karriär
Mer strategisk och coachande roll för Josephine Trinder

LO-TCO Rättsskydds arbetsrättsenhet har ny chef sedan april. Det är Josephine Trinder, fram till nyligen en av förbundsjuristerna i verksamheten.
Men det är ingen internrekrytering. Tjänsten var öppet utlyst och tillsättningen skedde i konkurrens.
– Det fanns flera starka externa kandidater. Jag blev intervjuad som alla andra, säger Josephine Trinder.
Hon tar emot i nya lokaler i Hammarby Sjöstad i Stockholm dit de flyttade i september förra året.
Det är första gången Josephine Trinder har en arbetsledande roll. Hon lockas av tanken att få agera möjliggörare för sina kollegor. Sussanne Lundberg, som gått i pension efter 16 år som enhetschef har varit omtyckt. Josephine Trinder är medveten om att det är stora skor att fylla, som hon uttrycker det.
– Men jag har också haft henne som chef väldigt länge så jag vet vad det är som vi har tyckt om med hennes sätt att vara chef.
Som arbetsrättsenhetens chef ska Josephine Trinder bland annat fördela de inkommande ärendena. Hon har arbetsmiljöansvaret och får anledning att fundera över arbetsbördan hos var och en i varje enskilt läge.
– Det handlar om att skapa möjligheter, ta bort friktion så långt möjligt så att mina kolleger kan koncentrera sig på arbetsuppgifterna. För mig är det viktigt att vara en närvarande chef i det dagliga arbetet men även som stöd när livet svänger.
Josephine Trinder har redan hållit lära-kännasamtal med alla. Till hösten är det dags för medarbetarsamtal. Vid sidan av chefsrollen ska hon i viss mån fortsätta processa.
– Här har vi alla ett debiteringskrav, även cheferna, så jag ska processa. Men det kommer inte att bli i samma utsträckning som tidigare.
Arbetsrättsenheten har 15 anställda. De flesta uppdragen kommer från förbunden inom LO, huvudägaren. På tjänstemannasidan har många förbund egna processande jurister, vissa har en verksamhet som är nästan lika stor som LO-TCO Rättsskydds. Men det förekommer uppdrag även från tjänstemannafacken, i synnerhet från de mindre.
LO-TCO Rättsskydd består av två enheter, en för försäkringsärenden och en för arbetsrättsliga tvister. För några år sedan sågs en stor nedgång i antalet inkomna ärenden till försäkringsenheten, något Lag&Avtal uppmärksammat tidigare. En anledning till det är att Försäkringskassans praxis i sjukförsäkringsärenden blivit mer generös. LO-TCO Rättsskydd var med och påverkade utvecklingen. Denna lägre nivå har nu stabiliserat sig. Men på arbetsrättsenheten märks ingen nedgång, säger Josephine Trinder.
– Det tvistas ungefär lika mycket som tidigare. Så här inför sommaren har det strömmat in en hel del ärenden. Ute på förbunden rensar förmodligen ombudsmännen sina skrivbord inför semestern.
Alla tvister leder naturligtvis inte till dom. Kan parterna förlikas innan huvudförhandling i Arbetsdomstolen så gör de det. Josephine Trinder säger att båda sidor i en tvist ofta ser på förlikningen som en slags riskeliminering.
– Ingen kan veta vad som kommer att hända när domstolen ska pröva tvisten. Medan vi parter fortfarande kan prata förlikning finns möjlighet att påverka utfallet och det ska man inte förringa. Jag förklarar alltid för mina huvudmän att i domstolen handlar det inte om att ha rätt utan om att få rätt.
Josephine Trinder har vistats mycket i sessionssalarna och partsrummen i Arbetsdomstolen, både som ombud på arbetstagarsidan och på arbetsgivarsidan, en erfarenhet som är unik för LO-TCO Rättsskydd. I två vändor har hon arbetat som arbetsrättsjurist på Arbetsgivarverket. Nu blir hennes roll mer strategisk och coachande.
– Det är ett hantverk att processa. Man kan inte bara plocka upp ett exemplar av rättegångsbalken och tro att det ska gå vägen. Det handlar om strategiska avvägningar och ganska mycket om att försöka vara pragmatisk och nytänkande.
Vid sidan av processföring i tvister erbjuder arbetsrättsenheten juridisk jour. Även denna tjänst avropas främst av LO-förbunden. Rådgivningen är dock öppen för alla fackförbund som efterfrågar det. Förbunden bestämmer själva vilka hos dem som har befogenhet att höra av sig.
Det tredje verksamhetsbenet är utbildning.
– Det är ett brett spektrum som vi utbildar inom. Det kan vara mbl, föreningsrättskränkning, diskriminering eller Las. Det skiftar.
På uppdrag av LO har förbundsjuristerna Henric Ask och Mattias af Malmborg tagit fram en utbildning som handlar om arbetsmiljö och hindrande av skyddsombud. Den har varit väldigt populär och är fortfarande det, enligt Josephine Trinder.
– Ombudsmän och förtroendevalda får upp ögonen för vad som skulle kunna utgöra ett hindrande av skyddsombud. Kursen gör att man ser vilka fall som finns och vilka som bör drivas.
Utbildningen anses ha lett till att LO-TCO Rättsskydd fått in fler tvister om hindrande av skyddsombud.
Inom ämnet säkerhetsskydd har förbundsjuristen Fredrik Westin, med en bakgrund från Polisförbundet, tagit fram en halvdagsutbildning som går i september.
– Han kommer att prata om frågan utifrån ett fackligt perspektiv. Det tror jag saknas. Många tar upp säkerhetsskydd ur ett arbetsgivarperspektiv så vi tror att det finns ett behov.
Det som annars trendar är frågor om den personliga integriteten, säger Josephine Trinder. Bakgrundskontroller, vaccinationskrav under pandemin och drogtestning.
Ai, artificiell intelligens, är också en företeelse som allt mer genomsyrar arbetslivet och där det finns anledning att beakta påverkan på arbetsrätten. Inom ämnesområdet har LO-TCO Rättsskydd en specialistkompetens i kraft av Sonia Bastigkeit Ericstam som doktorerar om användningen av algoritmer i anställningsförhållandet vid Stockholms universitet parallellt med sin tjänst som förbundsjurist.

Huset som LO-TCO Rättsskydd flyttat till är ett av huvudstadens nyare landmärken, ett iögonfallande 28 våningar högt hus med glasfasader i kraftfulla färger. Det ligger söder om Hammarbyhamnens västligaste del. Mittemot, på norra sidan om hamnen, står det lika höga Folksamhuset sedan 1960.
Verksamheten har hela tionde våningsplanet för sig självt. Alla medarbetare sitter i egna rum.
– För oss har det varit viktigt att ha egna rum. Få jurister processar så mycket som vi gör.
Som alltid vid flyttar finns det fördelar och nackdelar. De nya lokalerna känns fräschare än de gamla på Olof Palmes gata, säger Josephine Trinder och de kostar mindre vilket är en fördel. Men det finns färre lunch- och affärsalternativ. De anställda får jobba en dag hemifrån per vecka.
– Det är för att vi vill ha det kollegiala lärandet, att man snappar upp saker i korridoren. Det kräver en viss närvaro. Ingen kan allt, men tillsammans kan vi det.
Hon tror dock att LO-TCO Rättsskydd kan bli bättre på att skapa digitala mötesplatser också, men det kommer inte ske över en natt, säger Josephine Trinder.
En ny syssla som hon har att hantera är det ständiga pusslandet med bemanning. Verksamheten är inne i en utdragen fas som kan beskrivas som ett generationsskifte där folk går i pension och behöver ersättas med nya krafter. Till hösten kommer förstärkning från två nya förbundsjurister.
Parallellt uppstår, som alltid, tillfälliga vakanser vid exempelvis föräldraledigheter.
– Vi letar just nu efter en vikarie som är så pass erfaren att den kan sätta i gång och processa genast.
Josephine Trinder tänker sig att det kan vara en förbundsjurist från något fackförbund.
– I den bästa av världar hittar vi någon som vill göra något annat i några månader, som vill utvecklas inom processandet och som kan få tjänstledigt, säger hon förhoppningsfullt.