Nyheter
Senaste nytt från Avtalsfronten, 12 december 2006
Sif nöjer sig också med 3,9 procent
"Att det bara skulle vara 3,9 procent är inte sant"
Sif nöjer sig också med 3,9 procent (Industriavtalet)
Efter gårdagens möte med förhandlingsdelegationerna beslutade även Sifs förbundsstyrelse att ställa sig bakom den avtalsplattform de övriga facken inom industrin antog för drygt en vecka sedan. Det berättar Sifs ordförande Mari-Ann Krantz.
Sifs teknikdelegation ansåg tydligen att sex procent var en rimlig nivå, medan Facken inom industrin kräver 3,9 procent?
- Det har varit lite olika uppfattningar om vilka nivåer vi ska kräva i avtalsrörelsen.
Anledningen till att vi sköt upp beslutet en vecka var att vi bedömde att vi behövde diskutera med delegationerna ännu en gång.
Varför hade inte teknikdelegationen kommit fram med sitt önskemål om nivå tidigare, innan Facken inom industrin drog upp riktlinjerna?
- Det vi inom Facken inom industrin gick ut med i början på november var bara ett förslag. Det förslaget har sedan diskuterats i en månad. De övriga förbunden inom Facken inom industrin fattade beslut om plattformen före oss.
Är teknikdelegationen nu med på 3,9 procents löneökningar nästa år?
- Det är förbundsstyrelsen som fattat det formella beslutet. Alla är införstådda med att säga ja till plattformen. Nu är det viktigt att också arbetsgivarna tar sitt ansvar och stoppar bonusregnen och de allt högre bolagsstyrelsearvodena, säger Mari Ann Krantz.
"Att det bara skulle vara 3,9 procent är inte sant"
Svenskt Näringslivs vice vd Jan Peter Duker varnar i ett pressmeddelande för att det inte kan bli så många jobb om fackens krav på lönenivåer faktiskt skulle leda till avtal.
- Vår utredning visar att lönekostnaderna är en viktig ingrediens om företagen ska anställa eller inte, säger Jan Peter Duker till Lag & Avtal.
- De krav som LO-förbunden nu går ut med slutar på löneökningar på sex, sju procent.
Sex, sju procent, men hur kan det bli det, Facken inom industrin kräver ju 3,9 procent?
- Men till det kommer krontalsgarantin på 825 kronor i månaden. Det är också en kostnad som går utöver de 3,9 procenten. Vi räknar om den till att motsvara ytterligare 0,4 procent.
Jan Peter Duker fortsätter:
- Jämställdhetspotten kostar 0,3 procent då är vi uppe i 4,6 procent. Sedan kräver LO-förbunden lägstlönehöjning på 910 kronor och Facken inom industrin kräver 1 400 kronor. Det har jag ingen siffra för men det betyder minst ett par tiondelar. Då blir det fem procent. Därtill kommer LOs krav på avtalspensioner, det motsvarar 1,43 procent.
- Då är vi uppe i sex procent och mer än det. Till det kommer sedan löneglidningen.
Jan Peter Duker påpekar att lönestatistiken sedan förra avtalsrörelsen visar att löneökningarna stannade runt 3,5 procent inklusive allt. Han menar att det visst finns ett antal främst stora företag som går bra men att löneökningar på sju procent oroar alla företag som inte går lika bra, den oron är ingen bra grogrund för nyanställningar.
Kommentar till Mari-Ann Krantz tal om bonusregn och höga styrelsearvoden?
- Vi har 55 000 medlemsföretag, det kanske är en promille av företagen som har sådana incitament. I huvuddelen av våra företag tjänar vd samma som de anställda tjänar.
- Och även om det är jättehöga bonusar så påverkar det inte lönekostnadsökningen, säger Jan Peter Duker.