Åsikter

Räkna med hyvling 2017

Warda Khaldi, tf chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Jörgen Appelgren
Warda Khaldi, tf chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Jörgen Appelgren

LEDARE. Arbetsgivaren tog fram hyveln, facken föredrog motorsåg. Att sätta konkreta ord på abstrakta fenomen är effektivt.

Publicerad

En av årets sista domar i Arbetsdomstolen är en riktig stridsfråga. Redan i stämningsansökan etablerar Handels att det handlar om ”hyvling”. Företaget, en stormarknad, ville av lönsamhetsskäl minska på antalet arbetstimmar i butiken.

Fenomenet att dra ner på de anställdas arbetstid i stället för att säga upp är något som facken hävdar att arbetsgivare mer frekvent tar till, medan arbetsgivare anser att hyvling är ett begrepp som facket har hittat på. ”Det finns mycket man kan säga i den här frågan. Det första är att vi inte kallar det hyvling. Fenomenet är heller inte utbrett, det är inget som är satt i system”, sa till exempel Mattias Dahl, ny vd på Transportföretagen och tidigare förhandlingschef på Svensk Handel, i Almedalen.

Heltid är utgångspunkten i arbetslivet för båda parterna. Facken pekar på att hyvling främst drabbar lågavlönade inom handel, städ, vård och transport, där arbetsgivaren har behov av flexibel arbetskraft. Samtidigt betyder de förlorade timmarna mycket i sänkt inkomst på en redan låg lön.

Arbetsdomstolen gick på arbetsgivarens linje i det aktuella fallet. Arbetsbristen var reell, stormarknaden omplacerade och utförde proceduren enligt god sed. Arbetsgivaren visade att den följt Las intentioner att främst se till att ingen behöver förlora jobbet.

Sven Rosqvist, som företrädde arbetsgivaren i domstolen, säger att man kan tycka att det finns en lucka i Las men det är inte vad AD har att ta ställning till – det är en fråga för lagstiftarna. Och det är precis där fack och debattörer vill att den ska hamna.

Las är föråldrad och passar inte dagens arbetsmarknad, hävdar Handels Susanna Gideonsson, som direkt efter domen började uppvakta S-politiker.

Transports förbundsjurist Marcel Carlstedt var inte överraskad över AD:s beslut. Inom transport var hyvling en av de viktigaste frågorna redan i 2016 års avtalsrörelse. LO-kongressen beslöt i somras att verka för lagändring.

Just nu analyseras AD-domen på olika håll. Hur vill facken ändra lagen, hur kommer kampanjen att drivas? Hur svarar det mot arbetsledningsrätten? Hyvling är ett ord som återkommer under 2017.