Nyhetsbrev Compost
Senaste nytt om arbetsrätt, 11 november 2015
Senaste nytt om arbetsrätt, 11 november 2015
Domar
Mest stöd för arbetsgivarsidans tolkning
Arbetsdomstolen skickar tillbaka tvist
Stämningsansökningar
Lönefordran
Har arbetsbefriad rätt till lön?
Stämde inte TV-kontrollantens uppgifter?
Köksbiträde trakasserades sexuellt
Avskedad efter slagsmål
Först premierad för gott arbete sedan kränkt och uppsagd
Avskrivningar
Domar
Mest stöd för arbetsgivarsidans tolkning
Unionen stämde Teknikarbetsgivarna för att få klart hur begreppet ”vid företaget” i löneavtalet ska tolkas.
Arbetsgivarförbundet anser att medlemsföretag själva kan bestämma att lönepotten ska beräknas utifrån alla Unionenmedlemmar på ett företag. Fackförbundet anser att det krävs att parterna lokalt har kommit överens om att potten ska beräknas så eller att det finns en klar praxis att göra så. Annars ska lönepotten beräknas per enhet.
Arbetsdomstolens majoritet anser att arbetsgivarsidans tolkning av bestämmelsen är den riktiga. Det visas bland annat av att den tolkningen gör det klart på vilken nivå som lönepotten ska avsättas både när de lokala parterna kommer överens och när de inte gör det.
Två av domstolens ledamöter, utsedda av TCO, anser däremot att arbetstagarsidans tolkning är den rätta.
11 november, Dom 66/15, Mål A 164/14
Arbetsdomstolen skickar tillbaka tvist
Helsingborgs tingsrätt ansåg att ett mål om en fordran skulle avgöras av Arbetsdomstolen. Tingsrätten hade i sin tur fått ärendet från Kronofogdemyndigheten i Luleå, som inte tyckte att det hörde hemma där.
Arbetsdomstolen anser att det är tingsrättens sak att avgöra tvisten och skickar tillbaka målet dit.
11 november, Dom 67/15, Mål A 100/15
Stämningsansökningar
Lönefordran
Handelsanställdas förbund stämmer Solar Sverige AB och Teknikgrossisternas Arbetsgivareförening. Fackförbundet kräver att en medlem ska få den lön och den semesterersättning hon har rätt till för den dryga månad som hon stod till företagets förfogande. Hon ska också få 75 000 kronor i allmänt skadestånd för kollektivavtalsbrott och förbundet ska få 100 000 kronor för samma brott.
Kollektivavtalsbrottet består i att hon inte har fått lönen som hon har rätt till och av avdraget som företaget har gjort i hennes semesterförmåner.
Förbundet har tidigare stämt samma parter och krävt att avskedandet av kvinnan ska ogiltigförklaras .Ombudet vill att målen handläggs gemensamt.
Ombud i båda målen är förbundsjuristen Olov Östensson på LO-TCO Rättsskydd.
4 november, Mål A 149/15
/Ann Norrby
Har arbetsbefriad rätt till lön?
Unionen stämmer Sandbergs i Jämtland AB och kräver att en medlem får 11 573 kronor i lön för tiden den 5-20 maj 2015.
Medlemmen hade sagt upp sig själv den 20 april och hans sista dag på jobbet skulle vara den 20 maj. Men den 4 maj varslade företaget honom och hans fackförbund om att han kanske skulle bli avskedad. Samtidigt blev han arbetsbefriad i väntan på att Unionen och hans arbetsgivare skulle ha varselöverläggningar. Överläggningarna hölls den 19 maj och slutade i oenighet.
Unionen anser att medlemmen har rätt till lön under den tid som han var arbetsbefriad eftersom han stod till arbetsgivarens förfogande.
Förbundsjuristen Pierre Dahlqvist är ombud.
5 november, Mål A 150/15
/Ann Norrby
Stämde inte TV-kontrollantens uppgifter?
Unionen stämmer Radiotjänst i Kiruna AB och arbetsgivarorganisationen Medieföretagen. Tvisten gäller en TV-kontrollant som hade till uppgift att rapportera hushåll som inte betalade tv-avgift trots att de borde det. För varje hushåll som han rapporterade fick han 165 kronor.
Radiotjänst ansåg att han hade rapporterat för många hushåll och drog i efterskott av 11 715 kronor på hans lön.
Unionen hävdar i första hand att avdraget var en otillåten kvittning. Fackförbundet kräver att kontrollanten får tillbaka de 11 715 kronorna plus 15 000 kronor i allmänt skadestånd för brott mot kvittningslagen.
I andra hand hävdar förbundet att arbetsgivaren har brutit mot kollektivavtalet genom avdraget. I så fall har kontrollanten rätt att få tillbaka de avdragna pengarna plus 15 000 kronor i allmänt skadestånd för kollektivavtalsbrott. Unionen har rätt till 20 000 kronor i allmänt skadestånd för avtalsbrottet.
Förbundsjuristen David Hellman är ombud.
5 november, Mål A 151/15
/Ann Norrby
Köksbiträde trakasserades sexuellt
Diskrimineringsombudsmannen stämmer Mirando Vedugn och Kök AB. En kvinna anställdes på företaget på ett tidsbegränsat nystartsjobb som köksbiträde den 1 december 2014. Redan första dagen, när hon skulle hon få en t-shirt, försökte firmaägaren att ta henne på brösten. Sedan tog han henne på stjärten i princip dagligen och försökte ta henne på brösten flera gånger. Han hade en sexualiserad jargong och fällde kommentarer som att kvinnor från hennes land är horor. En gång försökte han ta henne mellan benen. Firmaägaren har även sökt upp henne utanför hennes bostad på kvällstid tre gånger.
Kvinnan har vid varje tillfälle sagt ifrån och sagt att hon uppfattade hans beteende som oacceptabelt. I februari 2015 sade att han skulle säga upp henne om hon inte gick honom till mötes och accepterade hans erbjudande, underförstått en sexuell relation. Då kontaktade kvinnan kvinnojouren och sedan polisanmälde hon honom för sexuellt ofredande. Några dagar senare blev hon sjukskriven på grund av krisreaktion.
DO anser att kvinnans arbetsgivare utsatte henne för trakasserier som gjorde att hon var tvungen att sluta. Hon har utsatts på ett sådant sätt att det går att jämställa med att hon har blivit uppsagd eller avskedad.
DO kräver att kvinnan får 125 000 kronor i diskrimineringsersättning och de 80 000 kronor hon skulle ha fått i lön om hon inte hade varit tvungen att sluta.
Ombud är processföraren Marie Nordström.
6 november, Mål A 152/15
/Ann Norrby
Avskedad efter slagsmål
Transportarbetareförbundet stämmer Tidningsbärarna KB, Skånsk Tidningsdistribution AB och arbetsgivarorganisationen Medieföretagen.
Tvisten gäller en tidningsutbärare som efter elva år blev avskedad. Motiveringen var att tidningsutbäraren hamnat i bråk med en kollega i juni 2015 på tidningsutlämningsstället. De hade tidigare varit vänner, men hade under våren haft en konflikt. Enligt fackförbundet började bråket med att kollegan sparkade tidningsutbäraren som svarade med att slå till henne. Därefter försökte utbäraren ta sig ut, men hennes kollega blockerade vägen för henne. Då tog hon tag i kollegans hår för att komma förbi.
Två veckor senare blev tidningsutbäraren avskedad.
Fackförbundet anser att bråket var en engångshändelse som inte motiverar att hon blev avskedad. Hon provocerades av sin kollega som hon hade en konflikt med. Arbetsgivaren kände till konflikten men hade inte gjort något för att komma tillrätta med den, hävdar förbundet.
Avskedandet ska ogiltigförklaras och den avskedade ska få 200 000 kronor i allmänt skadestånd samt den lön hon har rätt till från och med avskedandet fram till huvudförhandlingen. Om Arbetsdomstolen skulle anse att hennes agerande motiverar att hon blev uppsagd, ska hon få 100 000 kronor i allmänt skadestånd och uppsägningslön.
Ombud är förbundsjuristen Ellinor Gudmundsson på LO-TCO Rättsskydd.
6 november, Mål A 153/15
/Ann Norrby
Först premierad för gott arbete sedan kränkt och uppsagd
Vision stämmer Helsingborgs kommun och kräver att uppsägningen av en systemutvecklare ska ogiltigförklaras och att han ska få 125 000 kronor i allmänt skadestånd.
Han hade arbetat som programmerare, systemutvecklare och datakonsult sedan 1999. Den 16 april 2012 anställdes han som systemutvecklare på webbenheten inom Helsingborgs stadsledningsförvaltning. I oktober, några veckor innan hans provanställning automatiskt skulle ha omvandlats till en fast tjänst, blev han tillsvidareanställd. I samband med detta fick han 1 000 kronor i löneförhöjning. Han fick ytterligare 600 kronor i löneförhöjning våren därpå.
Men det har funnits och finns fortfarande, enligt fackförbundet, stora arbetsmiljöproblem på arbetsplatsen, vilket medarbetarundersökningar har visat. Problemen har främst handlat om att en medarbetare uttryckt sig kränkande och nedsättande mot sina kolleger. Systemutvecklaren har av henne fått höra att ingen ville ha honom på arbetsplatsen, att han var för dålig och att hon inte skulle följa med på ett evenemang om han också skulle komma. Många gånger har han fått kränkande tillmälen och odugligförklaringar inför resten av arbetsgruppen.
Ledningen har inte satt stopp för det här beteendet.
Sommaren 2013 infördes ett nytt tidrapporteringssystem. Systemutvecklaren, som hade kodning som sin huvudsyssla, skulle rapportera minst 30 timmar i veckan för kodning. Det var bara kodningen som mättes. Hans chef konfronterade honom när han inte nådde upp till de 30 timmarna. Hans två kolleger blev inte konfronterade på samma sätt. I november 2013 fick han i efterhand veta att en konsult anlitats för att i hemlighet titta på om han arbetade för sakta. De andra kände till detta.
Han fick läkarintyg på att han uppvisat ett tilltagande ”depressivt mönster, med sömnproblem, koncentrationsproblem, nedsatt ork och energi”. Han gjorde själv en lista på vad som kunde göras för att både han och arbetsgruppen skulle fungera bättre. Den 5 mars 2014 sjukskrevs han första gången. Han kom tillbaka efter en vecka men sjukskrevs igen den 21 mars för förstagångsdepression. Enligt läkarintyget hade depressionen koppling till arbetsplatsen. När han kom tillbaka fortsatte kränkningarna och han blev sjukskriven igen flera gånger. I oktober 2014 gjorde han en arbetsskadeanmälan som chefen rev itu.
Systemutvecklaren sades sedan upp den 13 november 2014 utan att kommunen först, enligt förbundet, hade gjort vad den kunde för att omplacera honom.
Ombud är Visions förbundsjurister Åsa Tillberg och Mikael Ruukel.
9 november, Mål A 154/15
/Elisabet Örnerborg
Avskrivningar
Avskedande – Artex
Unionen stämde Teko, Sveriges Textil och Modeföretag, och Artex AB. Arbetsgivarparterna stämde sedan fackförbundet och den avskedade.
4 november avskrev Arbetsdomstolen Målen A 29/15 och A 75/15 efter att parterna förlikats.
Uppsägning – Postnord Sverige
Seko stämde Postnord Sverige AB och Almega Tjänsteförbunden.
4 november avskrev Arbetsdomstolen Mål A 44/15 sedan parterna förlikats.
Medbestämmandelagen – Infa Sweden
Unionen stämde Infa Sweden AB.
4 november avskrev Arbetsdomstolen Mål A 89/15 sedan parterna förlikats.
Avskedande – Nimco Controls
Unionen stämde Nimco Controls AB och Teknikarbetsgivarna.
5 november avskrev Arbetsdomstolen Mål A 103/15.
Redaktör: Ann Norrby