Åsikter

Omställning till ett sundare arbetsliv

Ann Olrin, ansvarig utgivare. Foto: Sann Percivall

LEDARE. Att bli arbetslös är något nästan alla är rädda för. Att stå där med hyra, räntor och barnens julklappsönskelistor men inte ha några pengar att betala med.

Den rädslan kan vara förlamande och göra att människor stannar på jobb de varken gillar eller är särskilt bra på i åratal.

Men så plötsligt händer något; företaget flyttar utomlands, myndigheten utlokaliseras, sjukhuset upptäcker att budgeten inte går ihop. Och så kastas man ut i den stora ovissheten och upptäcker kanske att det man är duktig på inte längre är efterfrågat. I den bästa av världar hade man redan tagit höjd för det och kompetensutvecklat sig, men så fungerar det sällan i den verkliga världen.

Det sägs att kompetens är mer av en färskvara än någonsin tidigare och att hjulen snurrar allt fortare. Och samtidigt lever vi och är friska så mycket längre än förr.

Kanske är det inte möjligt eller ens önskvärt att en person ska ha samma jobb hela yrkeslivet? Att arbeta med samma sak i 45 år kan få vem som helst att tappa sugen redan i halvtid.

Om fler fick chansen till en andra karriär tror jag att vi skulle få gladare och effektivare arbetsplatser och medarbetare med unika erfarenheter vi inte visste att vi saknade.

I det här numret av Lag & Avtal har vi tagit greppet på omställning. På SSAB i Borlänge brottas man med både behov av kompetens och vetskap om att en lågkonjunktur förr eller senare kommer. Läs om hur de laddar för framtiden. Läs också intervjun med balettdansören på Operan som tack vare ett unikt omställningsavtal kunnat skaffa sig ett helt nytt yrke mitt i livet.

Missa inte heller nästa Lag & Avtal. Vi gör ett extra­tjockt dubbelnummer med massor av läsning som kommer ut den 27 december.