Nyheter

Misstroende mot Strandhäll efter Begler-affären

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Ann-Marie Begler utnämndes till generaldirektör för Försäkringskassan 2015. Foto: Jörgen Appelgren

(Uppdaterad) Moderatledaren Ulf Kristersson har nu väckt ett formellt misstroendevotum mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Bakgrunden är turerna kring att Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler fick sparken.

Publicerad

– Desperat, säger statsminister Stefan Löfven (S) om M:s agerande.

– Det är utomordentligt allvarligt att Annika Strandhäll avsatt en generaldirektör av politiska skäl och därefter inte talat sanning om skälen, säger Ulf Kristersson. Annika Strandhälls beteende undergräver integriteten och oberoendet för statsförvaltningen.

– Vårt tålamod är slut. Vårt förtroende är förbrukat. Vi yrkar på att riksdagen ska förklara att Annika Strandhäll inte har riksdagens förtroende, säger Ulf Kristersson.

Stefan Löfven beskriver misstroendeförklaringen som ett "utfall mot statsrådet Strandhäll".

– Det här agerandet kan inte betecknas på annat sätt än desperat. Moderaterna vill uppenbarligen inte ha granskningen av ärendet på bordet. Just nu behandlas det i KU. Att inte invänta en seriös behandling innan man använder sig av riksdagens viktigaste verktyg, kan inte beskrivas på annat sätt, säger Stefan Löfven.

Annika Strandhäll själv menar att kravet är ett försök av M att rädda svikande opinionssiffror inför EU-valet.

– Det här är komplett ogrundat, säger socialförsäkringsministern till TV4.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor ställer sig bakom Moderaternas misstroendevotum, skriver hon på Twitter.

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson säger till TT att även hans parti sannolikt kommer att stödja M:s krav.

– Om inte Strandhäll lyckas leverera en väldigt klargörande version nu som ställer saken i ett annat ljus, så har jag svårt att se att vi kommer landa i någon annan slutsats än att vi stödjer misstroendeförklaringen, säger Karlsson.

Centerns gruppledare Anders W Jonsson säger att det som framkommit om regeringens hantering av ärendet är "allvarliga saker".

– Vi hade gärna sett att den här frågan hade fått utredas ordentligt av KU, säger han.

– Vi tar aldrig lättvindigt på en fråga om misstroendeförklaring, så den kommer naturligtvis att diskuteras i vår riksdagsgrupp, säger Anders W Jonsson.

KU:s vice ordförande Hans Ekström (S) avfärdar misstroendeförklaringen mot Annika Strandhäll.

"KU:s betänkande presenteras om mindre än en månad. Det är desperat att inte invänta det. Det framstår som att Ulf Kristersson använder misstroendevotum av valtaktiska skäl", säger Ekström i en skriftlig kommentar till TT.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt säger till TT att det för närvarande inte finns några uppgifter som gör att Vänsterpartiet kommer att stödja en misstroendeförklaring. Miljöpartiets gruppledare Jonas Eriksson säger att partiet inte har tagit ställning men att det är konstigt att man inte avvaktar KU:s utredning.

Det var i april förra året som Begler med två dagars varsel fick gå från Försäkringskassan, mot sin egen vilja. Enligt Annika Strandhäll hade departementet under hela 2017 haft samtal med Begler och uttryckt sitt missnöje mot henne, uppgifter som Begler ställt sig frågande inför.

Häromdagen skrev en tidigare rättschef och en tidigare generaldirektör på Försäkringskassan i ett mejl till KU att Annika Strandhälls uppgifter i KU om att Ann-Marie Begler varnats vid flera tillfällen är "missvisande".