fråga om olovliga stridsåtgärder kan såväl organiserade som oorganiserade arbetstagare drabbas av arbetsrättsliga åtgärder.

Svaret på din fråga är alltså att du inte bryter mot god sed, lagar eller anställningsavtalet vare sig du väljer att arbeta eller väljer att avstå från att göra det. Att din arbetsgivare eller dina arbetskamrater, beroende vilket du väljer, kanske kan tycka illa om ditt beslut är en annan sak.