Nyheter

Sandvik ska svara IF Metall

IF Metalls ordförande Stefan Löfven fotograferad på Vaxholm. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX

IF Metalls ordförande har skrivit brev till storföretagen och krävt svar på investeringsplaner och bonusutbetalningar. <br/>– Vi har fått det där brevet och ska förstås svara på det, säger Sandviks talesman.

Publicerad

Vilka bonusar och andra ersättningar till ledningen har företag som Sandvik beslutat om? Det vill IF Metalls ordförande Stefan Löfven veta inför den kommande avtalsrörelsen. Därför har han skickat brev till flera storföretag och krävt svar på sina frågor.

Om företagen tänker ge högre bonusar och ersättningar till ledningen än vad det är berett att ge till övriga anställda i löneökningar kräver han en förklaring.

”Om dessa ökningar överstiger de ökningar ni anser att övriga anställda bör få i kommande avtalsrörelse, hur motiverar ni i så fall detta?”, frågar Stefan Löfven i brevet.

Han påminner om att förbundet med krisavtalen tog ansvar för företagens överlevnad under krisen. I stället för höjda direktörslöner kan pengarna användas bättre i industrin, anser han. 35 000 metallare är fortfarande arbetslösa efter krisen. Därför vill Stefan Löfven också veta vilka investeringsplaner företaget har för att utveckla verksamheten och produktionen i Sverige. Och vilket ansvar företaget tar för att utveckla sysselsättningen.

Sandviks talesman, informationsdirektör Anders Wallin, bekräftar att företaget fått brevet:

– Vi ska förstås svara på det, men hur och när kan jag inte säga nu. Vi byter vd på måndag.