Nyheter
Senaste nytt från Avtalsfronten, 12 juni 2009
Jonas Milton: "Det ska inte sättas något centralt märke"
Almedalen lockar en hel del arbetsgivar- och fackförbund
Unionens förberedelser är i full gång
"Lavalutredningen påverkar väldigt"
"Förhandlingar pågår"
"Vi har inlett förhandlingar"
"Det ska inte sättas något centralt märke"
Inom Almega pågår förberedelserna för fullt. I Almedalen är det flera av arbetsgivarorganisationens 36 seminarier som kommer att handla om lönebildningen inför avtalsrörelsen. Men utgångspunkterna för avtalsrörelsen är i stort sett klara.
- I dagsläget har vi inte mandat att lägga några löneökningar i det centrala avtalet, säger Jonas Milton, Almegas VD.
- Vår utgångspunkt är att det centrala avtalet ska innehålla riktlinjer för den lokala lönebildningen.
Att det under den här ekonomiska krisen inte finns något utrymme för löneökningar över huvud taget gäller merparten av Almegas medlemmar, menar Jonas Milton.
- De branscher som går bra får betala.
Det är därför Almega vill att lönerna ska sättas så lokalt som möjligt, helst i företagen.
Du var missnöjd efter förra avtalsrörelsen?
- Jag var kritisk mot industriavtalets märkessättande. Vår utgångspunkt nu är att det inte ska sättas något märke.
Där menar han sig ha stöd av alla stora arbetsgivarförbund.
- Inget av de stora förbunden accepterar några centrala löneökningar. Industrin är ju på fritt fall. Det ska inte sättas något märke, säger Jonas Milton.
Att LO kommit fram till att det finns ett löneutrymme på cirka 3 procent anser Jonas Milton är obegripligt.
Almedalen lockar en hel del arbetsgivar- och fackförbund
Almega är inte den enda arbetsgivarorganisationen i Almedalen. EIO, Elektriska Installatörerna, Sveriges Kommuner och Landsting, Skogsindustrierna, Sveriges Hamnar, Sveriges Redareförening, Teknikföretagen, Trä- och Möbelindustriförbundet, Vårdföretagarna har också registrerat sig som arrangörer under politikerveckan i Almedalen, Visby, Gotland. Det har också Svenskt Näringsliv gjort. Politikerveckan, som alltid är vecka 27, inleds söndagen den 28 juni och avslutas lördagen den 4 juli.
Följande fackförbund har registrerat sig som arrangörer: Akademikerförbundet SSR, Byggnads, DIK, Elektrikerna, Fackförbundet SKTF, Fackförbundet ST, Finansförbundet, Hotell och Restaurang Facket, IF Metall, Journalistförbundet, Kommunal, Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Polisförbundet, Seko, Sveriges Ingenjörer, Sveriges Psykologförbund, Sveriges Skolledarförbund, Sveriges Läkarförbund, Sveriges Universitetslärarförbund, Unionen, Vårdförbundet. Dessutom har de båda fackliga centralorganisationerna LO, Saco och TCO anmält sig.
Unionens förberedelser är i full gång
Niclas Hjert, som tar sig an sin första avtalsrörelse som Unionens förhandlingschef, förklarar att förbundsrådet redan diskuterat riktlinjerna på de krav förbundet ska kräva i alla sina avtal. Utifrån de riktlinjerna beslutar förbundsstyrelsen om ett förslag på gemensamma avtalskrav som sedan förbundsrådet behandlar den 28 september. Dessutom har 11 förhandlingsdelegationer med sammanlagt 101 ledamöter utsetts, som under hösten kommer att arbeta med de branschspecifika avtalskraven.
Avtalskraven kommer att vila på en mycket demokratisk grund, menar Åsa Erba-Stenhammar, Unionens avtalssamordnare. Förbundsrådets diskussioner utgick dels från en medlemsenkät och dels från de avtalskonferenser som hölls i hela landet under mars och april. Bland de prioriterade gemensamma riktlinjerna för alla avtalen finns:
*ansvarsfulla löneökningar med lönegaranti och en kvalitetssäkrad lönebildningsprocess
*trygghetsfrågor; det vill säga trygga anställningar, kompetensutveckling, anställningsbarhet, tillväxt
*att man ska få betalt för all tid man ställer upp för arbetsgivaren
*ett jämlikt arbetsliv
I förra avtalsrörelsen förhandlade Sif inom industriavtalet medan HTF inte alls hade med industriavtalet att göra. Att före detta Sif och före detta HTF finns tillsammans i Unionen ser Niclas Hjert som en fördel.
- Nu har vi möjlighet att skapa förståelse inom förbundet för att den konkurrensutsatta industrin ska gå före, säger han.
"Lavalutredningen påverkar väldigt"
Ronny Wenngren, Elektrikerförbundets förhandlingschef säger att förbundets medlemmar har till den 18 september på sig att lämna in avtalsförslag. En sak som står klart redan nu är dock att Lavalutredningens förslag har påverkat medlemmarna väldigt.
- Lettiska arbetare som kommer hit och jobbar ska inte vara några andra klassens elektriker. De ska ha samma avtalsvillkor som vi.
Förbundet fick i går, torsdag, en ny ordförande, Jonas Wallin. Ronny Wenngren fortsätter att vara förbundets förhandlingschef. Förutom Lavalutredningen kan också det samarbete som diskuteras sedan ett år mellan Byggnads, Fastighets, Målarna, Seko, Transport och Elektrikerna komma att påverka avtalsrörelsen, menar Ronny Wenngren. Men det är för tidigt att säga något om hur.
Elektrikerförbundet är fortfarande det enda förbund som har arbetsmiljölagen inskriven i kollektivavtalet.
- Och i viss mån Målarna, som fick en förstärkt skrivning i förra avtalsrörelsen, säger Ronny Wenngren.
"Förhandlingar pågår" (Almega Tjänsteföretagen Turism och Sjöfart - Sveriges Fartygsbefälsförening)
Den 30 juni löper avtalet ut. Parterna har utväxlat bud, säger Karl-Axel Zetterberg som är med och förhandlar för arbetsgivarparten.
- Vi har lagt ett heltäckande förslag. Men vissa frågor är knepiga att komma överens om.
Både förra året och avtalsrörelsen dessförinnan varslade Sveriges Fartygsbefälsförening om stridsåtgärder. Förra året hann dessutom de varslade stridsåtgärderna träda i kraft. Totalt strejkade 28 fartygsbefäl under tiden den 13-24 maj. 260 arbetsdagar gick förlorade, enligt Medlingsinstitutets statistik.
Hans-Dieter Grahl på Sveriges Fartygsbefälsförening håller med om att flera avtalsrörelser varit besvärliga, men framhåller att bara en, den förra året, också ledde till strejk. Skärgårdstrafikens första strejk på 100 år. Parterna ville föra ihop de tre avtalen för skärgårdstrafiken till ett avtal, men det misslyckades. Strejken förra året handlade om att Fartygsbefälsföreningen ville att lönerna i västkusttrafiken och ostkusttrafiken skulle närma sig varandra.
- Det är fortfarande vårt långsiktiga mål liksom en nivellering av lönerna. Arbetsgivarna är också fortfarande intresserade av modellen med ett avtal, men de vill skynda långsammare. Det stora problemet nu är den finansiella krisen, säger Hans-Dieter Grahl.
Parterna träffas nästa gång efter midsommar. Hans-Dieter Grahl:
- Förhoppningsvis kommer vi överens utan att bråka med varandra.
"Vi har inlett förhandlingar" (Teaterförbundet - Svensk Scenkonst)
Avtalet för skådespelare, musikalartister, dansare, ljussättare, koreografer och regissörer på landets privatteatrar löper ut den 30 juni. Privatteatrar är sådana som inte får några statliga medel alls, som till exempel Göta Lejon och Oscarsteatern i Stockholm, förklarar Pierre Ström på Teaterförbundet.
- Vi har inlett avtalsförhandlingar och begärt ett ettårigt löneavtal. Hur mycket vi har begärt i löneökningar tänker jag inte säga, säger Pierre Ström.
Trevlig sommar!
Avtalsrörelsebrevet återkommer den 28 augusti.
Redaktör: Elisabet Örnerborg