Avtalsrörelsen

Medlarbud i dag i tågkonflikten

Klockan 16.00 i dag, torsdag, ska medlarna lämna ett bud till de stridande parterna i tågkonflikten, Seko och Almega. I Stockholm stoppas pendeltågtrafiken på midsommaraftonens morgon om inte parterna kan enas dessförinnan.

Publicerad

- Vi ska svara på medlarnas bud klockan 19.00 i kväll, säger Seko:s avtalssekreterare Valle Karlsson.

Tvisten började med att Veolia genom upphandling vann Öresundstrafiken och ville minska bemanningen. Seko oroade sig över att den  lägre bemanningen skulle innebära att allt fler timanställda då skulle användas. Facket ville ha ett tak för andelen timanställda.

Frågan hamnade i knät på de centrala parterna. Seko sade upp det centrala avtalet för omförhandling och varslade om strejk. Första varslet var riktat mot just Veolia och Öresundstrafiken. Den strejken pågår redan.

Seko:s andra varsel är riktat mot Kustpilen som går mellan Linköping, Västervik och Kalmar. Den träder i kraft på tisdag i nästa vecka. Och på midsommaraftonens morgon träder Seko:s tredje varsel i kraft mot Stockholmståg, som står för pendeltågtrafiken i Stockholm, och Krösatågen i Småland.

Seko kräver två saker, säger Valle Karlsson.

- Vi vill sätta ett tak för hur många timanställda Veolia får ha i Öresundstrafiken och i det centrala avtalet vill vi ha en reglering som säger att timanställda blir tillsvidareanställda efter ett år.

Hittills har arbetsgivarna inom Almega inte velat gå med på något av kraven, menar han. Arbetsgivarna är emot själva principen om ett tak för timanställning. Ett sådant skulle inkräkta på arbetsgivarens arbetsledningsrätt, anser de.