Nyheter

Senaste nytt från arbetsrätten, 2 mars 2005


Arbetsdomstolen
Sju metallare förbigångna av inhyrda
Ogiltigförklaring av uppsägning
Lönetillägget ska inte följa med
Vikarie avskedades
Kräver att få ut sina åtta väggblock till stuga
De ska inte ha heltidslön
Chauffören har inte tagit pengarna
Truckföraren har inte stulit
Uppsägningstid fastställd
Avsked från anställning
Föreningsrättskränkning
Uppsagd utan saklig grund
Föreningsrättskränkning
Facklig förtroendman avskedad
Facklig ordförande avskedad
Skadestånd på grund av kollektivavtalsbrott
Uppsagd på grund av sömnsvårigheter
Fel avskeda sotare
Skyddsombud uppsagd
Tingsrätten - arbetsmiljö
Dömda för åtta meters fall
Dömd för sju meters fall
Skiljenämnden för arbetsmarknadsförsäkringar
Trakasserier orsakade hjärtbesvär
Arbetsdomstolen - stämningansökningar
Sju metallare förbigångna av inhyrda
Metall stämmer Teknikarbetsgivarna och Olofsfors AB för att ha åsidosatt företrädesrätten enligt anställningsskyddslagens paragraf 25.
I stället för att anlita personal som tidigare sagts upp på grund av arbetsbrist och som hade företrädesrätt till återanställning hyrde Olofsfors AB in arbetskraft.
Inlåningarna måste betraktas som otillbörliga kringgåenden av las, skriver Metall i stämningsansökan till Arbetsdomstolen. Inlåningarna var avsedda att pågå längre tidsperioder, de har successivt ökat i omfattning och de är avsedda att tillgodose ett permanent behov av arbetskraft i bolagets normala verksamhet.
Det finns skillnader mellan det här fallet och Metalls tidigare omtalade Abu Garcia-mål, menar Bo Villner, Metalls förbundsjurist.
- Fackklubben på Olofsfors har erbjudit bolaget att träffa en lokal överenskommelse om att anställa de företrädesberättigade för begränsad tid i enlighet med teknikavtalet, säger Bo Villner.
- Dessutom har bolaget inte velat anta erbjudandet och i stället talat om att de vill vänta ut företrädesrättsperioden för att "vissa element inte önskades åter".
Metall kräver 60 000 kronor i skadestånd till var och en av de sju förbigångna metallarna plus ekonomisk ersättning motsvarande lönen för var och en av dem från olika datum i augusti, september respektive i början av oktober 2004.
1 mars, Mål A 41/05
Ogiltigförklaring av uppsägning
Kommunal stämmer Medihem AB och Vårdföretagarna till Arbetsdomstolen och yrkar att domstolen ska ogiltigförklara uppsägningen av en medlem. Förbundet hemställer samtidigt om anstånd med att utveckla grunderna för stämningsansökan till den 11 mars.
24 februari, Mål A 34/05
Lönetillägget ska inte följa med till Arlanda
Flygarbetsgivarna anser att det lönetillägg på 2 895 kronor per månad som två flygtekniker haft när de arbetat för SAS Technical Services Sverige AB, STS¸ i Sundsvall inte ska följa med dem till Arlanda.
De två teknikerna sades upp på grund av arbetsbrist när verksamheten i Sundsvall lades ner. De är nu båda anställda tills vidare som flygtekniker på Arlanda. De har informerats om att de inte kan få STS-tillägg och undertecknat lönevillkoren i sina nya anställningsavtal.
Eftersom Transport hävdar det motsatta stämmer Flygarbetsgivarna Transport till Arbetsdomstolen.
Om arbetsgivarorganisationen inte väcker talan blir den, enligt paragraf 35 i medbestämmandelagen, skyldig att betala det omtvistade beloppet i enlighet med arbetstagarorganisationens mening.
24 februari, Mål A 35/05
Vikarie avskedades utan vidare
Handels stämmer Granen Livs i Vilhelmina och Svensk Handel till Arbetsdomstolen.
En medlem i förbundet hade jobbat på Granen Livs på olika vikariat under flera års tid. Det senaste gällde från den 1 januari till den 30 september 2004.
Den 5 augusti meddelade dock bolaget att hans sista anställningsdag var den 8 augusti och att han därefter inte hade något arbete i bolaget.
Handels yrkar 25 000 kronor i skadestånd till medlemmen samt lön och semesterersättning för den återstående tiden på vikariatet.
24 februari, Mål A 36/05
Kräver att få ut sina åtta väggblock till stuga
Sif stämmer Edsbyns Hyvleri AB till Arbetsdomstolen sedan en medlem avskedats från bolaget den 19 augusti.
Varslet om avsked den 2 augusti kom som en överraskning för tjänstemannen och han bestrider allt som arbetsgivaren lägger honom till last.
Till exempel gjorde han inget felaktigt när han tog ut reglar och plank från hyvleriet, eftersom han liksom övriga anställda under alla år (han hade arbetat i hyvleriet sedan 1979) tagit ut virke från hyvleriet och betalat via faktura i efterskott. Han hade byggt två friggebodar på bolagets område under 2000, vilket arbetsgivaren accepterat.
Under våren 2004 påbörjade han bygget av ytterligare en stuga på bolagets område. Det var inget fel i det, menar den avskedade. Även andra anställda byggde friggebodar på företagets område under samma period.
Nu yrkar Sif 120 000 kronor i skadestånd till tjänstemannen och lön för tiden från avskedet till och med dagen för huvudförhandling i målet.
Dessutom yrkar Sif att han ska få ut innestående semesterersättning och milersättning och att bolaget ska förpliktas lämna ut medlemmens egendom: åtta väggblock till stuga, 40 golvåsar, fyra takstolar, en takås samt en bunt takplåt.
24 februari, Mål A 37/05
De ska inte heltidslön
Bageribolaget Somma-L har cirka åtta anställda, två av dem jobbar deltid, fem timmar per dag och har också lön därefter. Livsmedelsarbetareförbundet anser att de båda jobbar heltid och åberopar paragraf 35 i MBL.
Livsmedelsföretagen stämmer nu Livsmedelsarbetareförbundet till Arbetsdomstolen så att inte fackets tolkning ska bli den gällande.
25 februari, Mål A 38/05
Chauffören har inte tagit pengarna
En chaufför som arbetat på Posten Sverige AB i Gotland sedan 25 juni 2001 avskedades den 2 december 2004.
Bolaget hävdade att chauffören under perioden den 11 maj till den 14 juni 2004 tagit emot 27 039 kronor för levererade postförskottspaket utan att redovisa för pengarna.
Chauffören hävdar att han inte tagit pengarna och påpekar att bolagets medel samlas i ett låst värdeskåp som flera har nyckel till.
Hans fackförbund Seko stämmer Almega Tjänsteförbunden och Posten Sverige AB till Arbetsdomstolen.
Facket kräver 150 000 kronor i skadestånd till chauffören och att domstolen ogiltigförklarar avskedandet.
25 februari, Mål A 39/05
Truckföraren har inte stulit
Livsmedelsarbetareförbundet stämmer AB Skånekött och Livsmedelsföretagen till Arbetsdomstolen.
Bolaget avskedade en truckförare den 14 februari, bolaget påstod att han stulit på arbetsplatsen. Förbundet bestrider att han stulit och yrkar att domstolen ska ogiltigförklara avskedandet.
Livs kräver också 150 000 kronor i skadestånd till mannen och lön från dagen för avskedandet.
1 mars, Mål A 40/05
Arbetsdomstolen - förlikningar
Uppsägningstid fastställd
Teaterförbundet hade begärt att en uppsägning på Göteborgsoperan skulle ogiltigförklaras därför att förbundet ansåg att det inte fanns saklig grund för uppsägningen. Förbundet hade yrkat 100 000 kronor i allmänt skadestånd för uppsägningen plus 40 000 kronor för att medlemmen blivit avstängd.
Teaterförbundet och Göteborgsoperan har nu kommit överens om att den uppsagdes anställning ska upphöra den 30 juni 2005. I och med överenskommelsen förlikades parterna.
2 mars, Mål A 143/04, Dom 26
Arbetsdomstolen - förlikningar, återkallanden
Avsked från anställning
Enköpings Lokala Samorganisation av Sveriges Arbetares Centralorganisation, SAC, hade stämt AB Atlas Snickeri i konkurs.
23 februari avskrev Arbetsdomstolen Mål A 60/04
Föreningsrättskränkning, lönetillägg med mera
Enköpings Lokala Samorganisation av SAC hade stämt AB Atlas Snickeri i konkurs.
23 februari avskrev Arbetsdomstolen Mål A 142/04
Uppsagd utan saklig grund
HTF hade stämt My Travel Airways A/S Danmark filial Sverige och Transportgruppen-Flygarbetsgivarna. Målet har återkallats.
23 februari avskrev Arbetsdomstolen Mål A 194/04
Föreningsrättskränkning och brott mot förtroendemannalagen
Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund hade stämt Ekerö kommun. Parterna har förlikts.
23 februari avskrev Arbetsdomstolen mål A 44/04
Facklig förtroendman avskedad
Lärarnas Riksförbund hade stämt Ekerö kommun och krävt att Arbetsdomstolen skulle ogiltigförklara avskedandet av en lärare, tillika facklig förtroendeman, se Nyhetsbrevet den 22 september 2004. Parterna har förlikts. Läraren får enligt överenskommelsen tillbaka sitt jobb under tre år, men är arbetsbefriad och lämnar sitt fackliga uppdrag i kommunen.
23 februari avskrev Arbetsdomstolen Mål A 190/04
Facklig ordförande avskedad
Lärarförbundet hade stämt Ekerö kommun och krävt att avskedandet av läraren och ordförande för Lärarförbundets avdelning på Ekerö skulle ogiltigförklaras, se Nyhetsbrevet den 9 september 2004.
Parterna har förlikts.
Läraren får enligt överenskommelsen tillbaka sitt jobb under tre år, men är arbetsbefriad och lämnar sitt fackliga uppdrag i kommunen.
23 februari avskrev Arbetsdomstolen Mål A 180/04
Skadestånd på grund av kollektivavtalsbrott
Dansk Pilotförening, Norske SAS-Flygares Forening och Svensk Pilotförening hade stämt Flygarbetsgivarna och SAS.
25 februari avskrev Arbetsdomstol Mål A 78/02
Uppsagd på grund av sömnsvårigheter
Kommunal hade stämt Swebus AB och Bussarbetsgivarna och krävt att uppsägningen av en busschaufför skulle ogiltigförklaras, se Nyhetsbrevet den 29 september 2004.
Busschauffören hade sagts upp sedan han lämnat intyg på att han behövde arbeta på regelbundna tider på grund av sina sömnsvårigheter. Parterna har förlikts.
28 februari avskrev Arbetsdomstolen Mål A 197/04
Fel avskeda sotare
Kommunal hade stämt Skorstensfejarmästare Lars Sundström AB och Sveriges Skorstensfejaremästares Riksförbund och krävt att Arbetsdomstolen skulle ogiltigförklara avskedandet av en sotare och en tekniker, se Nyhetsbrevet den 15 december 2004.
1 mars avskrev Arbetsdomstolen Mål A 276/04
Skyddsombud uppsagd utan motivering
Lärarnas Riksförbund hade stämt Almega Tjänsteföretagen och The International School of Stockholm till Arbetsdomstolen och krävt att uppsägningen av en lärare, tillika skyddsombud, skulle ogiltigförklaras. Se Nyhetsbrevet den 3 november 2004.
28 februari avskrev Arbetsdomstolen Mål A 225/04
Tingsrätten - arbetsmiljö
Dömda för åtta meters fall
Både verkställande direktören och platschefen dömdes för vållande till kroppsskada för en fallolycka på en byggarbetsplats i oktober 2002.
Två takläggare föll åtta meter och är fortfarande sjukskrivna av sina skador.
Arbetsmiljöinspektionen anmärkte på att det inte fanns något skydd på taket bara någon månad innan olyckan. Med den vetskapen borde företagets vd ha kollat att det räcke som sedan sattes upp var ordentligt uppsatt, menade åklagaren, vilket tingsrätten höll med om.
Skyddsräcket gav omedelbart vika när den ene takläggaren halkade och föll mot det. Hans arbetskamrat försökte hjälpa honom genom att ta tag i räcket och hålla emot fallet. Då föll även han.
Villkorlig dom och böter blev resultatet. Tingsrätten ogillade dock de skadade byggnadsarbetarnas skadeståndskrav för kränkning, eftersom vållandet inte var uppsåtligt.
Domen har vunnit laga kraft. Lycksele Tingsrätt, 2 december 2004, Mål B 256-04
Läs om stämningsansökan i Senaste nytt om arbetsrätt, 8 september 2004, på Lag & Avtals Onlinetjänst!
Dömd för sju meters fall
Peabs platschef dömdes, men företaget friades från ansvar för den fallolycka i oktober 2001 som kostade en byggnadsarbetare livet.
Olyckan inträffade under arbetet med en konstruktion av en gipsform på kraftvärmeverket i Västerås. Arbetet skedde sju meter upp. Två snickare var i färd med att lägga ut plyfaskivor på ströbalkar. Vissa av ströbalkarna hade ett överhäng och det var när en av arbetarna tog stöd mot en sådan balk som han föll sju meter ned i betonggolvet. Det fanns inget fallskydd under arbetsplatsen.
Tingsrätten ansåg att Peab bedrev ett konsekvent arbetsmiljöarbete och därför inte kunde lastas för försummelsen.
Platschefen hade säkerhetsansvaret. Tingsrätten ansåg att särskilda arrangemang borde ha vidtagits för säkerheten, åtminstone när de första plyfaskivorna lades ut. De båda snickarna skulle ha haft fallsele.
Domen har inte vunnit laga kraft.
Västmanlands Tingsrätt, Västerås, 1 mars 2005, Mål B 4172-03
Skiljenämnden för arbetsmarknadsförsäkringar
Trakasserier orsakade hjärtbesvär
Efter en hjärtinfarkt var en arbetstagare utan besvär i fem år. Men när han utsattes för trakasserier på sin arbetsplats fick han hjärtbesvär igen.
Besvären, som gjorde att han blev delvis invalidiserad, erkändes som arbetsskada.
Hans ersättning från trygghetsförsäkringen för arbetsskada beräknades efter en invaliditetsgrad på 10 procent. Mannen ansåg att han hade rätt till ersättning för hela sin invaliditet, det vill säga 25 procent.
Skiljenämnden för arbetsmarknadsförsäkringar konstaterar att det finns olika bedömningar av om hjärtbesvären helt eller bara delvis berodde på arbetsförhållanden. Eftersom inte betydligt starkare skäl talar mot än för att bevären helt och hållet orsakats av mannens arbete, har han rätt till ersättning som beräknas efter hela sin invaliditet.
18 februari, dom nr 41/05