Nyheter

Oklart om Zafars inlägg kan anses vara brott

"Startpunkten är att man får säga vad som helst och allt annat är undantag. Hets mot folkgrupp är ett sådant undantag", säger Mårten Schultz vid Institutet för juridik och internet. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Kan de inlägg som Hamid Zafar gjort bli föremål för en brottsutredning? Det är för tidigt att säga än, menar juridikexperten Mårten Schultz. Yttrandefriheten har ett starkt skydd i Sverige.

Publicerad

Vid en första anblick tror inte Mårten Schultz att uttalanden från Zafar som publicerats i Dagens Nyheters granskning kan anses som brottsliga. Eventuellt några stycken.

Men inläggen och kommentarerna Hamid Zafar gjort på exempelvis Flashback kan föranleda ett ansvar.

− På Flashback har var och en alltid ansvaret för sina egna kommenterar till skillnad från om jag säger något till en tidning. Då är den ansvariga utgivaren som har ansvaret, säger Mårten Schultz.

− Man har ett individuellt ansvar för vad vad man postar på Flashback.

Hamid Zafar, flitig debattör inom skolan och tidigare rektor på en skola i Göteborg, gjorde under flera år inlägg på olika forum på nätet där han skrev nedsättande om bland annat judar och homosexuella.

Utifrån de uttalanden som publicerats i bland annat Dagens Nyheter tror Schultz att det mest sannolika brottspunkten är hets mot folkgrupp – om man skulle bedöma att det rör sig om ett brott det vill säga.

I och med att Zafar erkänt att han skrivit de här inläggen är bevisläget bättre om en eventuell utredning skulle gå vidare.

− Erkända brott brukar inte vara så svåra att ro i hamn, säger han.

Men enligt Mårten Schultz är det viktigt att komma ihåg att fallet kring Hamid Zafars inlägg rör yttrandefrihet och att Sverige har ett väldigt långtgående skydd för just yttrandefriheten.

− Startpunkten är att man får säga vad som helst och allt annat är undantag. Hets mot folkgrupp är ett sådant undantag. Det brottet har blivit aktuellt många gånger just på grund av uttalanden på internet och ibland kan gränsdragningarna vara svåra. Men regeln har förhållandevis fast stadga nu och man vet ganska mycket om vad som är otillåtet, säger han.

Om en utredning kring Hamid Zafars uttalanden ska bli verklighet krävs dock att någon anmäler.

− Men jag skulle bli förvånad om inte någon gör det, säger Mårten Schultz.

'Startpunkten är att man får säga vad som helst och allt annat är undantag. Hets mot folkgrupp är ett sådant undantag', säger Mårten Schultz vid Institutet för juridik och internet. Arkivbild.

Malin Hoelstad/SvD/TT

"Startpunkten är att man får säga vad som helst och allt annat är undantag. Hets mot folkgrupp är ett sådant undantag", säger Mårten Schultz vi