Avtalsrörelsen

Per Persson, HRF: ”Kan hålla med om att lönerna pressats ihop”

Per Persson ger aldrig dricks på restaurang. ”Dricks är en gåva, det är pengar som ligger utanför systemet. Dricks kan aldrig vara ett argument för arbetsgivare att avstå från att höja lönen”, säger han. Foto: Jörgen Appelgren
Lag & Avtals reporter Lena Gunnars ställer Per Persson, avtalssekreterare på Hotell- och restaurangfacket, HRF, mot väggen.

MOT VÄGGEN. Per Persson, avtalssekreterare på Hotell- och restaurangfacket, HRF, har siktet inställt på att förhandla bort visstiderna med hjälp av de andra LO-förbunden.Den låga organisationsgraden och branschen som genomgångsyrke har sin grund i de osäkra anställningarna, anser han.

Publicerad

Medlemmarna blir anställda dag för dag eller bara under en begränsad period. Dessutom är lönenivåerna alldeles för låga, menar Per Persson, som välkomnade LO:s låglönesatsning under fjolårets avtalsrörelse.

Ni avbröt avtalsförhandlingarna snabbt efter att ha misslyckats med att komma överens om låglönesatsningen – blev du förvånad över motståndet?

– Ja, det är klart. Industrin hade ju gjort upp om knät på 24 000 kronor som var låglönesatsningen. Men någon var väl tvungen att knäcka principen när det handlade om pengar.

Vad löste till sist upp knuten?

– Det ena var att vi lade ett varsel på 19 hotell. Det andra var att vi fick enhälligt stöd från resten av LO-förbunden. Det kändes oerhört mäktigt när vi såg effekterna av det. Annonserna som kom ut, sakerna som lades ut på Facebook och alla uttalanden.

Ni varslade om strejk på hotellen i våras och på Casino Cosmopol i höstas, i bägge fallen samlade arbetsgivarna in uppgifter om organisationstillhörighet. Varför blev ni så upprörda?

– Det var en kränkning av våra medlemmar. Vi skrev ett skarpt brev till både vår motpart Visita och cheferna på hotellen där vi visste att detta existerade.

Varför anmälde ni informationsinsamlandet till Datainspektionen, DI?

– Vi ville att det skulle göras en snabbutredning om huruvida det var tillåtet att samla in sådana uppgifter från personalen. Helst ville vi ha resultatet innan varslet på casinot skulle lösas ut, men DI hann inte det. Ärendet lades därför ner. DI tog alltså aldrig ställning i frågan.

Förväntar du dig samma tillvägagångssätt i nästa avtalsrörelse?

– Ja. Det visade sig att insamlandet inte var hotelldirektörernas idé utan kom från Visita. Nu håller vi på att utreda om det är ett brott mot gdpr (nya dataskyddslagen), personuppgiftslagen och föreningsfriheten att samla in uppgifter om vilka som är med i facket.

Visita brukar säga att ni har för höga ingångs­löner, ser du inget problem med det?

– Ja, jag kan hålla med om att lönerna pressats ihop. Vi har försökt lösa det i ett par avtalsförhandlingar så att det ska vara mer lönsamt med utbildning och lång erfarenhet. Men att ingångslönen skulle vara för hög stämmer inte. Det är snarare så att slutlönen är alldeles för låg.

Visita vill ha individuell lönesättning för att kunna belöna duktiga medarbetare, är det tänkbart?

– Nej, det är omöjligt eftersom lönerna ligger plus minus någon krona runt minimi­lönerna.

Nu vill ni förhandla bort visstidsanställningarna, hur går det?

– Du syftar på trygghets- omställningsförhandlingen som LO begärt förhandling om med Svenskt Näringsliv. Vi har fått information om att Svenskt Näringsliv vill gå in i förhandlingar, men vi har ännu inte kommit vidare där. Inom LO är vi överens om våra gemensamma yrkanden och har haft flera konferenser där vi diskuterat igenom dem. Nu följer vi upp med fler konferenser i vår. Förhoppningsvis har vi då fått Svenskt Närings­livs motkrav.

Vad ska ni göra åt er låga organisationsgrad?

– Förra året skrev vi in nästan 9 500 nya medlemmar. Vårt problem är att 9 700 medlemmar samtidigt gick ur förbundet. De byter bransch eller börjar plugga, eftersom de ofta bara har visstidsanställningar.

#notonthemenu, heter restauranganställdas bidrag till #metoo, varför har det inte tagits större krafttag tidigare mot sexuella trakasserier?

– Vi fyller hundra år i år och har jobbat med dessa frågor i alla år. Före 1918 fanns andra fackföreningar i vår bransch, som kyparföreningen. Där fick inte kvinnor vara med. När det blev strejk tog kvinnorna över de strejkande männens arbetsuppgifter. Då insåg man att man måste bilda en fackförening där även kvinnorna fick vara med. HRF är faktiskt bildat speciellt för kvinnor. Nu är det bara att hoppas att kraften i #metoo håller i sig. Att män börjar tänka på ett annat sätt och att kvinnor vågar berätta vad de utsatts för kommer att förändra saker.

Vilken grupp bland era medlemmar har varit mest utsatt?

– Hotellstäderskor och restaurangpersonal. Vi har problem från tre håll. Arbetskamrater kan trakassera varandra, en chef kan utsätta anställda. Även kroggäster och hotellgäster kan utsätta våra medlemmar. De två sistnämnda är dessutom ofta alkoholpåverkade. Själv har jag jobbat som servitör i 20 år och sett hur kolleger både har skällt på gäster och drämt brickor i huvudet på dem när de gjort oönskade närmanden.

Per Persson väljer tre

Namn: Per Persson.

Ålder: 57 år.

Bor: På Kungsholmen.

Gör: Avtalssekreterare för Hotell- och restaurangfacket, HRF.

Bakgrund: Andre- och tredje ord­förande för HRF, servitör i 20 år. ”I nästa liv ska jag bli konsult i hur man organiserar hotellfrukostar. Jag har inte varit med om någonstans där det är bra flöde på dem.”

Familj: Gift och två vuxna bonusbarn.

Utanför jobbet: Förutom att vara med familjen gillar jag att vara på landet där jag har en liten stuga. Jag tittar också mycket på idrott på tv.

Om individuell lönesättning: ”Det funkar inte i vår bransch. Individuell lönesättning förutsätter att du har en stabil personalkår, men vi har ju en hög personalomsättning. Det krävs också arbetsgivare som är intresserade och kunniga i lönesättning, men vår bransch är o­mogen i det avseendet.”

☑ Högre lön - ☐ Dricks

☐ Boka på hotellsajt - ☑ Boka via hotellet

☑ Hotellfrukost - ☐ Caféfrukost