Nyheter

Så hittar du jobbet du är menad för

Tvekar du över ditt karriärval. Här är tips på hur du kan hitta rätt. Foto: Alamy

Känns det som om att du hamnat snett i ditt karriärval? Här är tipsen på hur du hittar vad som är just ditt kall.

Publicerad

Journalisten Dave Isay har tidigare belönats med 2015 års TED Prize för sitt arbete med projektet Storycorps, som samlar intervjuer med ”vanliga” människor. En av sakerna som ofta kom upp i intervjuerna var just hur personer funnit sitt kall i livet, det som känns som precis rätt yrkesbana.

Isay har sammanställt sina lärdomar för den som söker rätt väg i karriären i boken Callings: The Purpose and Passion of Work. I Ted Ideas delar han ned sig av sina viktigaste sju lärdomar:

1. Ditt kall finns där tre faktorer överlappar:

  • Att göra något du är bra på
  • Att du känner dig uppskattad
  • Att du upplever att ditt arbete gör andras tillvaro bättre

Det handlar inte nödvändigtvis om att du måste rädda liv i din yrkesroll, utan om att hitta meningsfullheten i yrket. Isay rekommenderar att du försöker undvika att lyssna på andras åsikter om karriären och söker svaret inom dig själv.

2. Ditt kall kan skapas ur svåra erfarenheter

Att uppleva något som skakar om dig kan vara ett klargörande ögonblick, som ofta leder till förändring. Eftersom vi lägger stor del av vår tid på arbete, så är det ett viktigt område att förändra, menar Isay.

Guide: Konsten att veta vad jag vill arbeta med

3. Att följa sitt kall är tungt och kräver mod

Personer som gått emot strömmen har ofta fått hårda smällar. I boken berättar Isay bland annat om Wendell Scott: den första afro-amerikanska Nascar-föraren, som fick kämpa mot dödshot när han inledde sin karriär under tidigt 1950-tal.

4. Andra kan hjälpa dig att hitta rätt

Utan att de är medvetna om det kan andra människor vara nyckeln till att hitta rätt. Isay tar exempel med kvinnan som bara haft ströjobb, men fick hjälp att börja en högskoleutbildning som ledde till en annan karriär i samband med att hennes egen dotter började sina högre studier.

5. Det viktigaste händer efter att du hittat ditt kall.

Att tala om att finna sitt kall kan lätt låta som om att det svåra är att komma på vad du vill göra. Men efter att du funnit det gäller att göra verklighet av det, något som kräver ”blod, svett och tårar”.

Guide: Hitta rätt väg vidare i karriären

6. Ålder är oviktigt

Boken innehåller exempel både på personer som tidigt vetat vad de ville göra och personer som bytt bana efter en lång karriär. ”Ge inte upp”, säger Isay.

7. Ett kall kommer sällan med en stor lön

Vi lär unga människor att drömmen är att arbeta så lite som möjligt för så mycket pengar som möjligt, men det finns en annan dröm: att ta risker och arbeta hårt för att kunna leva med integritet, menar Dave Isay.