Arbetsdomstolen

”Oacceptabelt kringgå företrädesrätt i en konkurs”

Katarina Dahlskog, arbetsrättsjurist vid Journalistförbundet. Foto: Jörgen Appelgren

Journalistförbundet stämmer Mediebolaget Västkusten AB för att ha frångått företrädesrätten. Förbundet hävdar att bolaget försöker kringgå reglerna med hjälp av konkurrensen.

Publicerad

Bakgrunden är att i september förra året gick William Michelsens Boktryckeri, som gav ut Alingsås Tidning, Lerums Tidning och Härryda-Posten/Partille Tidning, i konkurs. Konkursförvaltaren meddelade att alla anställda skulle säga upp men fortsatte samtidigt att ge ut tidningarna.

Enligt förbundet stod det efter en dryg vecka klart att Mediebolaget Västkusten, som är en del av Stampenkoncernen, skulle ta över verksamheten och att bolaget skulle fortsätta att ge ut Alingsås Tidning och Lerums Tidning.

Beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

I den nya organisationen fanns det färre redaktionella tjänster. Enligt förbundet tog bolaget inte hänsyn till medarbetarnas anställningstid eller plats i turordningen, utan man försökte kringgå Las genom konkursen. De äldsta och de som hade längst anställningstid, på respektive driftsenhet erbjöds inte anställning.

– Att kringgå medlemmars företrädesrätt i en konkurssituation är helt oacceptabelt. Därför är det viktigt att förbundet driver frågan i domstol, säger Katarina Dahlskog, förbundsjurist.

Förbundet driver frågan om företrädesrätt för en person som ska ha haft företrädesrätt i en av driftsenheterna. Förbundet yrkar på att bolaget ska betala ett allmänt skadestånd till personen på 125 000 kronor samt ett ekonomiskt skadestånd på sammanlagt cirka 70 000 kronor. Förbundet kräver för egen del ett allmänt skadestånd på 50 000 kronor samt ersättning för rättegångskostnader.

Intresserad av arbetsmiljöfrågor också? - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev