Avtalsrörelsen
Omställningsprogram minskar arbetslösheten
LOs och Svenskt Näringslivs omställningsavtal ger resultat. Antalet deltagare har mångdubblats det senaste året, ändå är färre av dem arbetslösa efter avslutat program än för ett år sedan – innan krisen.
LO och Svenskt Näringsliv träffade ett omställningsavtal för fem år sedan. Trygghetsfonden STL bildades med uppgift att hjälpa arbetslösa att hitta nytt jobb.
Fram till för ett år sedan var ungefär 10 procent kvar som arbetssökande efter avslutat omställningsprogram, förklarar Pelle Johansson, ansvarig ombudsman för omställningsarbetet på LO. Den siffran har nu ändrats, så att bara 5 procent är kvar i arbetslöshet efter genomgånget program.
-Samtidigt som antalet deltagare i programmen ökat enormt, från cirka två tusen i månaden till tjugu tusen, säger Pelle Johansson.
Fram till den 31 augusti hade 95 procent alltså fått jobb eller påbörjat en utbildning.
-I Västsverige är den siffran 97 procent.
Trots att det är den delen av Sverige som drabbats värst av finanskrisen.
Pär Andersson på Svenskt Näringsliv som är ordförande i styrelsen för Trygghetsfonden bekräftar de positiva siffrorna.
-Många har genom programmen fått visstidsanställningar och hur det har gått för dem sedan vet vi inte. Men de större leverantörerna erbjuder ett visst skydd, om du blir arbetslös igen efter visstidsanställningen, säger Pär Andersson.
Omställningsprogrammen bygger på personlig coachning, som kan se lite olika ut beroende på individen. De lokala parterna väljer leverantörer för omställningsprogrammen. En del av leverantörerna har koppling till bemanningsföretag, Lernia och Arbetslivsresurs är statliga och Startkraft är ett dotterföretag till Trygghetsrådet, som tillhandahåller omställningsprogram för privattjänstemännen.
-I dag har vi ett hundratal leverantörer, för ett år sedan fanns det femtio. Många av de nya är små. De tio största står för 85 procent av omställningsprogrammen, säger Pär Andersson.
Arbetsgivarna är nöjda med omställningsavtalet som det är. Medan LO och PTK ville förbättra det när ett nytt huvudavtal diskuterades. Det blev inget nytt huvudavtal, men frågan kan dyka upp i avtalsrörelsen.
-Vi vill att fler ska omfattas av omställningsavtalet, säger Pelle Johansson, LO.
I dag är det tre grupper som står utanför. Kommunal har inget omställningsavtal med Pacta och Sveriges Kommuner och Landsting, men förhandlingar pågår. Visstidsanställda står också utanför, liksom de som blir uppsagda på grund av personliga skäl, som sjukdom.