Avtalsrörelsen

Så hyllar parterna kollektivavtalet

Eva Nordmark, TCO:s ordförande. Foto: Per-Anders Hurtigh
Eva Nordmark, TCO:s ordförande. Foto: Per-Anders Hurtigh
Peter Jeppsson, vice vd Svenskt Näringsliv. Foto: Henrik Montgomery/TT
Peter Jeppsson, vice vd Svenskt Näringsliv. Foto: Henrik Montgomery/TT

Kollektivavtalets dag, lördag den 17 mars, uppmärksammas av både fack och arbetsgivare: – Om du har ett kollektivavtal på din arbetsplats har du säkert en massa fördelar som du kanske inte vet om. Ett vanligt kollektivavtal som förbunden i TCO tecknar kan vara värt uppemot 80.000 kronor om året för dig som anställd, säger Eva Nordmark, TCO:s ordförande.

Publicerad

Förmåner som kommer med kollektivavtalen är bland annat föräldraförsäkring, övertidstillägg, friskvårdsbidrag, pensionsförsäkring, semester och reseersättning:

– Det är enkelt att ta sådana saker för givet, men de har faktiskt förhandlats fram. Arbetsgivare måste inte avtala om dessa fördelar, men många av dem ser helt enkelt nyttan av ge bra villkor till en av de viktigaste resurserna på hela arbetsplatsen, nämligen de anställda. Mår de bra, ökar möjligheten för företaget att må bra. Så enkelt är det, säger Eva Nordmark, i ett pressmeddelande.

– Kollektivavtalen är en viktig del av den svenska modellen, säger Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jeppsson, till Arbetsmarknadsnytt, och fortsätter:

– Det har över tid varit ett ganska framgångsrikt koncept. Och när facken nu tappar medlemmar är det ju faktiskt arbetsgivarna som bär upp den svenska modellen.