Avtalsrörelsen

Programledaren: SVT agerade illojalt

Tv-profilen Mikael Wadströms statusuppdatering på hans privata facebooksida, där han hade cirka 30 vänner, ledde till omplacering och sänkt lön. Foto: Anders G Warne

Ett inlägg på facebook gjorde att programledaren Mikael Wadström blev varnad och omplacerad. Nu stämmer Unionen SVT.<br/>– Har vi någon yttrandefrihet i vår fritid? Det finns fler än jag som vill ha svar på den frågan, säger Mikael Wadström.

Publicerad

För första gången prövas arbetsgivarens lojalitetsplikt mot den anställda. Mikael Wadström har arbetat som programledare och reporter på SVT Östnytt i 20 år. Men det senaste året har han bara varit reporter. Skälet är ett inlägg på facebook som han skrev förra hösten.

– Jag uttryckte några skarpa åsikter om var det nya regionkommunkontoret skulle ligga, i Norrköping eller Linköping.

När Mikael Wadströms nyhetschef Karoline Spångberg Norlander fick höra talas om inlägget sa hon åt honom att han inte kunde skriva så eftersom det kan skada SVT:s opartiskhet.

– Jag protesterade först, men efter några minuter vek jag ned mig och tog bort inlägget. Jag lovade att inte skriva något mer om saken.

Men efter en vecka kallades Mikael Wadström in till ett nytt möte med nyhetschefen. Där fick han en skriftlig erinran om att han kan bli uppsagd om han gör något liknande igen. Nyhetschefen beslutade också att han inte fick arbeta som programledare fram till riksdagsvalet, och att han som reporter inte fick göra några reportage med politisk bäring under tiden.

– Det här handlar om en profilerad och känd program­ledare i bevakningsområdet och därmed en tydlig företrädare för SVT. Som ansvarig utgivare måste jag värna SVT:s trovärdighet och opartiskhet, säger Karoline Spångberg Norlander.

Men Mikael Wadströms fackförbund Unionen anser att SVT har brutit mot den ömsesidiga lojalitetsplikten i kollektivavtalet och tar nu fallet vidare till Arbetsdomstolen.

– Även om man är journalist och jobbar på SVT måste man kunna ha en åsikt privat. Han blev tillsagd att inlägget var olämpligt, han höll inte med men tog bort det ändå. Trots det går man vidare med omplacering och varning, säger Unionens förbundsjurist Lars Åström.

Enligt SVT gavs den skriftliga erinran för att ”utesluta missförstånd”. Men omplaceringen hade skett ändå, trots att Mikael Wadström tog bort inlägget.

– Han tog ställning i en regionalpolitisk fråga, det var tydligt att han inte kunde jobba som programledare fram till valet. Det är inte ovanligt att vi gör sådana här lösningar, säger Karoline Spångberg Norlander.

Mikael Wadström arbetar nu återigen som programledare, men inte i samma utsträckning som tidigare. Det har att göra med schemaläggningen och inte med hans facebookinlägg, enligt SVT. Men Mikael Wadström är inte lika säker. Han tycker att det är viktigt att frågan om SVT-medarbetarnas yttrandefrihet reds ut.

– Oavsett om det är på facebook eller en middag, har vi rätt att uttrycka våra åsikter?

Kräver 75 000 i skadestånd

* Unionen stämmer Sveriges Tele­vision AB och Medieföretagen för brott mot lojalitetsplikten och kräver 75 000 kronor i allmänt skadestånd till Mikael Wadström, samt lika mycket till förbundet.

* Unionen kräver också ekonomiskt skadestånd för utebliven OB-ersättning till Mikael Wadström på 2 520 kronor per månad från och med den 1 januari 2014 fram till huvudförhandlingen.

Mål: A 93/14