Avtalsrörelsen

SAS piloter varslar om flygstrejk

De pågående avtalsförhandlingarna mellan SAS piloter och flygbolaget SAS har avbrutits. Piloterna varslar därför nu om konflikt, enligt ett pressmeddelande från Svensk Pilotförening. Detta sedan även förhandlingarna i Danmark avbrutits i går, på måndagen. Tidigare hade förhandlingarna i Norge och Sverige avbrutits.

Publicerad

Förhandlingarna har enligt SAS pilotgrupp handlat om samarbete, förutsägbara arbetstider och marknadsmässiga löner.

Piloterna är kritiska till att SAS redan innan förhandlingarna startade valde att ensidigt säga upp det samarbetsavtal parterna hade som rörde samarbete, produktion, karriärvägar och anciennitetsprinciper.

Om piloternas krav på förutsägbara arbetstider säger Wilhelm Tersmeden, ordförande i Svensk Pilotförening:

- Majoriteten av piloterna i SAS har ingen kontroll på när och hur länge de skall jobba. Det enda piloterna ofta vet om sin arbetstid under en månad är att de bara har en ledig helg. I värsta fall så riskerar piloterna att de måste jobba hela sju helger i rad. Detta är ohållbart. Att inte kunna planlägga sitt liv är en stor belastning och vi har därför krävt större förutsägbarhet i scheman. Dessvärre visar SAS liten förståelse för detta krav.

Wilhelm Tersmeden är också kritisk mot att SAS har gått ut i media under förhandlingarna med uppgifter om höga lönekrav.

- Faktum är att vi har bett SAS om en marknadsanpassning av vår lön. Piloterna i SAS har genom flera år bidragit till lönsamhet i SAS. Tidigare önskade SAS alltid att jämföra oss med andra flygbolag. När lön och arbetstidsordningar nu är sämre än i andra seriösa flygbolag som vi kan jämföra oss med, vägrar SAS att diskutera frågan om marknadsmässig lön för piloter, säger Pilotföreningens ordförande i pressmeddelandet. 
Konflikten träder i kraft från midnatt den 26 april om inte parterna dessförinnan lyckas komma överens.