Åsikter

På rätt sida om gränsen?

Ann Olrin, ansvarig utgivare. Foto: Sann Percivall
Lag & Avtal nr 3/2019.

LEDARE. Den 26 april 1999 skickade den då svårt förlusttyngda mediekoncernen MTG ut en vinstvarning. ”Analytikernas prognoser har legat på en felaktig nivå. Vi måste tyvärr göra dem besvikna, vi kan inte uppfylla deras förväntningar”, skrev koncernens vd Pelle Törnberg, i pressmeddelandet.

Publicerad

När ett börsnoterat företag inte lyckats leva upp till den vinstnivå marknaden förväntar sig ska en sådan varning skickas ut. Men den här gången handlade de alltså om att koncernen för första gången skulle rapportera vinst, efter en lång rad år av förluster. Detta var dock inte alldeles tydligt för den som läste pressmeddelandet.

Förvirrande och jättekul, tyckte MTG:s ledning. Börsen hade däremot inga som helst problem att hålla sig för skratt och det hela slutade med att MTG fick böta.

Humor och satir är knepiga grejer. Det fick vi på Lag & Avtal erfara när vi i förra numret prydde förstasidan med en tecknad bild på hamnarbetare som försökte klättra upp på en mur med cigar­rökande LO-pampar på toppen. Det var många som reagerade.

Några tyckte att bilden var lysande, några kastade tidningen direkt i papperskorgen, några tyckte att vi visade upp en stereotyp och föråldrad bild av arbetsmarknadens parter. Några tyckte att bilden stod i vägen för det allvarliga och komplicerade ämnet - industriavtalet - som påverkar så många människor i vårt land på så många sätt.

Jag håller med om några av invändningarna, bilden var provocerande. Men jag tycker ändå att den var på rätt sida om gränsen för vad som är god journalistik. Mejla mig gärna och berätta vad du tycker!