Nyheter
Senaste nytt från Avtalsfronten, 6 mars 2007
Nej från industrifacken till oponas principförslag
Industriarbetsgivare ifrågasätter fackens förhandlingsvilja
Lön för dygnsvila under ordinarie arbetstid
Kontrollavgift inte samma som granskningsarvode
SJF vägrar teckna avtal om fortsatt avtalsråd
Förhandlingar inleds imorgon
Nej från industrifacken till oponas principförslag (IF-Metall, Sif, Sveriges Ingenjörer - Teknikföretagen)
Det blev tvärnej från IF Metall och Sif på tisdagseftermiddagen till det första principförslag som de opartiska ordförandena överlämnade i måndags. Innehåller det slutbud som väntas på fredag förslag i liknande nivåer är "läget bekymmersamt", enligt IF Metalls ordförande Stefan Löfven. Då är risken för konflikt överhängande.
- Vi är mycket bekymrade över att ett slutbud ska bygga på den här skissen, säger han.
Enligt facken innehåller principskissen förslag på treåriga avtal, med det sista avtalsåret uppsägningsbart. Den totala kostnaden för avtalet det första året ska vara 3 procent, enligt facken.
- Det är helt otänkbart när vi krävt löneökningar på 3,9 procent, säger Stefan Löfven.
De opartiska ordföranden föreslår också att kostnaderna minskar under den treåriga perioden och att lägstlönerna ska öka. Men principskissen innehåller inga förslag med hur mycket.
Sif säger nej av tre skäl. Den föreslagna lönenivån är på tok för låg, den treåriga avtalsperioden och förslaget att det andra och tredje året ska innehålla lägre löneökningar än det första.
- Den föreslagna nivån på löneökningarna skulle inte ens ge Sifs medlemmar kompensation för prishöjningar. Nu måste det komma helt andra bud om nivåer på löneökningar, annars är läget mycket bekymmersamt, säger Sifs ordförande Mari-Ann Krantz.
Också Sveriges Ingenjörer säger nej till oponas skiss: På tok för lågt. Det är sammanfattningen av Sveriges Ingenjörers reaktion på opoförslaget om en totalkostnad på 3 procent första avtalsåret.
- Det är sällan vi reagerar starkt. Men den här gången var reaktionen mycket tydlig. Detta är på tok för lågt, säger Christina Nygårdh, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.
Industriarbetsgivare ifrågasätter fackens förhandlingsvilja (Teknikföretagen - If Metall, Sif, Sveriges Ingenjörer)
Det förslag som IF Metall, Sif och Sveriges Ingenjörer tagit ställning till är en principskiss och inget annat. Ändå kommer tydliga nej till skissen. Därför är frågan om facken är mogna för att försätta förhandlingarna, anser Teknikföretagens förhandlingschef Karl Olof Stenqvist.
- Att säga nej till något som är en skiss är märkligt.
Reaktionen måste innebära att facken inte är mogna för att ta emot ett slutbud på fredag och föra förhandlingar i helgen, säger han.
Lön för dygnsvila under ordinarie arbetstid (Byggnads - VVS-installatörerna)
Arbetstidsdirektivet som är infört i den svenska arbetstidslagen sedan årsskiftet säger bland annat att arbetstagaren har rätt till elva timmars sammanhängande dygnsvila per 24-timmarsperiod. Byggnads ställer nu krav på lön för den tid vilan i så fall hamnar på ordinarie arbetstid.
Om en kylmontör exempelvis måste rycka ut på jobb på kvällen mellan elva och tolv, måste montören vila elva timmar efteråt. Då menar Byggnads förhandlare Roger Klangeryd att montören måste få betalt för vilan på morgonen mellan klockan sju och elva, alltså på sin ordinarie arbetstid.
Byggnads kräver också att lägsta lönen ska höjas med 2 000 kronor. Förhandlingarna om kylavtalet inleds på torsdag.
Kontrollavgift inte samma som granskningsarvode (Elektriska Installatörsorganisationen EIO - Elektrikerförbundet)
Parterna förhandlar hela tiden, kansliöverläggningar denna vecka och nästa. Avtalet löper ut den 31 mars, ändå är Byggnads förhandlingsdelegation inkallad först till i slutet av mars.
Hur blir det med kontrollavgiften efter Europadomstolens dom om granskningsarvodena?
- De finns med i paketet, men kontrollavgiften är inte riktigt samma som på Byggsidan, säger EIOs förhandlingschef Åsa Kjellberg Kahn.
SJF vägrar teckna avtal om fortsatt avtalsråd (Journalistförbundet, SJF - Tidningsutgivarna)
När förhandlingarna gick till medling hade Journalistförbundet gjort klart att det inte tänker skriva på något kollektivavtal som innehåller Pressens avtalsråd (PAR). Därför återkallar SJF också sitt mål i Arbetsdomstolen som har med avtalsrådet att göra. Journalistförbundet hade stämt Tidningsutgivarna och begärt att domstolen skulle fastställa att rådet inte hade behörighet att fatta beslut om ett lokalt upphovsrättsavtal på Göteborgs-Posten.
Förhandlingar inleds imorgon (Journalistförbundet - Medie- och informationsarbetsgivarna, MIA)
Parterna inleder förhandlingar och växlar avtalskrav onsdagen den 7 mars.
Viktigt för Journalistförbundet är åtgärder mot lönestagnation och att höja de lägsta lönerna. Andra viktiga områden är jämställda löner, trygghetsfrågor, kompetensutveckling och stärkt upphovsrätt.
Avtalet för de cirka 1600 journalisterna som jobbar på tidskriftsföretag löper ut den 31 mars, ändå är förhandlingsdagar inplanerade till april.