LO-KONGRESSEN

Nye ordföranden eldade på ombuden

Nyvald som ordförande för Landsorganisationen.

LINJETAL. Det finaste uppdraget en arbetargrabb kan få och ha. Så sa Johan Lindholm när han höll sitt första tal som LO:s nyvalde ordförande på LO:s kongress.

Publicerad Uppdaterad

 I sitt första tal som LO:s ordförande deklarerade Johan Lindholm att han vill göra LO tydligare i samhällsdebatten, och eldade på stämningen i kongressalen.

- Det är vi som får Sverige att fungera, utropade han återkommande i ett entusiasmerande tal som betonade samhörighet och solidaritet, och nämnde blandat annat de som monterar bilar, kör gaffeltruck, delar ut post, plogar vägar, tröstar barn, ser till att alla får vara med på rasten, hjälper gamla ur sängen, tillverkar vapen och ammunition till försvaret, kör pendeltåg, lastbil, taxi, spränger i gruvor, smälter malm, rycker ut på larm och tillverkar godis.

- Men Sverige fungerar inte alltid för oss, la han till och betonade vikten av hålla ihop, oavsett kön, sexuell läggning eller var man kommer ifrån.

- Att stå upp för allas lika värde är faktiskt en del av vårt DNA. Vårt arbete handlar om rättvist arbete för alla.

Johan Lundberg formulerade politiska krav på investeringar i infrastruktur, klimatarbete, bostäder och välfärd och drog ner stora applåder – och busvisslingar – när han lovade att ta upp kampen mot karensdagarna som han anser slår hårt mot LO-medlemmarna som sällan har möjlighet att jobba hemifrån när de är förkylda.

- Jag vill ha ett tydligt besked från Magdalena Andersson nästa gång socialdemokraterna har makten. Tar ni då bort denna orättvisa klasslagstiftning?

Den andra applådåskan kom när han lovade att LO aldrig kommer att ge upp kampen mot Tesla.

- Tillsammans förbättrar vi villkoren för arbetare. Det är facklig solidaritet, det är så vi kommer framåt. Vi accepterar inte deras vägran att teckna kollektivavtal, sa Johan Lindholm.

Han pratade om den utbredda arbetslivskriminaliteten med pressade priser och slavliknande villkor som dödar och skadar arbetare överallt i vårt land. Och avslutade med ett av LO:s förslag till EU-valet: Ett gemensamt europeiskt näringsförbud för att komma åt de kriminella som utnyttjar den fria rörligheten i EU.