Nyheter
Senaste nytt om arbetsrätt, 16 augusti 2006
Arbetsdomstolen
Lönetvist - Helpman Entreprenad
Rättelse: Hultsfreds kommun löste ut tjänstemannen
Semesterlagen - PC-System Sweden
Avskedande - Comtax
Fordran, kvittningsinvändning - en person
Uppsägning - en person i Stockholm
LAS - Ettans Gummi
Uppsägning - Bilia Fordon
Lönetvist - En person
Uppsägning - En person
LAS - En person
Tingsrätten
Del av finger fick amputeras - VD frias från ansvar
Byggchef frias - kände inte till asbesen
Skolchef friades för olycka under Operation dagsverke
Företagets företrädare var medvållande till bandsågsolycka
Hovrätten
VD får utökat straff
Regeringen - arbetsmiljö
Skyddsombudet hade rätt men nu är det överspelat
Det räcker inte med en toalett
Botniabanan får delvis rätt mot Arbetsmiljöverket
Krav på åtgärder mot belastningsskador kvarstår
Ingen brådska med nöddusch
Arbetsdomstolen - stämningsansökning
Lönetvist - Helpman Entreprenad
Svenska Byggnadsarbetareförbundet stämmer bemanningsföretaget Helpman Entreprenad AB och kräver mer i lön till ett antal anställda samt att företaget betalar 40 000 i allmänt skadestånd till förbundet.
Ombud är advokaten Peter Kindblom på advokatfirman Lindhs DLA Nordic.
14 augusti, Mål A 165/06
Arbetsdomstolen - överklagade mål
Semesterlagen - PC-System Sweden
En person i Schweiz med ombudet advokat Torbjörn Widemar på Nyström Bridal Widemar Advokatbyrå i Stockholm klagar över Norrköpings tingsrätts beslut den 5 maj i mål T3175-05. Målet gäller ersättning enligt semesterlagen.
Motpart är PC-System Sweden AB, Norrköping, med ombud jur kand Magnus Ljung på Advokatfirman Abersten HB.
21 juni, Mål B 68/06
Avskedande - Comtax
En person och Jusek med Juseks förbundsjurist Catharina Klåvus som ombud klagar över Helsingborgs tingsrätts dom den 18 maj i anställningsskyddsmål T2910-04.
Motparten Comtax AB i Helsingborg, har också klagat över tingsrättsdomen. Ombud för Comtax är advokat Jens Tillqvist på Advokatfirman Cederquist.
21 juni, Mål B 69/06
Fordran, kvittningsinvändning - en person
Lågpris Kiosken i Storlien AB har klagat över Östersunds tingsrätts dom den 30 maj i mål T2132-05. Målet gäller fordran och kvittningsinvändning. Ombud är advokat Leif Andersson på Hellborns Advokatbyrå i Östersund.
Motparten är en person i Stockholm, hennes ombud är advokat Per Gröndahl, Advokaterna Gröndahl & Linder HB i Stockholm.
22 juni, Mål B 70/06
Uppsägning - en person i Stockholm
Rodeo International AB med advokat Mats Willman på Advokatfirman Nova klagar över Stockholms tingsrätts beslut den 15 juni i ett uppsägningsmål, T4163-06.
Motpart är en person med advokat Michael Lindblom som ombud.
22 juni, Mål B 71/06
LAS - Ettans Gummi
En person i Veberöd med advokat Roland Tidén som ombud överklagar Lunds tingsrätts dom den 29 maj i ett LAS-mål, T1284-05.
Motpart är Ettans Gummi AB i Veberöd med ombudet advokat Björn Djupmark på Advokatfirman Fylgia.
28 juni, Mål B 74/06
Uppsägning - Bilia Fordon
En person överklagar Göteborgs tingsrätts dom den 16 juni i ett uppsägningsmål, T13118-04. Ombud är Branislav Despotovic, på Juristfirman Larsson-Despotovic.
Motpart är Bilia Fordon AB med ombudet förbundsjuristen Björn Egerlund.
14 juli, B 77/06
Lönetvist - En person
HIfabGruppen AB med ombudet advokat lars Zacharoff överklagar Stockholms tingsrätts dom den 20 juni i ett lönetvistmål, T7385-05.
Motpart är en person i Bromma med advokat Jens Tillqvist som ombud.
14 juli, B 79/06
Uppsägning - En person
En man i Österbybruk överklagar Uppsala tingsrätts dom den 7 juli i en uppsägningstvist, T277-06.
Ombud är advokaten Ann-Christine Sigvardsson på advokatfirman Arne de Bourgh.
Motpart är företaget Pålgård & Söner Kran AB.
9 augusti, Mål B 83/06
LAS - En person
Citco Sweden AB överklagar Stockholms tingsrätts dom den 27 juli i ett LAS-mål, T11436-06.
Ombud är advokaten Stefan Bessman på advokatbyrån Baker & McKenzie.
Motpart är en man i Stockholm med ombud advokat Tom Johansson på advokatfirman Cederquist KB.
10 augusti, B84/06
Arbetsdomstolen - dom, rättelse
Hultsfreds kommun löste ut tjänstemannen
Dom 80/06 fick tyvärr en missvisande rubrik i förra Nyhetsbrevet, vilket flera läsare påpekat (se Nyhetsbrevet den 9 augusti under rubriken "Kommunen gick med på att ta tillbaka tjänstemannen").
Mål A 74/06 gällde ett avskedande av en arbetsmarknadssekreterare. SKTF hade yrkat att avskedandet skulle ogiltigförklaras och att han skulle få 140 000 kronor i skadestånd. Arbetsdomstolens dom, som inte kommer att refereras, innebar att hans talan bifölls på grund av att kommunen gick med på det.
- På slutet medgav vi SKTF:s talan men valde då domen kom, att köpa ut honom enligt LAS § 39, i det här fallet 32 månadslöner, förklarar personalchef Hans Andersson.
Tingsrätten - arbetsmiljö
Del av finger fick amputeras - VD frias från ansvar
En fabriksarbetare arbetade vid en varmpräglingsmaskin när stansen gick ned och klämde hennes ena finger så illa att en del av fingret fick amputeras. Ljusridån som skulle ha förhindrat olyckan fungerade uppenbarligen inte. Maskinen hade dock använts i sex månader utan att något fel på ljusridån upptäckts. Och det finns inget i målet som tyder på att VD eller någon annan på företaget haft anledning att befara att ljusridån slutat fungera, anser tingsrätten och ogillar åtalet mot VD.
Domen har vunnit laga kraft.
6 april, Borås tingsrätt, Mål B 3107-05
Byggchef frias - kände inte till asbesten
När fönstren som satt fast i plåtreglar i en byggnad skulle bytas gick i vissa fall internitskivorna bakom sönder. De ersattes då med gipsskivor.
Efter analys visade det sig att internitskivorna innehöll asbest och byggchefen hade inte sökt tillstånd av Arbetsmiljöverket för att behandla asbestmaterial.
Tingsrätten kommer dock fram till att han inte kunde ha vetat att det fanns asbesthaltigt material på arbetsplatsen och att han därför inte varit straffbart oaktsam.
Domen har vunnit laga kraft.
10 maj, Borås tingsrätt, Mål B 49-06
Skolchef friades för olycka under Operation dagsverke
Skolchefen åtalades för att inte genast ha underrättat Arbetsmiljöverket om att en elev råkat ut för en olycka under Operation dagsverke.
Eftersom Operation dagsverke är en aktivitet som skolan ordnar har olyckan skett under skoltid, menar tingsrätten. Men i det här fallet skulle eleven enligt skolan ha målat hos en släkting, en aktivitet som skolan ansåg lämplig.
Att eleven utan skolans kännedom i stället hade hanterat en farlig vedmaskin hos en annan släkting, kan inte skolan lastas för.
Olyckor som orsakas av handlingar som en skolelev utfört utan skolledningens kännedom eller godkännande på av skolan okänd plats utanför skolans lokaler, även om de skett under skoltid, kan inte anses vara olycksfall i arbete. Sådana olyckor kan därför inte omfattas av den här aktuella anmälningsskyldigheten. I det aktuella fallet godtar tingsrätten att anmälan gjordes först åtta dagar senare, åtalet ogillas.
Domen har vunnit laga kraft.
20 juni, Östersunds tingsrätt, Mål B 2380-05
Företagets företrädare var medvållande till olycka vid bandsåg
En anställd vid Ställbergs Mekaniska AB skadade sin vänstra hand när han arbetade med en bandsåg i januari 2004 så illa att han nu har bestående funktionsnedsättning av den. Företagets företrädare åtalades och döms till 80 dagsböter för medvållande till olyckan. Hade han skött det systematiska arbetsmiljöarbetet riktigt borde han ha upptäckt de säkerhetsbrister som fanns på den aktuella bandsågen, avgör tingsrätten.
Domen har vunnit laga kraft.
27 juni, Örebro tingsrätt, Mål B 791-05
Hovrätten - arbetsmiljö
VD får utökat straff
Åklagaren överklagade Norrköpings tingsrätts dom den 22 december 2005 i Mål B 258-05 (se Nyhetsbrevet den 11 januari under rubriken "VD döms till ansvar för olycka i kantpress"). Tingsrätten hade inte gett bifall till två av åklagarens tre åtalspunkter, åklagaren ansåg att VD för Joh.Sjö Industri Aktiebolag skulle dömas skyldig också till den tredje åtalspunkten, den som gällde en annan olycka.
Hovrätten håller med, den andra olyckan var så allvarlig att VD omedelbart borde ha anmält den till Arbetsmiljöverket.
I stället för tingsrättens 40 dagsböter à 240 kronor döms VD av hovrätten till 60 dagsböter à 250 kronor.
Domen har vunnit laga kraft.
26 juni, Göta hovrätt, Mål B 165-06
Regeringen - arbetsmiljö
Skyddsombudet hade rätt men nu är det överspelat
I samband med en personalnedskärning vid Akademiska sjukhuset i Uppsala för något år sedan hade skyddsombudet krävt att arbetsgivaren skulle göra en riskbedömning.
När arbetsgivaren hävdade att det var för tidigt att göra en sådan, avskrev Arbetsmiljöverket ärendet. Varpå arbetsgivaren genast genomförde omorganiseringen.
Skyddsombudet överklagade då verkets beslut till regeringen, som nu inte kan göra annat än konstatera att det inte är aktuellt med någon riskvärdering eftersom omorganiseringen redan är genomförd.
Skyddsombudet får dock rätt i att det hade varit befogat med en riskvärdering för ett år sedan. Den noteringen är inskriven i regeringsbeslutet.
14 juni, Ärende 2004/1754/ARM
Det räcker inte med en toalett
Kriminalvårdsmyndigheten i Karlstad hade överklagat Arbetsmiljöverkets krav att det måste finnas två toaletter på ett våningsplan med fler än 20 kontorsarbetsplatser. Myndigheten tyckte att det räckte med den toalett som fanns och att den som inte ville köa kunde ta hissen ned till bottenvåningen och toaletten där.
Men det höll inte regeringen med om. Toaletten på bottenvåningen användes även av de inskrivna och det är inte meningen att de anställda ska behöva utnyttja den.
Nej, två toaletter ska det finnas på våningsplanet, det räcker inte med en.
Regeringen avslår överklagandet.
14 juni, Ärende N2005/4203/ARM
Botniabanan får delvis rätt mot Arbetsmiljöverket
Arbetsmiljöverket hade riktat två krav mot Botniabanan AB i dess egenskap av byggherre och därmed samordningsansvarig för arbetsmiljön vid bygget av Botniabanan. Båda kraven gällde säkerhetsåtgärder vid sprängningsarbetet.
Botniabanan AB överklagade beslutet och får delvis rätt.
Det ena kravet, Arbetsmiljöverket ställde, går ut på att byggherren som samordningsansvarig under tiden bygget pågår måste se till att det finns en arbetsmiljöplan med säkerhetsanvisningar. I den delen avvisar regeringen överklagandet.
Det andra kravet går ut på att byggherren ska se till säkerheten även vid projekteringen. Det kravet godkänns inte av regeringen, eftersom projektering är ritningar på byggnaden i färdigt skick och då alltså arbetet redan är slutfört.
21 juni, Ärende N2006/2017/ARM
Krav på åtgärder mot belastningsskador kvarstår
Arbetsmiljöverket, distriktet i Örebro, hade den 21 juni 2004 förelagt Jysk AB att vidta en rad åtgärder för att förebygga belastningsskador vid bolagets butik i Karlstad. Om inte bolaget hade avhjälpt bristerna senast den 30 september samma år riskerade det att få betala 200 000 kronor i vite.
Bolaget överklagade beslutet till regeringen.
Efter ett besök i butiken den 8 november 2004 kom verket fram till att vissa arbetsmiljöbrister var avhjälpta, andra kvarstod. Verket föreslog därför att vissa delar av föreläggandet kunde upphävas, de andra kvarstå.
Regeringen gick på verkets förslag och har nu fastställt det.
21 juni, Ärende N2004/5546/ARM
Ingen brådska med nöddusch
Arbetsmiljöverkets krav på nöddusch på Österby Brädgård AB på Gotland kvarstår. Men bolaget får längre tid på sig att installera den. Senast den 1 februari 2007 ska den finnas på plats, avgör regeringen.
21 juni, Ärende N2005/4343/ARM