Nyheter

SAS-förhandlingar pågår i Norge

SAS-konflikten. Om parterna inte lyckas nå en lösning bryter en strejk ut vid midnatt till fredag. Foto: TT-Bild
SAS-konflikten. Om parterna inte lyckas nå en lösning bryter en strejk ut vid midnatt till fredag. Foto: TT-Bild

Konflikten mellan SAS piloter och arbetsgivaren har ännu inte nått en lösning. Förhandlingar pågår i Norge och parterna är belagda med munkavle.

Publicerad

– Det pågår en process i Norge där SAS-piloter sitter i en medling. Den processen är väldigt formell. Man sitter inlåst och är belagd med yppandeförbud, säger Rawaz Nermany, ordförand för Svensk pilotförening.

Enligt honom är en förhandlingsdelegation från SAS Pilot Group (SPG) på plats i Norge och förhandlar för samtliga sina medlemmars räkning. SPG samlar 95 procent av SAS piloter i Danmark, Norge och Sverige.

– Vi har träffat medlare i Sverige men den processen har egentligen inte varit levande sedan vi träffades första gången, säger Rawaz Nermany.

Om parterna inte lyckas nå en lösning bryter en strejk ut vid midnatt. Rawaz Nermany vill inte spekulera i sannolikheten för om det blir en strejk eller inte.

– Önskan till en lösning är stor. Det är allas ambition, säger han.

Arbetsgivarsidan, Svenska flygbranschen, har sagt att man väntar sig att ett medlarbud läggs fram under torsdagen för parterna att ta ställning till.

SAS har gått ut med att resenärer som är inbokade på flygningar fredag, lördag och söndag har möjlighet att boka om sina biljetter.