Nyheter

Nya LO-basen: Politiska situationen är inte den bästa

Susanna Gideonsson är ny LO-ordförande. Foto: David Bicho

Susanna Gideonsson valdes på måndagen till ny ordförande för LO under den digitala kongressen. Hon tar över efter Karl-Petter Thorwaldssons som slutar efter åtta år.

Publicerad

Vad är det första du ska göra som ny ordförande för LO?

– Jag ska först av allt prata med de andra som valts till LO:s arbetsutskott för att komma överens om hur vi ska jobba.

Vad blir skillnaden mellan dig och Karl-Petter Thorwaldsson som LO-ordförande?

– Ingen aning. Jag blir aldrig Karl-Petter. LO-förbunden är stora organisationer och jag tror inte en person gör skillnad utan det är många personer som gör skillnad.

Du är den andra kvinnan som har uppdraget som LO:s ordförande. Vad tänker du om det?

– Det har jag inte reflekterat över. Det är väl fullkomligt naturligt.

Las, Lagen om anställningsskydd, är aktuell både i en statlig utredning och i förhandlingar mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv. Vad hoppas du ska bli resultatet?

– Jag hoppas att vi kan komma överens med våra motparter om hur det ska fungera på svensk arbetsmarknad och att vi kan putta bort politikerna från frågan. Jag vill inte spekulera om innehållet i överenskommelsen, eftersom jag inte vill förhandla genom media.

Det finns fackliga företrädare som hoppas att Coronakrisen blir slutet på egoismen och att solidaritet blir mer viktigt. Vad hoppas du blir resultatet av Coronakrisen?

– I nuläget är det lättare att prata politik. Människor ser vikten av ett starkt samhälle och att det inte går att ha verksamheten uppdelad på en massa privata aktörer där ingen har helhetsansvar. Sen är det bara att hoppas att minnet kvarstår på valdagen.

LO-förbunden tappar medlemmar. Hur vill du ändra på den utvecklingen?

– Just nu strömmar det in medlemmar. Erfarenheten från Handels visar att där vi har många visstidsanställda har vi färre medlemmar. Många säger att de ska gå med i facket när de får ett riktigt jobb. Vi har några hundratusen som inte har riktiga anställningar. Vi måste också förnya oss utifrån dagens arbetsmarknad. Villkoren har förändrats. Vi behöver hitta nya sätt att jobba och nya sätt att nå nya medlemmar.

LO-förbunden är oeniga och splittrade i flera frågor. Hur vill du skapa enighet?

– Oeniga och splittrade har vi varit från tid till annan under evinnerliga tider. Jag tycker man gör för stor sak när man har fokus på själva splittringen. Fokus borde vara på vad vi vill och där är vi faktiskt överens. Vi har samma karta. Oenigheten består i vilken väg vi ska välja. Det kommer vi kunna lösa och gå framåt längs samma väg.

Kommunal har brutit sig ur LO:s avtalssamordning för att man inte fått stöd för sitt krav att Kommunals utbildade grupper ska få större lönepåslag än andra för att minska skillnaderna mellan kvinnor och män på arbetsmarknaden? Tycker du att undersköterskor ska få större lönepåslag i kronor än metallarbetare?

– Det är knappast min fråga att avgöra hur förbunden fördelar löneutrymmet. Det måste de få göra själva.

Kommunal vill ha löneökningar som är större än industrinormen. Kan du tänka dig att LO överger industrinormen för att Kommunals medlemmar ska få större lönepåslag än industrins lönehöjningar.

– Det är ingen fråga jag kan svara på för jag är inte LO. LO består av 14 förbund. Ska vi ändra på något får vi diskutera oss samman.

Vad tycker du om Januariavtalet som ligger till grund för regeringens politik?

– Det är en förlegad fråga. Den är uttjatad. Vi vet vilka frågor som står i januariavtalet och det var en tvungen överenskommelse att få en socialdemokratiskt ledd regering. Så här långt ska vi vara jäkligt glada att vi haft en socialdemokratisk regering. I den här krisen ser vi hur mycket det betyder när man inför åtgärder som gör att både företag och anställda kan överleva. Inte bara ensidigt titta på företagssidan. Utifrån det så har januariavtalet varit bra. Sen finns det saker i avtalet som är mindre roliga att hantera och det är välkänt och det behöver jag inte upprepa igen.

Du säger att Januariavtalet är en förlegad fråga?

– Som Handels ordförande har jag svarat på frågan om januariavtalet hundratals gånger. Och den politiska situationen är inte den bästa idag och som parter får vi hantera det.

Betyder det att LO vill riva upp januariavtalet?

– Nä, det har jag inte sagt. Jag tycker att vi så långt som möjligt lösa frågor som rör arbetsmarknaden och Las mellan parterna.

Är det någon hjärtefråga du vill driva som LO:s ordförande?

– Jag driver alltid arbetarnas frågor och jag tycker det är dags för alla facklig aktiva att räta på ryggen. Om vi får alla att gå i takt och om vi kämpar tillsammans så tror jag vi kan göra storverk.

Karriär:

Efter grundskolan i Lycksele arbetade Susanna Gideonsson bland annat som vårdbiträde, städare, snickare och med skogshuggning.

1990 Ombudsman hos SSU i Västerbotten

1996 Ombudsman för Handels i först i Söderhamn och senare i Luleå

2005 Ombudsman på Handels förbundskontor

2006 Vald till förste vice ordförande för Handels

2014 Vald till ordförande för Handels