Nyheter

Polisförbundet välkomnar högre anslag

Lena Nitz har varit ordförande för Polisförbundet. Foto: Jörgen Appelgren

Polisförbudet gör tummen upp för högre anslag nästa år i regeringens budgetproposition –  men satsningen räcker inte till på längre sikt.

Publicerad

– Det är välkommet att Polismyndigheten får det de krävt för 2020, och lite till, för fortsatt utveckling av verksamheten och uppvärdering av polisyrket. Däremot är det oroande att satsningen inte är tillräckligt långsiktig. Myndigheten ska växa med 10 000 fler polisanställda och verksamheten har stora utvecklingsbehov, säger Lena Nitz, ordförande i Polisförbundet, i ett pressmeddelande.

Drygt 28,5 miljarder kronor går enligt budgetpropositionen till Polismyndigheten för 2020: ”Även beräkningarna för 2021 visar på en fortsatt ambition att avsätta de pengar Polismyndigheten behöver. Men för 2022 har regeringen enligt beräkningarna bara för avsikt att avsätta knappt 31 miljarder – trots att Polismyndigheten räknat med att man kommer att behöva 32,5 miljarder”, skriver Polisförbundet.

–  Det finns en investeringsskuld då verksamheten under lång tid inte har prioriterats. För att få en polisverksamhet som är anpassad till dagens och morgondagens brottslighet och för ökad trygghet i samhället behövs långsiktiga satsningar, säger Lena Nitz.