Nyheter
Senaste nytt från Avtalsfronten, 9 februari 2007
Arbetstiderna är i fokus (Seko - Almega ITA)
"Vi står oerhört långt ifrån varandra" (Almega ITA - Seko)
Diskussion pågår; om arbetstid (Industri- och Kemigruppen - IF Metall)
Den 1 mars kommer opona in (Livsmedelsföretagen - Livs)
"Sif måste ta tillbaka krav på ålders- och kvalifikationstillägg" (Teknikföretagen - Sif, Sveriges Ingenjörer och IF Metall)
Konfliktdagar som gick till spillo
Arbetstiderna är i fokus (Seko - Almega ITA)
Parterna inom telekomområdet har inrättat arbetsgrupper om arbetstider och om arbetsvillkor.
- Just nu fokuserar vi på arbetstiderna, säger Sekos avtalssekreterare Sven-Olof Hellman.
Bland annat hur arbetstiden och beredskapstiden ska anpassas till EGs regler om dygnsvila. Parterna hade sitt första förhandlingstillfälle på onsdagen.
- Vi står väldigt långt ifrån varandra.
Nästa förhandlingstillfälle är den 21 februari och då fortsätter förhandlingarna om arbetstiden, utifrån de diskussioner som dessförinnan förts i arbetsgruppen.
"Vi står oerhört långt ifrån varandra" (Almega ITA - Seko)
- För oss är det viktigt att träffa avtal som företagen kan klara av och att det finns möjlighet till lokala lösningar, förklarar förhandlingschef Einar Humlin.
För Almega ITA är det också viktigt med flexibilitet vad gäller anställningsform och branschanpassade arbetstider.
Efter första förhandlingstillfället för telekomområdet konstaterar Einar Humlin att parterna står oerhört långt ifrån varandra.
- Mycket av Sekos krav är fullständigt omöjliga att tillgodose.
Diskussion pågår; om arbetstid (Industri- och Kemigruppen - IF Metall)
Industri- och Kemigruppen har haft sina första regelrätta förhandlingar med IF Metall, på onsdagen gällde det Allokemisk industri och på torsdagen Kemisk industri.
Arbetstidsfrågan, särskilt anpassningen till EGs arbetstidsregler, kräver mycket diskussioner, menar Industri och Kemigruppens vd Kerstin Brodowsky.
- Även kraven på förändringar av övriga allmänna anställningsvillkor diskuteras mycket.
- För oss är frågan om möjligheter till lokala och individuella anpassningar viktiga frågor, tillägger hon.
Den 1 mars träder opona in (Livsmedelsföretagen - Livs)
- Har vi inte kommit överens till den 1 mars träder de opartiska ordförandena in. Det har de alltid fått göra förut, säger Livsmedelsföretagens förhandlingschef Lars Dicander.
Att det brukar bli så är dock inget att skämmas över, menar han. Sedan Industriavtalet kom till 1998 är det få avtal som gjorts upp utan opon.
- Kanske kan det bli utan den här gången. Jag är rätt så optimistisk även om vi inte riktigt klämt på varandra än.
Nästa vecka ska parterna träffas för att diskutera arbetstider.
"Sif måste ta tillbaka krav på ålders- och kvalifikationstillägg" (Teknikföretagen - Sif, Sveriges Ingenjörer och IF Metall)
- Förhandlingarna är i full gång, säger Teknikföretagens förhandlingschef, Karl Olof Stenqvist.
De svåra frågorna är fördelningen av lönerna, lönenivån och löneavtalets konstruktion, menar han. Hur ska den lokala löneöversynen se ut? Här har Sif tagit upp ett gammalt krav på ålders- och kvalifikationstillägg och att de opartiska ordförandena ska vara inblandade i den lokala översynen.
- Vi kan inte låta de opartiska ordförandena sätta lönerna lokalt. Därför presenterades en annan lönemodell med lokala förhandlingar och stupstock med en pott. Det blir nog som förut men då måste Sif ta tillbaka sitt krav på tillägg.
En annan fråga som diskuteras är arbetstiderna.
- Vi vill att kollektivavtalet ska täcka in hela arbetstidslagen. Vår spärr ska vara EG-direktivet, säger Karl Olof Stenqvist.
Teknikföretagen har löpande kontakter med motparterna i de olika frågorna. Ambitionen är att träffa avtal innan de opartiska ordförandena kopplas in den 1 mars.
- Det vore unikt. Vi har aldrig lyckats utan opona, men vi har alltid så när som på några timmar kommit överens innan avtalet löpt ut.
Konfliktdagar som gick till spillo
Konflikterna på den svenska arbetsmarknaden förra året ledde till att 1 952 arbetsdagar gick förlorade.
Det är 1 493 fler dagar än föregående år då endast 493 dagar förlorades, visar siffror från Medlingsinstitutet.
Ökningen förklaras av fjolårets två större protestaktioner. Dels i januari, då 750 arbetsdagar gick till spillo när 1 500 medlemmar i Svenska Hamnarbetarförbundet genomförde en fyra timmar lång strejk som en del i en internationell protest mot ett förslag till EG-direktiv om hamnar.
Dels i november, när SAC, Syndikalisterna, varslade om en politisk strejk mot regeringens förslag om nya a-kasseregler. Då förlorades omkring 1 000 arbetsdagar.
Men siffrorna är ändå låga jämfört med åren 2004 och 2003. Då uppgick antalet förlorade arbetsdagar till 14 988 respektive 626 980. Det sistnämnda berodde nästan uteslutande på den stora strejk som Kommunal genomförde då.