Arbetsdomstolen

Rätt avskeda polis som hotade chefen

Det var rätt att sparka en polisman som gjort sig skyldig till hot mot tjänsteman, olovlig körning och ofredande. Brotten är så allvarliga att AD inte beaktar hans alkoholberoende och psykiska ohälsa.

Publicerad

Polismannen från Uppsala avskedades den 19 maj förra året sedan han under ett och ett halvt års tid gjort sig skyldig till flera brott. Han hade utanför tjänsten hotat sin avdelningschef  och andra kolleger med att köra över dem om de hindrade honom från att hämta sina barn i skolan. För detta dömdes han för hot mot tjänsteman. 

Dessutom dömdes han för olovlig körning och för ofredande mot sin före detta sambo tillika mor till deras barn. Därtill hade han försökt få ut sekretessbelagda uppgifter ur polisregistret.

Polisförbundet yrkade att Arbetsdomstolen skulle förklara avskedandet ogiltigt och ge honom både lön och allmänt skadestånd med 150 000 kronor.

Polisförbundet hävdar att polismannen i flera fall dömts felaktigt och att han begått gärningarna under inflytande av alkohol och medicin och led av psykiska besvär. Förbundet menar också att arbetsgivaren inte har uppfyllt sitt arbetsanpassnings- och rehabiliteringsansvar.

Enligt Arbetsdomstolen är det inte ens nödvändigt att ta ställning till Polisförbundets påståenden för att avgöra det här målet. Att inom 18 månader ha gjort sig skyldig till de nämnda brotten visar att polismannen ”inte förmått leva upp till de krav på integritet och oförvitlighet som måste ställas på en polis för att han eller hon ska få kvarstå i en sådan anställning” skriver AD.

Och domstolen tillägger som avslutning att denna slutsats inte ändras av att gärningarna kan ha haft sin bakgrund i sjukdom eller att mannens psykiska hälsa förbättrats och att han till synes har kommit tillrätta med sitt alkoholberoende.

Det var därför rätt att avskeda polismannen, anser Arbetsdomstolen.