Nyheter

OECD: Så många blev arbetslösa – USA värst drabbat

USA skiljer sig från övriga OECD-länder genom en extremt snabb uppgång av antalet registrerade arbetslösa. Se kurvan i orange. Efter USA, kommer de 19 EU-länderna, följt av OECD-området och Japan som hade 2,5 procent arbetslösa i mars.
Covid-19. Arbetslöshetskontoret i Massachusetts, i USA, är stängt under coronakrisen. Foto: AP Photo/Michael Dwyer

Coronakrisen färgade de nya arbetslöshetssiffrorna mindre än väntat i OECDs senaste mätning som publicerades vid lunchtid på onsdagen. Men USA sticker ut. Landets nära 15 procents arbetslöshet är den högsta registrerade sedan mätningarna startade.

Publicerad

OECDs siffror över arbetslösheten är något osäkra i denna coronatid konstateras i en fotnot till statistiken. Mätningen gäller mars, men med tillägg av mer aktuella data från april.

Både USA och Kanada närmar sig en arbetslöshet på 15 procent i april. Utvecklingen har varit särskilt dramatisk i USA, där arbetslösheten steg med över 10 procentenheter.

I mars visar siffrorna en svag ökning för hela OECD-området till 5,6 procent. För de 19 euro-länderna, som organisationen särredovisar, steg den till 7,4 procent.

Japan, som haft en extremt låg registrerad arbetslöshet, hade inte mer än 2,5 procent arbetslösa i mars.

I USA hade i slutet av april 26 miljoner arbetslösa. I en artikel i New York Times motsvarar detta hela arbetskraften i 25 av de mindre delstaterna. Där, liksom i övriga OECD, är lågavlönade arbetare och kvinnor särskilt hårt drabbade när ekonomin stannar upp.

Den amerikanska arbetslösheten växer i mycket högre takt än i Europa, trots att även Trump-administrationen har ett löneskyddsprogram för företag som behåller sina anställda. Det är uppbyggt med förmånliga lånegarantier och omfattar 6 700 miljarder kronor.

Nobelpristagaren och ekonomen Joseph Stiglitz kallar programmet katastrofalt i media och är kritisk till att stöd inte ges direkt till löntagarna som i Europa.

Den flacka utvecklingen av arbetslösheten i Europa speglar inte farhågorna om en mycket hög arbetslöshet. ILO bedömer att ytterligare 12 miljoner européer kommer att förlora jobbet i år.

Siffrorna över arbetslösheten i de rika OECD-länderna måste tas med en nypa salt. Bland arbetslösa i USA registreras personer som fått löfte om återanställning och i Europa skulle räknats som permitterade. Systemen skiljer sig åt och är svåra att jämföra.

USA skiljer sig från övriga OECD-länder genom en extremt snabb uppgång av antalet registrerade arbetslösa. Se kurvan i orange. Se grafik här.

OECD

OECD står för organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling och har 37 medlemsstater: Australien, Belgien, Chile, Colombia, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Israel, Island, Italien, Japan, Kanada, Lettland, Litauen, Luxemburg, Mexiko, Nederländerna, Norge, Nya Zeeland, Polen, Portugal, Slovakien, Slovenien, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Sydkorea, Tjeckien, Turkiet, Tyskland, Ungern, USA och Österrike.

Källa: OECD