Avtalsrörelsen

Pappers lönekrav hotar LO-samordning

Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare på IF Metall. Foto: TT-Bild

Pappers lönekrav på fyra procent får smisk av både arbetsgivarna och LO-kollegorna. – Om Pappers bänkar sig hårt vid den här nivån, då kan det bli svårt att få ihop en LO-samordning, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Publicerad

Fyra procent eller en dryg tusenlapp i månaden. LO-förbundet Pappers vill ta kommandot med att vara först ut med sitt lönekrav inför vinterns stora lönerörelse där runt tre miljoner löntagare ska få nya löneavtal. Och precis som Pappers förmodligen har räknat med blir det internt bråk direkt.

– Man brukar inte gå ut så här tidigt, vi tycker det är för tidigt, säger Veli-Pekka Säikkälä och pekar på att avtalen ska vara klara först i vår.

Inte förankrat

Pappers krav är inte förankrat inom LO-kretsen. Och om förbundet kramar sitt krav för hårt blir det problem att nå LO:s mål, att förena alla förbunden i ett gemensamt lönekrav. Det bästa är om man sköter den samordningen internt innan något förbund går ut offentligt, enligt Säikkälä.

– Men jag har ingen synpunkt på om det här är för högt eller för lågt, säger han.

Det struntar nu Pappers i. Det lilla förbundet vill synas, skaffa sig inflytande och peka på vad arbetsgivarna har råd med, enligt nyvalde ordföranden Pontus Georgsson.

– Vi vill tidigt vara tydliga med vad vi tycker. Vi vill sända en signal till vår motpart, säger Pontus Georgsson.

Lönsamheten i pappers- och massaindustrin är hög, enligt förbundet, samtidigt som lönerna för pappersarbetarna inte hängt med.

– Vi motiverar kraven med flera år av bra och lönsamma investeringar i branschen, och man har tagit ut stora vinster. Under lång tid har vi fått löften om att få en större del av kakan, men det har vi inte fått. Nu vill vi ha det.

Hotande sprickor

Arbetsgivarparten har föga förvånande en totalt annan världsbild.

– Saknar helt verklighetsförankring, säger Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten.

En lågkonjunktur hotar och det är utifrån de förutsättningarna som Industriarbetsgivarna vill förhandla.

– Vi går in i den här lönerörelsen med målet att växla ner löneökningstakten, säger Per Hidesten.

Det förra treårsavtalet, som löper ut i vår, gav drygt två procent årligen. Med en relativt blygsam löneglidning har löneökningarna i arbetslivet legat på totalt runt 2,5 procent per år de senaste åren.

Precis som flera andra LO-förbund, grupperingen 6F med byggfacken i spetsen, anser Pappers att Industriavtalet och det så kallade märket har kommit att bli en tvångströja för hela arbetsmarknaden, vilket i vissa fall medfört lägre löneökningar än vad företagen haft råd med.

– Om det är industrinormeringen eller inte, men vi har fått för lite, säger Pontus Georgsson.

Mer inflytande

Samtidigt tror han inte att Pappers kommer att kunna bryta industrins lönenormering, "märket", eller att det ens är önskvärt. Det tänker sig inte Per Hidesten heller.

– Industrinormeringen kommer att gälla Pappers också.

Och LO-samordningen står Georgsson fortsatt bakom.

– Det vi delar med 6F är att alla vill ha ett tydligare inflytande, säger han.

Men avsikten är inte att spräcka LO.

– Vi har gjort bedömningen att det finns det utrymmet för oss. Sedan ska vi sitta tillsammans med våra vänner i LO och diskutera. Men vi sätter våra avtryck nu. Pappers är det näst minsta förbundet i LO, och vi behöver kanske göra det för att synas.