Nyheter
Senaste nytt om Arbetsrätt, 13 augusti 2008
Arbetsdomstolen
Pensionsfordran var inte preskriberad
Även det sämre avtalet gäller ett år
Rätt att varna strejkande
Bastubadarprincipen gällde inte
Städbolaget tog inte över verksamheten
Lönefordran - Kiruna kommun
AD avvisar Statens pensionsverks talan
Ingen lönehöjning till föräldraledig präst
Lärarförbundet:Tibble privatiserades i strid med MBL
MBL - Täby kommun
Kunde inte medverka till provtagning - sades upp
Köpte överbliven spelbong - avskedades
"Arbetsmiljöverket bröt mot TurA-S"
Kontaktade facket i en lönefråga - sades upp
Deltidsbrandmannen sades upp efter dåligt testresultat
Ingenjören fick inte "stay-on-bonusen"
Städföretag stäms för diskriminering av deltidsanställda
Avskedande - Hedin Göteborg Bil AB
Anställningsform - Stockholms läns landsting
LAS - En person i Ed
Uppsägning - Kinarestaurang Hing Long AB
LAS - CE Produkter AB
MBL - Samdistribution Bonnierförlagen
Kollektivavtalstolkning - Saluhallen i Åkersberga
Uppsägning - Försäkringskassan
Kollektivavtalstolkning - My Travel Airways
Kollektivavtalstolkning - My Travel Airways
Uppsägning - Ljud & Bildskolan LBS AB
Uppsägning - Feelgood Svenska AB
Avskedande - Karlstads stift
LAS - Iduna AB
Uppsägning - Systembolaget
Kollektivavtalstolkning - Föreningen Helgestahemmet
Avtalstolkning om uppfinnarersättning - Tepro Machine & Pac System AB
Arbetsdomstolen - domar
Pensionsfordran var inte preskriberad
En kvinna i Ludvika stämde sin förra arbetsgivare, Riksskådebanan, i Stockholms tingsrätt. Hon anser att hon får för låg pension. Från perioden 2000 till 2006 handlar det om drygt 307 000 kronor som hon vill ha i resterande pension. Därefter fordrar kvinnan 761 kronor per dag. Tingsrätten har meddelat en mellandom (T 15530-06). Frågan om innebörden av parternas överenskommelse återstår tills AD avgjort frågan om preskription. Riksskådebanan hävdar nämligen att kvinnans fordran bör ses som ett skadeståndsyrkande för ett påstått avtalsbrott. Därmed skulle fordran vara preskriberad eftersom det gått mer än tio år sedan det påstådda avtalsbrottet begicks. AD kommer enhälligt fram till att kvinnans talan inte gått förlorad eftersom man med stöd av preskriptionslagen (1981:13) bör räkna preskriptionstiden från den dag då den första pensionsutbetalningen gjordes. Målet avgjordes utan huvudförhandling.
2 juli, Dom 60/08, Mål B 86/07
Även det sämre avtalet gäller ett år
Hotell och Restaurang Facket ansåg att LDG Sky Chefs Sverige AB hade tillämpat fel avtal efter att det tagit över tågcateringverksamheten från Rail Gourmet (se Nyhetsbrevet den 28 mars 2007 under rubriken "Fel avtal tillämpades efter övergången"). På Rail Gourmet gällde kollektivavtalet med Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare, den så kallade "gröna riksen", medan det övertagande bolaget LDG Sky Chefs Sverige AB omfattades av kollektivavtalet med Flygarbetsgivarna, det så kallade cateringavtalet.
Under ett år efter övergången tillämpade bolaget "gröna riksen" för den övertagna personalen. Det betydde att vissa av de anställda som kom från Rail Gourmet fick lägre löner än de skulle ha fått om cateringavtalet hade tillämpats även för dem. Facket stämde LDG Sky Chefs Sverige AB och Flygarbetsgivarna för kollektivavtalsbrott.
Enligt en bestämmelse som infördes i medbestämmandelagens paragraf 28 1995 är den nya arbetsgivaren är skyldig att under ett år tillämpa överlåtarens kollektivavtal på de övertagna arbetstagarna. Parterna kan dock anpassa anställningsvillkoren till den nya arbetsgivaren genom inrangeringsavtal.
Avförarbetena till undantagsbestämmelsen att döma utgick regeringen i proposition 1994/95:102 från att de villkor som väntade arbetstagarna vid övergång av verksamhet innebar försämringar, menar AD. Den nya regeln beskrivs som att arbetstagarna ska ha rätt till de anställningsvillkor de hade hos den tidigare arbetsgivaren. Förarbetena ger alltså inget utrymme för att tolka bestämmelsen så att den nya arbetsgivaren skulle vara skyldig att tillämpa det gynnsammare avtalet. Inte heller finns det några tidigare avgöranden i AD som kan ge ledning. Arbetsdomstolen konstaterar också att motsvarande bestämmelse i överlåtelsedirektivet (2001/23/EG) inte har någon annan innebörd. Och att EG-domstolen i domen i mål C-499/04 framhållit i sammanhanget att även om syftet med överlåtelsedirektivet är att skydda de av överlåtelsen berörda arbetstagarnas intressen ska det inte bortses från förvärvarens intresse av att kunna göra nödvändiga anpassningar för den fortsatta verksamheten.
Varken reglerna i medbestämmandelagen, uttalandena i förarbetena eller några arbetsrättsliga principer i vare sig svensk rätt eller EG-rätten visar att bolaget skulle var skyldigt att tillämpa det mer fördelaktiga lönevillkoren som följer av cateringavtalet i stället för villkoren i "gröna riksen", sammanfattar Arbetsdomstolen och avslår enhälligt fackets talan.
2 juli, Dom 61/08, Mål A 84/07
Rätt att varna strejkande
Göteborgs Industriarbetarsyndikat hade stämt Volvo Lastvagnar och Teknikföretagen för brott mot föreningsrätten och förhandlingsrätten i MBL. Bakgrunden är att Sveriges Arbetares Centralorganisation (SAC) varslade bland annat Teknikarbetsgivarna om politisk strejk i november 2006. Strejken föranleddes av regeringens förslag om ändringar i arbetslöshetsförsäkringen. På Volvo Lastvagnar såg ledningen på strejken som en olovlig stridsåtgärd. I ett e-postmeddelande gick den personalansvarige chefen ut med en varning om att företaget skulle "vidta åtgärder" mot den som deltog. Ett hot som kränker föreningsrätten, menar SAC. Tre anställda strejkade i alla fall och fick senare varsin skriftlig erinran (se Nyhetsbrevet den 8 augusti 2007 under rubriken "Erinrades för dagstrejk").
Därefter förhandlade parterna.
SAC har hävdat att strejken var lovlig samt att medlemmar inte ska drabbas om organisationen kallar till strejk. Volvo Lastvagnar framhåller att bolaget anslutit sig till en analys av rättsläget som Svenskt Näringsliv gjort. Analysen gick ut på att detta var en rent politisk strejk och därmed inte omfattas av regeringsformens skydd för fackliga stridsåtgärder (kapitel 2, paragraf 17). Bolaget har inte haft syftet att hota, utan bara säkerställt vilka som skulle delta i strejken så att man på så sätt kunde säkra produktionen samt dra lön från rätt arbetstagare.
AD anser att det i målet är visat att samtalen som produktionsledarna hade med de berörda arbetstagarna hölls i en lugn och sansad samtalston. I en situation då en stridsåtgärd ostridigt är lovlig, kan sådana samtal ändå vara föreningsrättskränkande.
Då är frågan om bolaget varit i god tro beträffande riktigheten i sin uppfattning om strejkens olovlighet. Svenskt Näringslivs analys kan inte anses vara gjord mot bättre vetande. Den är inte en oseriös analys av rättsläget. AD gör däremot ingen egen bedömning huruvida stridsåtgärden var lovlig eller inte. Därmed har bolaget handlat i god tro och det är inte fråga om en föreningsrättskräkning. AD anser inte heller att det var fel att ge de tre strejkande skriftliga varningar.
2 juli, Dom 62/08, Mål A 144/07
Bastubadarprincipen gällde inte
Efter omplaceringen till vaktmästare fick dataingenjören behålla sin lön, och andra villkor. Det var fortfarande samma avtalsområde och arbetsuppgifterna före och efter omplaceringen var rätt lika. Därför behövde Nya Wermlands-Tidningen inte ha godtagbara skäl för omplaceringen, avgör AD.
Ingenjören hade anställts 1984 och omplacerats efter att han anklagats för dataintrång. Medan HTF, nuvarande Unionen, menade att det verkliga skälet till omplaceringen var att han som facklig förtroendeman i samband med lönekartläggning bland annat kritiserat löneläget. Förbundet stämde bolaget och Tidningsutgivareföreningen till Arbetsdomstolen (se Nyhetsbrevet den 21 februari 2007 under rubriken "Vilket skäl låg bakom omplacering?").
Just lönekartläggningen, som arbetsgivare och fack samarbetat om, har betydelse i domen eftersom mannens arbetsuppgifter - som hade kommit att klassas som systemadministratör - och vaktmästarjobbet värderades relativt lika. Arbetsdomstolen tog fast på det i domskälen och också på att mannen efter omplaceringen fått behålla samma lön, arbetstider och övriga villkor som tidigare, liksom att han fortfarande omfattades av samma avtalsområde. Därför var det inte en sådan omplacering som skulle prövas på liknande sätt som en uppsägning enligt bastubadarprincipen som Arbetsdomstolen slog fast i dom 89/1978, då för övrigt med samma ombud, Bo Villner. Dessutom kom inte mannens kritik av löneläget i samband med omplaceringen, utan två år tidigare.
Arbetsdomstolen avslår enhälligt förbundets talan.
2 juli, Dom 63/08, Mål A 35/07
Städbolaget tog inte över verksamheten
Städbolaget Ekonomistäd i Jönköping skulle ha övertagit alla tre städarna - inte bara två av dem, ansåg Hotell och restaurangfacket. Bolaget stämdes till Arbetsdomstolen för brott mot reglerna om övergång av verksamhet (se Nyhetsbrevet den 8 augusti 2007 under rubriken "Fick inte följa med vid övergången"). Facket pekade på att alla krav i paragraf 6b i lagen om anställningsskydd var uppfyllda; verksamheten efter övergången är likadan, den utförs på samma plats, för samma kunder och med samma redskap som tidigare.
Arbetsdomstolen håller inte med. Park Inn Designhotell i Värnamo höll visserligen Ekonomistäd, liksom den tidigare städentreprenören, med linnevagnar, Men därutöver hade Ekonomistäd egna städvagnar, egna dammsugare och andra redskap, liksom eget förbrukningsmaterial.
Att Ekonomistäd tagit över majoriteten av de tidigare städarna stämmer inte eftersom det varit fler än tre städare som haft till uppgift att städa på hotellet, menar Arbetsdomstolen. Även Ekonomistäd hade ytterligare städare som hade till uppgift att städa på hotellet och bland dem en arbetsledare. Bolaget övertog alltså ingen arbetsledare.
Sammanfattningsvis kommer domstolen fram till att det inte skett någon övergång av verksamhet i anställningsskyddslagens mening, och avslår enhälligt fackets talan.
2 juli, Dom 64/08, Mål A 139/07.
Lönefordran - Kiruna kommun
En man i Junosuando hade överklagat Gällivare tingsrätts dom den 26 mars 2007 i ett mål om lönefordran, T 69/06. Motpart var Kiruna kommun. (se Nyhetsbrevet den 3 maj 2007 under rubriken "Lönetvist - Kiruna kommun").
Arbetsdomstolen fastställer tingsrättens dom.
9 juli, Dom 65/08, Mål B 51/07
AD avvisar Statens pensionsverks talan
En man hade beviljats statlig tjänstepension i form av tillfällig sjukpension enligt pensionsavtalet PA-03. För tiden från den 1 juni 2004-den 30 april 2006 fick han sammanlagt 104 368 kronor. De pengarna plus ränta krävde sedan Staten genom Statens pensionsverk tillbaka från honom i en stämningsansökan till Östersunds tingsrätt i mars 2007. Tingsrätten överlämnade målet till Arbetsdomstolen eftersom det gällde en kollektivavtalstvist (se Nyhetsbrevet den 30 januari 2008 under rubriken "Statens pensionsverk har en fordran på en person").
Dessförinnan menade mannen i en skrivelse till tingsrätten att pensionsverkets talan skulle avvisas eftersom det var en arbetstvist och sedan när det stod klart att tingsrätten skull överlämna målet till Arbetsdomstolen menade han att talan skulle avvisas eftersom några tvisteförhandlingar inte ägt rum.
Statens pensionsverk menade att invändningen framförts för sent.
Men det var inte mannens sak, resonerar domstolen. Inte heller är han en förhandlingsberättigad part. Och eftersom verket först när målet var i Arbetsdomstolen stämde mannens fackförbund Vårdförbundet gjordes invändningen om rättegångshinder i rätt tid, avgör AD.
Inte heller Statens pensionsverks hemställan om att vardera part ska bära sina rättegångskostnader vinner gehör. Undantaget från huvudregeln - att förlorande part ska stå för rättegångskostnaderna -kan göras om den part som förlorat målet hade skälig anledning att få tvisten prövad. Men det undantaget gäller bara om målet prövats i sak. I det här fallet får vi ju aldrig veta om Statens pensionsverk hade rätt att få tillbaka pengarna eller inte. Inte heller berodde utgången i målet på en omständighet som den tappande parten inte kände till och inte heller borde ha känt till. Men efter ADs beslut den 24 oktober 2007, 80/07, i ett mål som gällde just talan om återbetalning av sjukpension får det anses stått klart för parterna att tvisten var en arbetstvist.
AD avvisar enhälligt Statens genom Statens pensionsverks talan och beslutar att verket ska betala motpartens rättegångskostnader; av de krävda 129 573 kronor i ombudsarvode avgör domstolen att 90 000 kronor är skäliga.
9 juli, Beslut 66/08, Mål A 10/08
Arbetsdomstolen - stämningar
Anklagades för fusk med alkohollås
Företaget Avfallshantering i Östra Skaraborg i Skövde har en regel om att förarna ska blåsa i alkohollås i sina bilar. En av renhållningsarbetarna avskedades i februari eftersom företaget ansåg att han hjälpt en arbetskamrat att öppna alkohollåset genom att blåsa i låset i kamratens ställe.
Anklagelsen saknar grund, menar Kommunal och kräver att avskedandet ogiltigförklaras, samt att medlemmen får ekonomiskt och allmänt skadestånd.
Ombud är förbundsjuristen Henric Ask, LO-TCO Rättsskydd.
25 juni 2008. Mål A 142/08
Uppsagd för samarbetssvårigheter
Unionen stämmer Industri- och Kemigruppen samt Astra Zeneca R&D i Södertälje och kräver att AD ogiltigförklarar en uppsägning.
I samband med en omorganisation jobbade den senare uppsagda ingenjören under en projektledare som enligt stämningsansökan inte hann gå igenom de arbeten som kvinnan hade utfört. Hon upplevde situationen som pressande och sjukskrev sig i korta perioder, vilket ledde till en rehabiliteringsutredning.
Våren 2006 informerades ingenjören om att arbetsgivaren ansåg att hon hade samarbetssvårigheter. Hon fick senare en erinran för detta.
Fackförbundet anser att hon inte erbjöds de stödjande åtgärder som hon borde ha fått. Istället kontaktade hon på eget initiativ företagshälsovården.
Cheferna hade under året som följde flera kontroverser med den anställda. Till exempel anklagade ingenjören sin chef för att vara inkompetent. Hon bad senare två gånger om ursäkt för detta.
Sommaren 2007 sades kvinnan upp på grund av samarbetssvårigheter.
I stämningsansökan skriver Unionen att ingenjören inte gjort sig skyldig till sådana allvarliga förseelser att det skulle finnas sakliga skäl för uppsägning. Arbetsgivaren har varit skyldig att försöka komma till rätta med irritationen och kontroverserna genom personalstödjande åtgärder, men har istället utsatt kvinnan för kränkande behandling.
Uppsägningen skedde med stor brådska utan att arbetsgivaren försökte avhjälpa problemen genom till exempel en omplacering.
Ombud är Unionens förbundsjurist Helena Hedlund.
26 juni 2008. Mål A 143/08
Dömd för bedrägeri och avskedad
SKTF stämmer Södertälje kommun för ett felaktigt avskedande
En flyktinghandläggare hade ett fritidsuppdrag som ordförande för en kulturförening. Denna förening anordnade kurser och studiebesök för flyktingar och fakturerade kommunen för dessa uppdrag.
När ett revisionsföretag fick i uppdrag att granska utbetalningarna till kulturföreningen konstaterades att underlaget för föreningens bokföring var bristfällig och att kommunens attester at fakturor bröt mot kommunens regler. Men revisorerna konstaterade också att ett antal indikationer talade för att kurserna genomförts.
Kommunen anmälde dock handläggaren för bedrägeri och stängde av honom från hans arbete.
Några månader senare avskedades mannen på grund av att kommunen ansåg att han lurat arbetsgivaren att anlita honom och att pengarna till största delen gått till honom själv och andra aktiva i kulturföreningen. Han dömdes senare för grovt bedrägeri, men har överklagat domen.
SKTF anser att mannen inte gjort sig skyldig till något brott. Faktureringarna till föreningen har skett med kommunens goda minne. Vid avskedandet hade kommunen känt till omständigehterna i över tre år. Inga försök hade gjorts för att omplacera den anställde.
Därför anser SKTF att det inte ens förelegat saklig grund för uppsägning.
Förbundet yrkar på allmänt skadestånd på 75 000 kronor och ekonomiskt skadestånd. Om AD abser att det förelegat saklig grund för uppsägning gör SKTF i andra hand gällande att det inte förelegat skäl för avskedande.
Ombud är förbundsjuristen Sussanne Lundberg, SKTF.
26 juni 2008, Mål A 144/08
Har även visstidsanställda rätt till engångsbeloppet?
Kommunal stämmer ett 20-tal privata vårdbolag för kollektivavtalsbrott och brott mot lagen om förbud mot diskriminering av deltidsarbetande och tidsbegränsat anställda. Förbundet yrkar i första hand på allmänt skadestånd till sina medlemmar i två delar: 35 000 kronor plus 50 000 kronor för kollektivavtalsbrott respektive brott mot lagen, detta utöver engångsbeloppet.
Bakgrunden är följande: i den senaste avtalsrörelsen träffade Kommunal och Vårdföretagarna ett treårigt avtal som bland annat innehöll bestämmelser om utbetalning av engångsbelopp till de anställda. För perioden 1 juli till 30 september 2007 var det 1 800 kronor. För perioden 30 september 2007 till 31 mars 2008 skulle 3 600 kronor utbetalas. Kommunal anser att alla anställda oavsett anställningsform ska ha rätt till engångsutbetalningarna. Det var avsikten med avtalet, enligt förbundet. Men vårdföretagen har bara utbetalat beloppen till sina tillsvidareanställda. Ombud är förbundsjuristerna Anneli Ohlsson Anderbjörk och Ellinor Gudmundsson, LO-TCO Rättsskydd.
26 juni, Mål A 145/08 (Hällbogruppen AB)
26 juni, Mål A 146/08 (Förenade Care AB)
26 juni, Mål A 147/08 (Axlagården Hospice AB)
26 juni, Mål A 148/08 (Horisont Omsorg AB)
26 juni, Mål A 149/08 (InDies Omsorg AB)
26 juni, Mål A 150/08 (Bosjöstrand Vårdhem AB)
27 juni, Mål A 153/08 (Carema Omsorg AB)
27 juni, Mål A 154/08 (Carema Orkidén AB)
27 juni, Mål A 155/08 (A & O Ansvar och Omsorg AB)
27 juni, Mål A 156/08 (Omsorgsgruppen IN AB)
27 juni, Mål A 157/08 (Carema Specialistvård Skåne AB)
27 juni, Mål A 158/08 (Carema AB)
27 juni, Mål A 159/08 (Attendo Care AB)
27 juni, Mål A 160/08 (Insonat AB)
27 juni, Mål A 161/08 (Vifolkagården i Mjölby AB)
27 juni, Mål A 162/08 (Kosmo Seniorboende Service AB)
27 juni, Mål A 163/08 (Sergelkliniken i Linköping AB)
27 juni, Mål A 164/08 (Vikingstad Gammelgården AB)
27 juni, Mål A 165/08 (Carema Närvård Aktiebolag)
27 juni, Mål A 166/08 (Carema Primärvård AB)
11 juli, Mål A 180/08 (Attendo Care AB)
23 juli, Mål A 188/08 (Omsorgsgruppen IN AB)
23 juli, Mål A 189/08 (Attendo Care AB)
23 juli, Mål A 190/08 (Horisont Omsorg AB)
23 juli, Mål A 191/08 (Carema Orkidén AB)
23 juli, Mål A 192/08 (Vifolkagården i Mjölby AB)
Uppsagd på grund av samarbetssvårigheter
Kommunal stämmer KFO och vårdföretaget Optimal Assistans i Göteborg för en felaktig uppsägning.
Företaget hade personliga assistenter för funktionshindrade anställda på viss tid utan slutdatum. Dessa kunde enligt kollektivavtalet PAN-P sägas upp om det finns sakliga skäl, enligt samma regler som gäller för tillsvidareanställning, menar Kommunal.
Kvinnan sades upp i januari 2007 på grund av samarbetssvårigheter med olika brukare.
Kommunal anser att den egentliga orsaken till uppsägningen var en annan. Bland annat pekar förbundet på att ytterligare tre assistenter sades upp samtidigt med samma skäl. Kommunal menar att anledningen egentligen var att assistenterna sins emellan inte lyckats lösa en vakans en natt.
Enligt stämningsansökan har KFO avböjt att företräda företaget.
Kommunal yrkar på ekonomiskt skadestånd till medlemmen.
Omud är förbundsjuristen David Hellman, LO-TCO Rättsskydd
27 juni 2008. Mål A 151/08
Friad från brott men ändå avskedad
SKTF kräver att AD ogiltigförklarar Örnsköldsviks kommuns avskedande av en medlem.
Det handlar om en arbetsledare som kommunen polisanmälde för trolöshet mot huvudman hösten 2006. Strax efter polisanmälan avskedades han. Två år senare lade åklagaren ned förundersökningen.
SKTF menar att mannen inte gjort sig skyldig till något brott och att avskedandet därför var fel. Det har enligt förbundet inte ens funnit saklig grund för uppsägning och kommunen har inte försökt omplacera arbetsledaren.
SKTF kräver allmänt och ekonomiskt skadestånd till sin medlem.
Ombud är SKTFs förbundsjurist Sussanne Lundberg.
30 juni 2008. Mål A 152/08
Trygghetsanställd fick för lite lön
Seko stämmer BK Nord AB för brott mot förhandlingsskyldigheten.
Stämningen gäller lönefordran för en anställd med så kallad trygghetsanställning. När anställningen upphörde framkom det, enligt fackförbundet att han inte hade fått full lön och att arbetsgivaren dragit en karensdag på sjuklönen trots att mannen hade särskilt högriskskydd.
När Seko begärde förhandling enligt MBL varken kom arbetsgivaren eller hörde av sig.
Seko yrkar på skadestånd till förbundet på 80 000 kronor samt lön och sjuklön till sin medlem.
Ombud är Ulrika Edebrink, LO-TCO Rättsskydd.
3 juli 2008, Mål A 167/08
Fodran - A.N. Kompetent Bygg
Byggnadsarbetareförbundet stämmer en person med den enskilda firman A.S.
Kompetent Bygg och kräver 68 625 kronor till en medlem. I summan ingår lönefordran, ersättning för arbetstidsförkortning, semester och resor. Medlemmen fick den 12 februari 2008 veta att hans anställning skulle upphöra med omedelbar verkan. Efter att Byggnads avdelning 23 gjort en förhandlingsframställan hölls en förhandling den 28 februari då arbetsgivaren medgav medlemmens fordringsanspråk och att han skulle få en månads uppsägningstid. Arbetsgivaren justerade dock inte förhandlingsprotokollet och betalade inte heller ut ersättningen. Förbundet kräver också 10 000 kronor i allmänt skadestånd till medlemmen och 15 000 kronor för egen del.
Advokat Sven Erfors och jur.kand. Emil Ödling, Advokatfirma Lindhs DLA Nordic KB, är ombud.
3 juli, Mål A 168/08
Klubben avtalade bort återanställningsrätt
Livsmedelsarbetareförbundet stämmer Livsmedelsföretagen samt Lantmännen Axa Foodservice i Järna för brott mot företrädesrätten vid återanställning.
Stämningsansökan gäller en kvinnlig anställd som blev uppsagd på grund av arbetsbrist i februari 2008. Fyra arbetstagare sades upp. Arbetsgivaren träffade en överenskommelse med den lokala klubben om att de uppsagda avstod från företrädesrätt till återanställning. Livs medlem var den enda av de uppsagda som inte godkände den uppgörelsen.
Sedan har Axa Foodservice anställt flera nya arbetstagare utan att erbjuda kvinnan återanställning, eftersom bolaget ansåg att klubben avtalat bort hennes rättigheter.
Förbundet menar att ett sådant lokalt träffat avtal måste vara ogiltigt eftersom det urholkar rättigheter som enligt ADs praxis är stridande mot anställningsskyddslagen.
Livs yrkar på allmänt skadestånd till medlemmen på 150 000 kronor, samt ekonomiskt skadestånd.
Ombud är förbundsjuristen Henric Ask, LO-TCO Rättsskydd
7 juli 2008, Mål A 169/08
Inga svarta pengar och inga underskrifter
Hotell och Restaurang Facket, HRF stämmer Mariestads Nöjespalats för lönekrav för två medlemmar.
De båda männen, en kock och en servitör, jobbade deltid med varierande arbetstider. Båda var tillsvidareanställda.
Den 16 april i år bytte Mariestads Nöjespalats aktieägare. Två dagar senare hade arbetsgivarna ett möte med de två HRF-medlemmarna. Dessa påpekade då, enligt stämningsansökan att de inte fått någon lön för arbetat tid mellan den 15 januari och den 14 april.
Arbetsgivaren menade att lönen redan betalats av den tidigare aktieägaren, för de två första perioderna vitt enligt undertecknade tidsrapporter och svart, kontant för den tredje perioden.
Kocken och servitören säger att de inte undertecknat tidsrapporterna utan att deras namnteckningar är förfalskade och att de inte heller fått några svarta kontanter. De har polisanmält den tidigare ägaren för bedrägeri och urkundsförfalskning.
HRF yrkar att AD förpliktigar arbetsgivaren att betala lönerna för de tre perioderna.
Dessutom stämmer HRF bolaget för brott mot MBL paragraf 35 och paragraf 16. Enligt paragraf 35 ska arbetsgivare kalla till förhandling om tvister som rör lön och om tvisten inte kan lösas väcka talan vid domstol. HRF kallade till förhandling som slutade i oenighet. Men bolaget väckte inte talan vid domstol.
Enligt paragraf 16 ska förhandlingsprotokoll skrivas om någon part begär det. Förbundet har enligt stämningsansökan begärt protokoll, men skrivit det själv och arbetsgivaren har inte undertecknat protokollet.
Därför begär förbundet skadestånd på sammanlagt 20 000 kronor.
Ombud är HRFs förbundsjurist Eva-Lotta Ramberg.
7 juli 2008, Mål A 170/08
Muntlig överenskommelse om anställning
En kvinna jobbade som vårdbiträde i Karlskrona kommun sommaren 2007. Under den perioden träffades enligt Kommunal ett muntligt avtal om ytterligare anställning på visstid. Kvinnan skulle jobba som vårdbiträde mellan augusti 2007 och maj 2008 och därefter fram till och med juli 2008 som administratör. Överenskommelsen innehöll även löneläge för de båda olika jobben.
Men kvinnan fick sedan inte tillträda anställningen och har stått till förfogande under hela perioden.
Kommunal menar att Karlskrona kommun avbrutit anställningen utan grund och stämmer kommunen för att ha avskedat medlemmen utan att laga grund finns.
Förbundet yrkar på allmänt skadestånd samt utebliven lön och ob-tillägg till kvinnan.
Ombud är förbundsjuristen Anne Alfredsson, LO-TCO Rättsskydd.
9 juli 2008. Mål A 172/08
Ingick inte i potten
Kommunal stämmer Carema Äldreomsorg i Solna samt Vårdföretagarna för brott mot kollektivavtalet.
Kommunal menar att arbetsgivaren enligt kollektivavtalet var skyldigt att fördela en pott med lägst 500 kronor per anställd från och med den första juli 2006.
Stämningsansökan gäller ett antal personer som den första maj 2006 övergick till Carema Äldreomsorg när bolaget övertog köksverksamheten i Simrishamns kommun. Inrangeringsförhandlingar skedde, men frågan om lönerevision behandlades inte då.
Förbundet anser att medlemmarna skulle utgjort en del av beräkningsunderlaget i lönerevisionen och kräver extra lön från och med den första juli 2006 amt ett allmänt skadestånd på 25 000 kronor.
Ombud är förbundsjuristen Anne Alfredsson, LO-TCO Rättsskydd.
10 juli 2008. Mål A 173/08
Lönen uteblev
Hotell och Restaurang Facket stämmer Reema´s restaurang i Skellefteå och kräver lön och semesterersättning till en av sina medlemmar.
Den kvinnliga medlemmen hade en tillsvidareanställning på restaurangen. Hon slutade den 25 februari 2008. Lönerna för januari och februari utbetalades aldrig.
Förutom lönesumman yrkar förbundet på semesterersättning till medlemmen. Dessutom allmänt skadestånd till HRF, eftersom arbetsgivaren inte undertecknat förhandlingsprotokollet enligt reglerna i MBL paragraf 16.
Ombud är HRFs förbundsjurist Eva-Lotta Ramberg.
10 juli 2008. Mål A 174/08
Avskedad efter 44 år
SKTF yrkar att AD förklarar ett avskedande som gjorts av Norrköpings kommun ogiltigt.
Stämningsansökan gäller en man som varit anställd i kommunen i 44 år.
Mannen greps för rattfylleri med kommunens bil hösten 2007. Han hade då, enligt stämningsansökan druckit en och en halv flaska cider med alkoholhalten sju procent. Han körde endast 190 meter för att ta tillbaka några magnetdekaler som ett par barn från ett fritidshem plockat på sig från bilen.
Mannen dömdes för grovt rattfylleri.
Kommunen har motiverat avskedandet bland annat med att mannen skadat kommunens renommé.
SKTF pekar i sin stämningsansökan att mannen lidit av psykiska problem, utmattningsdepression och alkoholmissbruk under flera år. Han hade behandlats för sitt missbruk, vilket kommunen kände till. Vid rattfylleritillfället hade han tagit sig ett återfall.
SKTF anser att kommunen borde ha vidtagit rehabiliteringsåtgärder och gjort en utredning om omplacering.
Förbundet yrkar att AD ogiltigförklarar avskedandet och utbetalar allmänt skadestånd i första hand och i andra hand, om AD anser att det förelegat sakliga skäl för uppsägning, ekonomiskt skadestånd motsvarande den uteblivna lönen.
SKTF yrkar också att mannen får betalt för de månader när arbetsgivaren avstängde honom utan lön, eftersom bestämmelser i kollektivavtalet säger att lön endast får utebli om särskilda skäl föreligger.
Ombud är förbundsjuristen Åsa Tillberg, SKTF.
10 juli 2008. Mål A 175/08
Avskedad efter tolv varningar
IF Metall stämmer Teknikarbetsgivarna och Kellve Bulkteknik i Kvänum och yrkar att ett avskedande ogiltigförklaras.
Enligt stämningsansökan har bolaget en kultur av att utfärda många erinringar och varningar till de anställda. Den senare avskedade mannen fick under hösten 2007 och våren 2008 tolv varningar, erinringar och skriftliga noteringar. Bland annat för olovlig frånvaro samtidigt som arbetsgivaren betalde sjuklön för samma dagar. Dessutom en varning för att han skulle ha kört bil ovarsamt utanför arbetsplatsen och orsakat lackskador på andra bilar. IF Metall menar att den händelsen inte inträffat.
En varning handlade om att den anställde smugglat alkohol från Tyskland i en av företagets bilar. För detta frihetsberövades han en natt och kom därför för sent till jobbet.
Förbundet anser att inte heller den händelsen har med jobbet att göra.
Ekonomiskt och allmänt skadestånd yrkas för medlemmen.
Ombud är förbundsjuristen Agneta Bern, LO-TCO Rättsskydd.
10 juli 2008. Mål 176/08
Återanställning uteblev
Fastighetsanställdas förbund stämmer Almega Tjänsteförbunden samt Primär Fastighetsförvaltning i Göteborg för kollektivavtalsbrott.
Bolaget har två arbetsställen, ett i Nässjö och ett i Sävsjö. Medlemmen har arbetat som fastighetstekniker i Nässjö sedan 1999. Han sades upp på grund av arbetsbrist våren 2007. I augusti hade Fastighet och arbetsgivaren förhandlingar om företagets organisation. Då hade bolaget behov av nyanställningar och parterna träffade avtal om att medlemmen skulle erbjudas anställning som fastighetsskötare i Sävsjö.
Sedan har bolaget återanställd medlemmens kollega med kortare anställningstid i Nässjö. Den uppsagde medlemmen har inte erbjudits anställning i Sävsjö.
Förbundet menar att han under alla omständigheter borde fått tjänsten i Nässjö.
Fastighet yrkar i första hand på allmänt skadestånd till medlemmen och till förbundet för brott mot kollektivavtalet. I andra hand yrkas på skadestånd till medlemmen för brott mot anställningsskyddslagen.
Ombud är förbundsjuristen Anne Alfredsson, LO-TCO Rättsskydd.
10 juli 2008. Mål A 177/08
Jobb på påskhelgen
Handelsanställdas Förbund stämmer Ica Sverige AB i Solna och Svensk Handel för kollektivavtalsbrott.
Enligt förbundet säger partihandelsavtalet att helgdagar är arbetsfria oavsett om det är fråga om dagtidsarbete eller kontinuerligt skiftarbete.
Stämningsansökan gäller ett antal medlemmar som arbetar kontinuerlig skift på bolagets lager i Västerås. Där fanns under perioden 2003 - 2005 övergångsbestämmelser för arbete på röda dagar. Men klubben hade sagt upp dessa och därför skulle partihandelsavtalet gälla.
Påsken 2008 aviserade bolaget att de skiftarbetande skulle jobba under helgen enligt gällande schema och att den personal som jobbade skulle kompenseras med en eller flera lediga dagar. Någon sådan kompensation finns inte reglerad i avtalet, påpekar Handels och yrkar på ekonomiskt och allmänt skadestånd till medlemmarna samt skadestånd för kollektivavtalsbrott till förbundet.
Ombud är förbundsjuristerna Ellinor Gudmundsson och David Hellman, LO-TCO Rättsskydd.
10 juli 2008. A 178/08
Släkting trakasserade en anställd
Svensk Handel och Hem-El stäms av IF Metall som kräver att ett avskedande eller uppsägning ogiltigförklaras.
Stämningsansökan gäller en anställd på Hem-El i Högsby som enligt IF Metall trakasserats av en släkting till bolagets ställföreträdare. Den personen var inte ens anställd på företaget.
Bland annat ska släktingen vid ett tillfälle när personalen åt tårta ha lagt en tårtbit på golvet och krävt att IF Metalls medlem skulle äta den.
I juni i år hotade släktingen mannen och måttade ett slag mot honom som dock missade.
Den anställde berättade om händelsen för ställföreträdaren och sa att han tänkte polisanmäla det inträffade och ska ha mötts av beskedet att om han polisanmälde så fick han sluta genast.
IF Metall menar att det inträffade är att jämställa med ett avskedande och yrkar på allmänt och ekonomiskt skadestånd.
Ombud är förbundsjuristen Agneta Bern, LO-TCO Rättsskydd.
11 juli 2008. Mål A 179/08
Var tjänstemännen illojala?
Unionen stämmer Teknikarbetsgivarna och IBM Svenska AB i Stockholm och kräver att avskedanden av två medlemmar ogiltigförklaras.
De båda avskedade tjänstemännen jobbade med programvaran Maximo. Av olika skäl har antalet konsulter som jobbade med Maximo minskat från 29 till 18 personer under en period av ett år. Det har medfört en hög arbetsbelastning och dålig stämning i konsultgruppen.
IBM arbetar ofta med partnerbolag, vilket innebär att IBM äger programvaran, men försäljning och konsultarbete bedrivs i ett fristående partnerbolag.
De båda tjänstemännen föreslog våren 2008 att de skulle starta ett partnerbolag och att arbetsgivaren skulle genomföra en sådan organisation med Maximo för att råda bot på problemen i konsultgruppen.
Den 19 maj avskedades båda tjänstemännen för illojalitet. De skulle ha ägnat arbetstid åt att planera verksamheten i det nya bolaget samt erbjudit sina kolleger anställning.
Tjänstemännen bestrider anklagelserna. De har fria arbetstider och jobbar mot utställda mål, vilka de har uppnått. De anser sig ha varit öppna med sina idéer gentemot arbetsgivaren och har inte tänkt ägna sig åt någon konkurrerande verksamhet.
Unionen yrkar att IBM förpliktigas att betala 150 000 kronor till vardera tjänsteman i allmänt skadestånd.
Ombud är Unionens förbundsjurist Helena Hedlund.
14 juli 2008. Mål A 181/08
Ingen lönehöjning till föräldraledig präst
Kyrkans Akademikerförbund stämmer Svenska Kyrkans församlingsförbund och Häggenås, Lit och Kyrkås församlingars kyrkliga samfällighet. En medlem, som anställts som komminister den 1 oktober 2006 med en lön på 28 000 kronor i månaden, var först mammaledig från den 18 december samma år och sedan föräldraledig från och med den 2 januari 2007 till och med den 1 januari 2008. Vid löneförhandlingarna i februari och mars 2007 krävde facket 800 kronor mer i månaden till henne och att en manlig komminister skulle få en löneförhöjning som gjorde att hans lön höjdes till 28 600 kronor.
Samhälligheten förklarade att de inte var beredda att ge den kvinnliga komministern någon löneökning överhuvudtaget samtidigt som den manliga komministerns lön höjdes med 1 200 kronor till 28 000. Detta trots att kollektivavtalet innehåller en bestämmelse om att föräldralediga ska inkluderas vid löneöversynen, skriver ombudet, Svenska Kyrkans församlingsförbunds förbundsjurist Robert Svec.
Förbundet kräver 800 kronor i månaden till kvinnan från och med den 1 april 2007 i ekonomiskt skadestånd och 100 000 kronor i allmänt skadestånd för brott mot föräldraledighetslagen och jämställdhetslagen. För brottet mot kollektivavtalet kräver förbundet 35 000 kronor i allmänt skadestånd för egen del och 35 000 kronor till kvinnan.
14 juli, Mål A 182/08
Lärarförbundet: Tibble privatiserades i strid med MBL Lärarförbundet stämmer Täby kommun och kräver 150 000 kronor i allmänt skadestånd för brott mot medbestämmandelagen. Kommunala Tibble gymnasium omvandlades till privata Tibble Fria Gymnasium utan att kommunen först levt upp till sin informations- och förhandlingsskyldighet.
Ombud är förbundsjuristen Karin Ernfors, Lärarförbundet.
17 juli, Mål A 183/08
MBL - Täby kommun
Lärarförbundet kräver skadestånd av Täby kommun också för att planeringen av att privatisera Skarpängsskolan skedde i strid med medbestämmandelagens regler om informations- och förhandlingsskyldighet. I fallet med den skolan beslutade kommunen dock den 10 juni 2008 att skrinlägga planerna på att lägga ned Skarpängsskolan som kommunal grundskola tills vidare. Men kommunen uteslöt inte att processen fullföljs vid senare tillfälle, skriver ombudet förbundets jurist Karin Ernfors.
17 juli, Mål A 184/08
Kunde inte medverka till provtagning - sades upp
IF Metall stämmer Metso Paper Sundsvall och Teknikföretagen och kräver att uppsägningen av en medlem ska ogiltigförklaras. Han anställdes 1985 och sades upp på grund av personliga skäl den 29 april 2008 efter att han vid två tillfällen, den 12 mars och den 7 april 2008, inte kunnat medverka vid den provtagning som ingick i hans rehabiliteringskontrakt med bolaget. Han kunde inte urinera vid dessa tillfällen men hade förklarat sig villig lämna blodprov i stället. Mannen har en alkoholsjukdom och hade efter att ha testats positivt på amfetamin vid två tidigare tillfällen fått en erinran och ingått ett nytt rehabiliteringskontrakt.
Ombud är förbundsjuristen Mara Fridolin på LO-TCO Rättsskydd.
18 juli, Mål A 185/08
Köpte överbliven spelbong - avskedades
Handelsanställdas förbund stämmer Coop Sverige AB och Arbetsgivarföreningen KFO och kräver att avskedandet av en medlem ska ogiltigförklaras och att hon ska få 150 000 kronor i skadestånd. Medlemmen, som anställdes i bolaget 1982 jobbade sedan februari 2008 i en butik i Ludvika med spel som arbetsuppgifter. Den 13 april 2008 köpte hon och en av de två nyanställda arbetskamraterna en överbliven spelbong som hade fallit ut med vinst. Hon visste inte att den utfallit med vinst utan det var arbetskamratens förslag att de skulle köpa den, eftersom han trodde att det kanske var vinst på den. Hon hade inte fått lära sig hur man skulle hantera osålda vinstbongar.
Den 18 april krävde arbetsgivaren att hon skulle säga upp sig med omedelbar verkan eller annars bli avskedad samt polisanmäld. Hon valde då att skriva på uppsägningshandlingen men försökte förgäves, efter att ha rådfrågat förbundet, ta tillbaka uppsägningen.
Ombud är förbundsjuristen Maria Fridolin på LO-TCO Rättsskydd.
21 juli, Mål A 186
Uppsagd för samarbetssvårigheterTingvalla-Bro Fackförening i Karlstad stämmer MP Metall AB för förhandlingsvägran och kräver 25 000 kronor i skadestånd. Föreningen skickade förhandlingsframställan vid fyra tillfällen utan att få något svar.
Ombud är Per-Olov Backlund i Karlstad.
22 juli, Mål A 187/08
"Arbetsmiljöverket bröt mot TurA-S"
Saco-S genom Sveriges Ingenjörer stämmer Staten genom Arbetsmiljöverket för turordningsbrott. När Arbetsmiljöverket fick minskade anslag beslutades att framförallt bemanningen på huvudkontoret skulle minska. Verket placerade en byrådirektör, en medlem i Sveriges Ingenjörer, i en egen turordningskrets benämnd "Skogs- och jordbruksfrågor" varefter han sades upp från sin anställning vid enheten för Maskiner och personlig skyddsutrustning på grund av arbetsbrist.
Han blev felplacerad, menar facket. Han borde ha tillhört turordningskretsen "Maskiner", som innehöll fem personer varav tre med kortare anställningstid. Byrådirektören hade arbetat på verket sedan 1988 och dessförinnan haft en annan statlig anställning i fyra år.
Förutom ekonomiskt skadestånd kräver facket sammanlagt 150 000 kronor i allmänt skadestånd till mannen för brott mot avtalet om turordning för arbetstagare hos staten (TurA-S). För egen del kräver Saco-S genom Sveriges Ingenjörer 60 000 kronor i allmänt skadestånd för brottet mot turordningsreglerna.
Ombud är förbundsjuristen Cecilia Herm på Sveriges Ingenjörer.
24 juli, Mål A 193/08
Kontaktade facket i en lönefråga - sades upp
Handelsanställdas förbund stämmer S of Sweden HB i Vellinge och kräver att uppsägningen av en medlem ska ogiltigförklaras och att hon ska få 120 000 kronor i allmänt skadestånd för den felaktiga uppsägningen. Eftersom hon sades upp sedan hon kontaktat facket i en lönefråga krävs bolaget också på 100 000 kronor i allmänt skadestånd för kränkningen av medlemmens föreningsrätt. För egen del kräver förbundet sammanlagt 100 000 kronor i allmänt skadestånd för brott mot föreningsrätte n och mot paragraf 11 i medbestämmandelagen.
Ombud är förbundsjuristen Carolina Öhrn på LO-TCO Rättsskydd.
25 juli, Mål A 194/08
Deltidsbrandmannen sades upp efter dåligt testresultat
Brandmännens Riksförbund stämmer Norrtälje kommun och kräver att uppsägningen av en deltidsbrandman ska ogiltigförklaras. Han sades upp på grund av personliga skäl den 13 maj 2008, sedan företagsläkaren med anledning av testresultaten bedömt att han inte kunde fortsätta som brandman.
Testresultaten kan inte användas som skäl för uppsägning då han hade influensa när de utfördes, påpekar ombudet advokat Erik Danhard. Dessutom har kommunen inte vidtagit några som helst rehabiliterande insatser och inte heller försökt omplacera brandmannen, trots att det fanns ett stort antal lediga tjänster inom kommunen då han sades upp. Kommunen har också tidigare varslat brandmannen om uppsägning och han har varit avstängd från arbetet sedan 2006.
Förutom ekonomiskt skadestånd kräver förbundet 90 000 kronor i allmänt skadestånd till mannen för den felaktiga uppsägningen och 90 000 kronor för den felaktiga avstängningen. För egen del kräver förbundet 70 000 kronor i allmänt skadestånd för brott mot kollektivavtalet.
30 juli, Mål A 195/08
Ingenjören fick inte "stay-on-bonusen"
Sveriges Ingenjörer med ombudet förbundsjuristen Björn-Erik Brörck stämmer Intermec Printer AB i Mölndal och kräver 121 614 kronor och 50 öre till en medlem. Enligt en överenskommelse med bolaget skulle medlemmen få förlängd uppsägningstid för att han stannade kvar för att slutföra projekt och överföra kunskap till utländsk personal i samma koncern. Enligt överenskommelsen skulle han få fyra månaders avgångsvederlag om han slutförde sina åligganden under den förlängda uppsägningstiden. Den bonusen kom sedan att reduceras till tre och en halv månadslön (vilket förklarar 50-öringen i det krävda beloppet). Bolaget har dock inte betalat beloppet.
6 augusti, Mål A 196/08
Städföretag stäms för diskriminering av deltidsanställda
Deltidsanställda och visstidsanställda fick inte helglön som de skulle enligt kollektivavtalet, menar Fastighetsanställdas förbund. Förbundet stämmer Almega Tjänsteförbunden och Städtjänst Westlund AB för kollektivavtalsbrott och diskriminering. Förutom den uteblivna helglönen till ett antal deltidsanställda respektive visstidsanställda krävs städföretaget på 35 000 kronor till var och en av dem i allmänt skadestånd för kollektivavtalsbrottet och 50 000 kronor till var och en för brottet mot lagen om förbud mot diskriminering av deltidsarbetande och visstidsanställda. För egen del kräver förbundet 100 000 kronor i allmänt skadestånd för kollektivavtalsbrottet.
Om domstolen skulle komma fram till att det inte var kollektivavtalsbrott kvarstår förbundets krav på den uteblivna helglönen till de deltidsanställda och att var och en av dem ska få 50 000 kronor i allmänt skadestånd för diskrimineringsbrottet.
Ombud är Agneta Bern, LO-TCO Rättsskydd.
8 augusti, Mål A 197/08
Arbetsdomstolen - överklagade mål
Avskedande - Hedin Göteborg Bil AB
En person i Västra Frölunda med ombuden advokaterna Lars Lövgren och Carin Wiberg, MAQS Law Firm har klagat över Göteborgs tingsrättsdom den 10 juni 2008 i mål T4712-06. Målet gäller ogiltigförklarande av ett avskedande.
Motpart är Hedin Göteborg Bil AB med Pia Schöldström, chefsjurist för Transporgruppen TGS Service AB som ombud.
1 juli, Mål B 75/08
Anställningsform - Stockholms läns landsting
En person, med advokat Toivo Öhman som ombud och rättshjälpsbiträde, klagar över Stockholms tingsrätts dom den 18 juni 2008 i anställningsskyddsmålet T3494-06. Målet gäller anställningsform.
Motpart är Stockholms läns landsting med ombudet Gunnar Bergström.
9 juli, Mål B 80/08
LAS - En person i Ed
Sveriges Arbetares Centralorganisation, SAC, med ombudet jur.kand. Erik Mägi klagar över Vänersborgs tingsrätts dom den 9 juni 2008 i anställningsskyddsmålet T265-07. Målet gäller skadestånd.
Motpart är en person i Ed med advokat Thomas Jonson som ombud och rättshjälpsbiträde.
14 juli, Mål B 83/08
Uppsägning - Kinarestaurang Hing Long AB
En person, med jur.kand. Efraim Gomez som ombud och rättshjälpsbiträde, klagar över Attunda tingsrätts dom den 18 juni 2008 i mål T1071-07. Målet gäller ogiltigförklaring av uppsägning.
Motpart är Kinarestaurang Hing Long AB i Sollentuna med ombud advokat Björn Djupmark, Advokatfirman Fylgia KB.
18 juli, Mål B 85/08
LAS - CE Produkter AB
Två personer i Borås och en person i Hyltebruk med ombudet jur.kand. Robert Helenius i Laxå klagar över Halmstads tingsrätts dom den 26 juni 2008 i målen T1470-06, T1471-06 och T1472-06.
Målen gäller skadestånd för felaktig uppsägning och överträdelse av rätten till återanställning enligt lagen om anställningsskydd.
Motpart är CE Produkter AB i Unnaryd.
28 juli, Mål B 88/08
Arbetsdomstolen - förlikningar, återkallanden
MBL - Samdistribution Bonnierförlagen
Sektion Samdistribution tillhörande Solna Lokala Samorganisation av SAC hade stämt Samdistribution Bonnierförlagen AB i Rosersberg och Grafiska företagens förbund (se Nyhetsbrevet den 26 mars 2008 under rubriken "Bolaget tillhandahöll inte avtalen").
Parterna har förlikts.
25 juni avskrev Arbetsdomstolen Mål A 61/08.
Kollektivavtalstolkning - Saluhallen i Åkersberga
Handelsanställdas förbund hade stämt Saluhallen i Åkersberga AB och Svensk Handel (se Nyhetsbrevet den 16 april 2008 under rubriken "Bröt saluhallen mot kollektivavtalet?").
Parterna har förlikts.
25 juni avskrev Arbetsdomstolen Mål A 85/08.
Uppsägning - Försäkringskassan
Saco-S och Akademikerförbundet SSR hade stämt Staten genom Försäkringskassan (se Nyhetsbrevet den 27 februari 2008 under rubriken "Uppsägning - Försäkringskassan").
26 juni avskrev Arbetsdomstolen Mål A 44/08.
Kollektivavtalstolkning - My Travel Airways
Tjänstemannaförbundet HTF hade stämt Flygarbetsgivarna och dess medlem bolaget My Travel Airways A/S Danmark, filial Sverige (se Nyhetsbrevet den 25 oktober 2006 under rubriken "Kabinanställda kräver ersättning").
26 juni avskrev Arbetsdomstolen Mål A 210/06.
Kollektivavtalstolkning - My Travel Airways
Tjänstemannaförbundet HTF hade stämt Flygarbetsgivarna och My Travel Airways A/S Danmark, filial Sverige till Arbetsdomstolen (se Nyhetsbrevet den 24 januari 2007 under samma rubrik som ovan).
26 juni avskrev Arbetsdomstolen Mål A 9/07.
Uppsägning - Ljud & Bildskolan LBS AB
Lärarnas riksförbund hade stämt Ljud & Bildskolan LBS AB i Varberg och Medie- och Informationsarbetsgivarna den 2 juli 2007 i ett uppsägningsmål.
AD prövade på parternas begäran i en mellandom om uppsägningen berodde på arbetsbrist eller personliga skäl. Om det var på grund av arbetsbrist var parterna överens om att uppsägningen var sakligt grundad. I dom 46/08 den 28 maj 2008 avgjorde domstolen att uppsägningen skett på grund av arbetsbrist.
26 juni avskrev Arbetsdomstolen Mål A 156/07.
Uppsägning - Feelgood Svenska AB
Sveriges Ingenjörer hade stämt Feelgood Svenska AB och Almega Tjänsteföretagen (se Nyhetsbrevet den 26 september 2007 under rubriken "Accepterade inte lägre lön - sades upp").
1 juli avskrev Arbetsdomstolen Mål A 198/07.
Avskedande - Karlstads stift
En man i Karlstad hade överklagat en dom i Värmlands tingsrätt (Målnr T4970-07) som gäller avskedandet från en anställning vid Karlstads stift (se Nyhetsbrevet den 28 maj 2008 under rubriken "Ogiltigförklaring av avskedande").
10 juli avskrev Arbetsdomstolen Mål B 57/08 genom protokollbeslut.
LAS - Iduna AB
Handelsanställdas förbund hade stämt Iduna AB i Varberg, ägare till juvelerarkedjan Guldfynd (se Nyhetsbrevet den 16 april 2008 under rubriken "Var det fel att avskeda butikschefen?").
Parterna har förlikts.
16 juli avskrev Arbetsdomstolen Mål A 83/08.
Avskedande - Länsförsäkringar Stockholm
FTF, facket för försäkring och finans hade stämt Länsförsäkringar Stockholm och Försäkringsbranschens Arbetsgivareorganisation och krävt att avskedandet av en medlem skulle ogiltigförklaras. (Se Nyhetsbrevet den 30 januari 2008 under rubriken "Avskedande - Länsförsäkringar Stockholm 2".)
22 juli avskrev Arbetsdomstolen Mål A 14/08.
Uppsägning - Systembolaget
Unionen hade stämt Almega Tjänsteförbunden och Systembolaget, HK, och krävt att uppsägningarna av två medlemmar skulle ogiltigförklaras; en kvinnlig medlem, mål A 123/08 och en manlig, mål A 124/08 (se Nyhetsbrevet den 11 juni 2008 under rubrikerna "Uppsägning - Systembolaget (1)" och "Uppsägning - Systembolaget (2)"). Parterna har förlikts med innebörden att kärandena återtar talan, varför målen återkallas.
22 juli avskrev Arbetsdomstolen Mål A 123/08 och Mål A 124/08.
Kollektivavtalstolkning - Föreningen Helgestahemmet
Medarbetareförbundet hade stämt Föreningen Helgestahemmet i Mölnbo och Huvudmannaförbundet för brott mot kollektivavtal och medbestämmandelagen (se Nyhetsbrevet den 23 januari 2008 under rubriken "Är de enskilda ledighetsöverenskommelserna ogiltiga?").
4 augusti avskrev Arbetsdomstolen Mål A 4/08.
Avtalstolkning om uppfinnarersättning - Tepro Machine & Pac System AB
Sif (nu Unionen) hade stämt Teknikarbetsgivarna och Tepro Machine & Pac System i Torsby och krävt ersättning till en medlem som inom ramen för sin anställning utvecklat produkter som blivit patenterade (se Nyhetsbrevet den 21 november 2007 under rubriken "Uppfinnaren ska ha drygt en halv miljon till").
Parterna har förlikts och medlemmen jobbar kvar i företaget.
8 augusti avskrev Arbetsdomstolen Mål A 234/07.
Redaktörer: Johanna Kronlid, Mattias Davidsson och Elisabet Örnerborg