Nyheter
Senaste nytt från Avtalsfronten
Granskningsarvodena är borttagna i Byggnads avtalsförslag
Läkarna vill ha lägst 3,5 procent
Pappers väntar inget slutbud i kväll
Underjordstillägget är nu inskrivet i det centrala gruvavtalet
Lärarna ifrågasätter de individuella lönerna
Sveriges Kommuner och Landstings förhandlingsdelegation
Handels och Svensk Handel överens - men ordkriget inom svenskt Näringsliv fortsätter
"Teknikföretagen: Bisarr diskussion"
Granskningsarvodena är borttagna i Byggnads avtalsförslag (Byggnads - Sveriges Byggindustrier)
På torsdagen lämnade Byggnads en paketlösning till Sveriges Byggindustrier. Förbundet vill komma ur det låsta läget kring den avtalade granskningen och föreslår därför att avdragen från lönen för lönegranskning upphör för alla. I det nuvarande avtalet betalar arbetsgivaren arvodena på anläggningsavtalets område och på hängavtalen. Medan arvodena på byggavtalets område betalas av medlemmarna genom löneavdrag. Byggnads avtalsförslag innebär att arbetsgivaren ska sluta göra avdrag i det förra fallet och att arbetstagarna slipper löneavdraget på 1,5 procent i det senare.
- Avtalen löper ut under veckoslutet och vi vill i första hand tillförsäkra våra medlemmar reallöneökningar och förbättrade pensioner, inte älta frågan om lönegranskning, menade Byggnads ordförande Hans Tilly i ett pressmeddelande.
Byggnads har sin förhandlingsdelegation på plats till och med söndag om det skulle behövas.
Läkarna vill ha lägst 3,5 procent (Läkarförbundet - Sveriges Kommuner och Landsting)
Läkarna är besvikna över det tidigare avtalet och vill nu återinföra begreppet lägstutrymme med en preciserad siffra. Som utrymmer för de lokala löneöversynsförhandlingarna yrkar förbundet lägst 3, 5 procent till den 1 april 2008 och lika mycket året därpå för den händelse avtalsperioden blir längre än ett år.
I en framtid kan förbundet tänka sig att såväl de olika avtalen som fredsplikten hanteras lokalt. I avvaktan på detta måste de centrala parterna bidra till att de lokala parterna får en likvärdig ställning. Erfarenheterna av hur löneavtalet hanterats lokalt är inte goda, menar förbundet.
Förbundet yrkar också höjd ersättning för bunden tid under beredskap, en bättre ordning för att hantera läkarnas fortbildningsbehov, jourbefrielse för gravida läkare som så önskar och för äldre läkare som så önskar. Parterna måste också ta ett reellt ansvar för de osakliga eller oönskade löneskillnaderna mellan kvinnliga och manliga läkare och utveckla system för detta, kräver Läkarförbundet genom chefsförhandlaren Conny Gustafsson.
Yrkandet lämnades över idag. Sveriges Kommuner och Landsting gick genast ut med ett pressmeddelande om att det är bekymmersamt att yrkandet inte lämnar något utrymme för lokal lönebildning med tanke på alla landstings och kommuners ekonomiska ramar.
Avtalet för de runt 24 000 läkarna löper ut den 30 juni.
Pappers väntar inget slutbud i kväll (Pappers - Skogsindustrierna)
Var för sig träffade Pappers och Skogsindustrierna de opartiska ordförandena igår. Idag ska Pappers träffa opona halv fem igen.
- Men vi får nog inget slutbud, opona menar att arbetsgivarna är sura för att de inte får igenom något av sina krav, säger Pappers förhandlingsombudsman Matts Jutterström.
- Och vi har gjort så mycket avkall att vi sagt att nu går vi inte med på mer. Förhandlingsdelegationen åker hem i eftermiddag och vi gör också helg efter opo-mötet.
Nya tag får man ta på måndag, menar Matts Jutterström. Avtalet har visserligen löpt ut då, men något varsel kan ändå inte lämnas förrän efter helgen.
Matts Jutterström tror att Skogsindustrierna också är sura för att Pappers igår lämnade in en stämningsansökan där förbundet kräver sammanlagt 18 miljoner i skadestånd för brott mot 11 timmarsvilan. Parterna har reglerat 11-timmarsvilan i avtalet och räknar dygnet mellan 06.00 och 06.00.
- Vill man räkna på något annat sätt kan man göra upp lokalt, men om ingen sådan uppgörelse finns, måste vi stämma.
Att det blir så mycket pengar beror på att det är många anställda som drabbats av överträdelsen.
Underjordstillägget är nu inskrivet i det centrala gruvavtalet (IF Metall - Gruvornas arbetsgivareförbund)
Underjordstillägget har tidigare bara funnits lokalt, parterna kom på natten till torsdagen överens om att skriva in tillägget i det centrala avtalet. För Boliden betyder det än så länge ingen höjning, där hade man redan tidigare 1 100 kronor i månaden i underjordstillägg. Men med det centrala avtalets underjordstillägg som grund kan kanske de lokala förhandlingarna leda till ett högre tillägg.
Telekomanställdas avtal på industrinivå (Almega IT-arbetsgivarna och Seko, Sif, Sverigs Ingenjörer, Jusek och Civilekonomerna)
Runt 23.000 anställda inom telekomsektorn fick nya avtal i onsdags.
De träffade avtalen berör arbetare, tjänstemän och akademiker inom sektorn. Avtalen är treåriga och innehåller löneökningar på 10,2 procent. För arbetare och tjänstemän höjs lönerna 3,7 procent i år,
3,5 procent nästa år och 3 procent år 2009.
Liksom när det gäller it-sektorn, anser arbetsgivarna att nivån i telekomavtalet är för hög, men nöjda med att arbetstiden regleras mer flexibelt i avtalen. Arbetsgivarna anser också att det finns anledning att modernisera avtalen.
- Fram till nästa avtal ska vi samtala om hur vi gemensamt kan modernisera och branschanpassa avtalen, säger Anne-Marie Fransson, förbundsdirektör för Almega IT-Företagens arbetsgivarorganisation.
Sekos ordförande Janne Rudén är nöjd med avtalet och anser att det är mer omfattande jämfört med tidigare avtal.
- Våra medlemmar har en starkare position, säger han.
Handels och Svensk Handel överens - men ordkriget inom svenskt Näringsliv fortsätter
En knapp vecka försenat skrevs avtalet mellan Handels och svensk Handel under. Sent i torsdagskväll accepterade parterna ett bud från medlarna som var identiskt med det de var överens om i helgen.
Avtalet innebär att lönerna höjs med 12,6 procent i genomsnitt under tre år för hela avtalsområdet, detalj och lager. För detaljhandeln ger avtalet löneökningar på 764 krånor i år, 795 nästa år och 876 kronor år 2009. För partihandeln är motsvarande höjningar 717 kronor i år, 748 kronor nästa år och 825 kronor det tredje avtalsåret.
Inte oväntat var både svensk Handel och Handels nöjda med uppgörelsen - de har ju försvarat den sedan Svenskt Näringsliv avvisade den som för hög i helgen.
Handels beskriver avtalet som en seger för jämställdheten.
- Vi har klarat den jämställdhetsprofil på avtalet som vi krävt, säger Handels ordförande Lars-Anders Häggström.
Och svensk Handel anser att branschen har råd med avtalet.
- Det går bra för stora delar av handeln och vi ser en positiv utveckling. Vi måste därför kunna ge en skälig löneökning till de anställda, säger Dag Klackenberg, vd för svensk Handel.
När nu avtalet är undertecknat, med hjälp av medlare, tycks svensk Handels företrädare förutsätta att organisationen inte drabbas av några sanktioner för avtalsbrott.
Svenskt Näringslivs samverkansutskott kommenterade uppgörelsen på fredagen, men säger ingenting om eventuella brott mot föreningens stadgar. Däremot vidhåller utskottet att uppgörelsen är för hög. Syftet med arbetsgivarnas samverkan är att undvika att konkurrenskraften undermineras, skriver representanterna i utskottet. De anser att ett tungt ansvar nu vilar på LO för att industriavtalets norm ska respekteras.
"Teknikföretagen: Bisarr diskussion"
Ett långt uttalande om kritiken mot Svenskt Näringsliv kom på torsdagen från Teknikföretagens förhandlingschef Karl Olof Stenqvist och chefsjurist Anders Weihe. De kallar den pågående diskussionen för bisarr. "Trots brister med nuvarande lönebildningssystem är fack och arbetsgivare överens om hur lönebildningen ska gå till på makronivå. Men alltfler fack och arbetsgivarorganisationer delar tydligen inte den uppfattningen", skriver de.
Det är dock oerhört besynnerligt att svenskt Näringsliv kan få kritik för att ta en medlemsorganisation i örat som är uppenbart illojal mot föreningens stadgar, konstaterar de. Samtidigt efterlyses reaktioner från Facken inom industrin.
"Industrifacken åser stillatigande hur LO helt desavouerar de grundtanker som industrifacken själva dragit upp för hur lönebildningen i Sverige måste fungera", skriver de.
Lärarna ifrågasätter de individuella lönerna (Lärarnas Samverkansråd - Sveriges Kommuner och Landsting)
Lärarförbunden ifrågasätter den lönebildningsmodell de haft sedan drygt tio år med individuella och differentierade löner. De menar att alltför många kommuner inte har följt avtalets intentioner. Lärarnas Samverkansråd kräver ettårsavtal och minst lika mycket som industrin.
Eva-Lis Preisz varnar för att ett dåligt utfall i de nu pågående översynsförhandlingarna äventyrar förhandlingarna om ett nytt avtal. I Lärarnas tidning säger hon att det måste bli ett slut på att alltför många kommuner erbjuder två procent och jämför med de lägst 3,5 procent som industrins parter enats om för 2007.
Sveriges Kommuner och Landsting svarar i ett pressmeddelande att den lokala lönebildningen är grunden för förhandlingarna och att i den modellen är individuella löner en viktig del. Arbetsgivarorganisationen vill också ha ett långt avtal.
Avtalet löper ut den 30 juni.
Sveriges Kommuner och Landstings förhandlingsdelegation:
Sveriges Kommuner och Landsting bildades formellt i tisdags. Kongressen röstade då också fram en förhandlingsdelegation:
Ordförande:
Ingela Gardner Sundström (m), kommunstyrelsens ordförande Österåkers kommun
1:e vice ordförande:
Helen Fritzon (s), kommunalråd Kristianstads kommun
2:e vice ordförande:
Eskil Johansson (c), landstingsråd Landstinget i Värmland
Ledamöter:
Berit Assarsson (m), Tyresö kommun
Håkan Lindh (fp), Skellefteå kommun
Lars Dahlberg (s), Stockholms läns landsting
Ann-Margret Knapp (s), Landstinget Gävleborg
Ersättare:
Gun-Marie Stenström (m), Landstinget Halland
Catarina Deremar (c), Tierps kommun
Carin Melin (fp), Landstinget i Värmland
Carina Liljesand (kd), Göteborgs stad
Bert Öhlund (s), Skellefteå kommun
Karin Engdahl (s), Västra Götalandsregionen
Lena Näslund (s), Landstinget Västernorrland