Nyheter
Senaste nytt om arbetsrätt, 16 maj 2007
Arbetsdomstolen
Hade SOS Alarm rätt att säga upp sjukskriven?
Utsattes uppsagd för en "kampanj"?
Hade kökschef förskingrat?
Bröt uppsägning av ingenjör mot turordningen?
Fick arbetsgivare häva skyddsombudsstopp?
MBL - Budskär Konferens & KB
Uppsägning - Ecolean Development AB
En person hade stämt Ecolean Development AB och krävt att uppsägningen av henne skulle ogiltigförklaras (se Nyhetsbrevet den 9 maj).
Stridsåtgärd - Byggnadsarbetareförbundet
Avskedande - staten genom Arbetsmarknadsstyrelsen
MBL - Apoteket
Kammarrätten
Rätt av Byggnads neka a-kassa
Länsrätten
Pan Trading Machinery AB ska betala 5 000 i vite
Otydligt föreläggande, landsting slipper betala vite
Mörbylånga kommun ska betala 100 000 i vite
S:t Olovs församling ska betala 150 000 i vite
Avenysko i Skellefteå AB ska betala 50 000 plus 150 000 i vite
Regeringen
Dörren till den nattöppna butiken ska vara stängd
För trångt för att diska på skolan
Rökburen på Sveriges Byggindustrier är redan borttagen
Två personer krävs för att vakta Danderyds sjukhus
Arbetsdomstolen - dom
Arbetsgivaren kan inte ställas till svars för att anställd diskriminerat
En filmfotograf från Iran, som varit i Sverige sedan 1999, anmälde ett produktionsbolag till diskrimineringsombudsmannen. Anledningen var att hans ansökan till ett utannonserat arbete hade besvarats med att hans bristande kunskaper i svenska gjorde att han inte kunde komma ifråga för arbetet. DO stämde produktionsbolaget för etnisk diskriminering (se Nyhetsbrevet den 5 april 2006 under rubriken "Vi söker främst anställda som behärskar det svenska språket").
Arbetsdomstolen avslår ombudsmannens talan. Det beror på att den anställda som avvisat filmfotografens ansökan agerat på eget bevåg och i strid mot sina instruktioner. Domstolen kommer fram till att arbetsgivaren, enligt 1999 års lag om åtgärder mot diskriminering i arbetslivet på grund av etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, inte kan ställas till ansvar för det. Det är i princip bara när arbetsgivaren själv gör något som diskriminerar till exempel en arbetssökande som han kan ställas till ansvar (se också dom 16/07 i Nyhetsbrevet den 14 februari under rubriken "Kommun inte ansvarig för fackets kränkande anställningsfråga").
Domen var enhällig.
16 maj, Dom 45/07, Mål A 71/06
Arbetsdomstolen - stämningsansökningar
Hade SOS Alarm rätt att säga upp sjukskriven?
Tjänstemannaförbundet HTF stämmer SOS Alarm Sverige AB och Almega Tjänsteföretagen och kräver att en uppsägning ogiltigförklaras.
Den kvinna som sagts upp har arbetar på företaget som operatör sedan 1988. Hon blev sjukskriven i december 2005 och är fortfarande sjuk. Den 5 februari 2007 blev hon uppsagd.
HTFs chefsjurist Mattias Landgren yrkar 120 000 kronor i allmänt skadestånd till kvinnan.
9 maj, Mål A 109/07
Utsattes uppsagd för en "kampanj"?
LO-TCO Rättsskydds förbundsjurist Stellan Gärde, som är ombud för IF Metall i en uppsägningstvist, hävdar att en uppsagd elektriker utsatts för en "kampanj".
Elektrikern kom från Polen till Sverige 1974. 1977 blev han anställd vid Akzo Nobel. I samband med en omorganisation infördes 2004 en ny funktion som samordnare.
Elektrikern utsågs till samordnare från början. Men ett drygt år senare började, enligt Stellan Gärde, en "kampanj" mot honom. Bland annat påstod en arbetskamrat att han hade språksvårigheter. Den 1 juli 2006 blev han fråntagen sin samordnarfunktion.
I augusti avböjde han att hjälpa en arbetskamrat och fick därför en erinran från företaget. I december avböjde han på nytt att utföra en arbetsuppgift. Även denna gång ansåg han att arbetsuppgiften låg utanför hans arbetsskyldighet.
I januari 2007 blev han uppsagd efter att han inte redovisat sin arbetstid enligt en ny rutin. Elektrikern blev också avstängd från arbetsplatsen.
IF Metall stämmer Akzo Nobel Decorative Coatings AB och Industri- och Kemigruppen och kräver att uppsägningen ogiltigförklaras. Fackförbundet yrkar också 150 000 kronor i allmänt skadestånd för uppsägningen, 50 000 kronor för avstängningen och 50 000 kronor för brott mot kollektivavtalet till mannen samt 50 000 kronor för egen del för kollektivavtalsbrottet.
Kollektivavtalet innehåller nämligen inga regler om disciplinåtgärder.
10 maj, Mål A 110/07
Hade kökschef förskingrat?
Fackförbundet SKTF stämmer Nora kommun sedan en kökschef avskedats. Förbundet yrkar i första hand att avskedandet ska ogiltigförklaras och 150 000 kronor i allmänt skadestånd samt ekonomiskt skadestånd. I andra hand, om Arbetsdomstolen anser att det funnits saklig grund för uppsägning, yrkar förbundet 125 000 kronor i allmänt skadestånd samt ekonomiskt skadestånd.
Kökschefen började arbeta i kommunen 1977 och sedan 2000 har han varit administrativ kökschef. Han blev avskedad i oktober 2006 sedan det upptäckts att det saknades pengar i det kassaskrin där personalen lägger pengar när de köper varor från köket.
Både kökschefen och SKTF förnekar att han gjort något brottsligt.
Kommunen har också polisanmält kökschefen.
Dessutom har han blivit uppsagd från sin tjänst som deltidsanställd brandman. Denna uppsägning har också ifrågasatts av SKTF (mål A 10/07, se Nyhetsbrevet den 24 januari).
SKTFs förbundsjurist Sussanne Lundberg, som är ombud i det här målet, vill att de båda målen ska handläggas gemensamt.
11 maj, Mål A 111/07
Bröt uppsägning av ingenjör mot turordningen?
Saco-S genom Sveriges Ingenjörer stämmer staten genom Totalförsvarets forskningsinstitut sedan en ingenjör sagts upp på grund av arbetsbrist.
I första hand hävdar förbundet att den turordningskrets som ingenjören placerats i varit alltför liten, i andra hand att en annan ingenjör, med kortare anställningstid, skulle ha sagts upp.
Institutet har hävdat att det krävdes en akademisk examen för att ha kvar jobbet. Men det hade heller inte den ingenjör som fick ha kvar jobbet och som tog över de flesta av den uppsagdes arbetsuppgifter.
Förbundsjuristen Cecilia Herm på Sveriges Ingenjörer yrkar dels 100 000 kronor i allmänt skadestånd, dels ekonomiskt skadestånd till mannen.
14 maj, Mål A 112/07
Fick arbetsgivare häva skyddsombudsstopp?
Ett av Elektrikerförbundets regionala skyddsombud upptäckte att en elektriker skulle flytta en lysrörsarmatur utan att det fanns någon som utsetts till elarbetsansvarig. Upptäckten gjordes i samband med en elsäkerhetskontroll.
Det regionala skyddsombudet stoppade arbetet därför att det kunde riskera elektrikerns liv och hälsa. Elektrikerns arbetsledare informerades per telefon om beslutet. Trots det beordrades elektrikern att flytta armaturen. Skyddsombudet fick veta om detta först när arbetet var gjort.
Elektrikerförbundet anser att arbetsgivaren därmed bröt igenom skyddsombudsstoppet på ett sätt som inte är tillåtet enligt arbetsmiljölagen. Därför stämmer förbundet Midroc Electro AB och Elektriska Installatörsorganisationen och yrkar 80 000 kronor i allmänt skadestånd till skyddsombudet.
Förbundsjuristen Agneta Bern vid LO-TCO Rättsskydd är ombud.
16 maj, Mål A 113/07
Arbetsdomstolen - förlikningar, återkallanden
MBL - Budskär Konferens & KB
Tjänstemannaförbundet HTF hade stämt Budskär Konferens & KB på grund av att företaget inte hade förhandlat före ett avskedande (se Nyhetsbrevet den 7 februari under rubriken "Var det rätt att sparka föreståndaren?").
10 maj avskrev Arbetsdomstolen Mål A 20/07
Uppsägning - Ecolean Development AB
En person hade stämt Ecolean Development AB och krävt att uppsägningen av henne skulle ogiltigförklaras (se Nyhetsbrevet den 9 maj).
10 maj avskrev Arbetsdomstolen Mål A 105/07
Stridsåtgärd - Byggnadsarbetareförbundet
Sveriges Byggindustrier, PRMJ i Lunda AB i likvidation och ExpanderaMera AB hade stämt Svenska Byggnadsarbetareförbundet och dess avdelning 1 för olovliga stridsåtgärder. Fackförbunden motsatte sig att olika byggföretag hyrde in byggnadsarbetare från två bemanningsföretag.
I ett interimistiskt beslut, nr 6/2004, kom Arbetsdomstolen fram till att det varken hade varit fråga om stridsåtgärder eller att fackförbundet hade utövat otillåtna påtryckningar (läs mer på www.lag-avtal.se/art/3038, www.lag-avtal.se/art/4330 och i Lag&Avtal nr 11/2004)
14 maj avskrev Arbetsdomstolen mål A 237/03
Avskedande - staten genom Arbetsmarknadsstyrelsen
Fackförbundet ST hade stämt staten genom Arbetsmarknadsstyrelsen och krävt att ett avskedande skulle ogiltigförklaras (se Nyhetsbrevet den 1 mars 2006 under rubriken "Arbetsförmedlare avskedad - tog arbetslös på brösten").
14 maj avskrev Arbetsdomstolen Mål A 45/06
MBL - Apoteket
Sveriges Farmacevtförbund hade stämt Apoteket AB och Almega Tjänsteförbunden och krävt skadestånd på grund av brott mot MBL (se Nyhetsbrevet den 7 mars under rubriken "Apoteket beslutade om ny organisation utan förhandling").
15 maj avskrev Arbetsdomstolen Mål A 51/07
Kammarrätten - domar
Rätt av Byggnads neka a-kassa
En 30-årig man i Saltsjö-Boo ville ha arbetslöshetsersättning efter att ha sagt upp sig från ett jobb i Norge.
Ok, men du är först avstängd 45 dagar eftersom du slutat jobbet på egen begärna, sa kassan.
Mannen började under de 45 dagarna att studera vid Högskolan och ville under kommande sommarledighet få a-kassa. Då sa Byggnadsarbetarnas arbetslöshetskassa nej med motiveringen att avstängingsperioden inte fullgjorts eftersom han börjat studera.
Länsrätten gav dock mannen rätt.
Kammarrätten gör en annan bedöming och går på arbetslöshetskassans linje.
9 maj. Kammarrätten i Sundsvall. Mål nr 1787-05.
Länsrätten - arbetsmiljö
Pan Trading Machinery AB ska betala 5 000 i vite
Arbetsmiljöverket förelade Pan Trading Machinery AB att senast den 31 augusti 2005 åtgärda fem kvarstående arbetsmiljöbrister på verkstaden på Bromma flygplats mot ett vite av 25 000 kronor. Vid verkets uppföljningsinspektioner den 11 oktober 2005 och den 20 januari 2006 hade en av punkterna, den om riskbedömning av hantering och förvaring av hälsofarliga kemiska produkter, inte åtgärdats i sin helhet. Arbetsmiljöverket ansökte då hos länsrätten om att ett jämkat vite skulle dömas ut. Länsrätten bifaller ansökan och förpliktar bolaget att betala 5 000 kronor i vite till staten.
3 april, Länsrätten i Stockholms län, Mål 2425-06
Otydligt föreläggande, landsting slipper betala vite
Den 9 juni 2005 förelade Arbetsmiljöverket Stockholms läns landsting att senast den 1 november 2005 undanröja bristerna i arbetsmiljön på en rad sjukhusavdelningar. Föreläggandet var förenat med ett vite på 250 000 kronor. Vid uppföljningsbesöket den 3 november 2005 visade det sig att de dagliga riskbedömningarna inte hade resulterat i minskat antal patienter på de aktuella avdelningarna. Den höga fysiska och psykiska arbetsbelastningen kvarstod alltså. Varför verket ansökte om att ett jämkat vite på 150 000 kronor skulle dömas ut.
Länsrätten avslår verkets ansökan, landstinget har ju infört dagliga riskbedömningar. Att föreläggandet skulle innebära ett krav på att antalet patienter måste minska framgår inte, föreläggandet är för otydligt, avgör länsrätten.
4 april, Länsrätten i Stockholms län, Mål 27493-05
Mörbylånga kommun ska betala 100 000 i vite
Mörbylånga kommun skulle senast den 1 augusti 2006 ha undanröjt brister i arbetsmiljön inom socialförvaltningen mot ett vite på 100 000 kronor. Den 15 augusti 2006 upplyste kommunen verket om att bristerna inte hade hunnit åtgärdas. Verket ansökte då om att vitet skulle dömas ut.
Länsrätten bifaller ansökan.
29 mars, Länsrätten i Stockholms län, Mål 17894-06
S:t Olovs församling ska betala 150 000 i vite
Arbetsmiljöverket förelade S:t Olovs församling i Skellefteå senast den 30 november 2005 skulle ha vidtagit åtgärder för att undanröja brister i arbetsmiljön. Föreläggandet var förenat med ett vite på 200 000 kronor. Vid ett uppföljningsbesök den 7 februari 2006 var vissa brister åtgärdade, andra kvarstod. Verket ansåg att det förelagda vitet kunde jämkas, men inte med mer än 50 000 kronor eftersom många och flera omfattande åtgärder återstod.
Det hjälpte inte i länsrätten att den av den dåliga arbetsmiljön hårt sargade församlingen vädjade om ytterligare jämkning.
Länsrätten dömer St:Olovs församling att betala 150 000 kronor i vite.
4 april, Länsrätten i Stockholms län, Mål 17354-06
Avenysko i Skellefteå AB ska betala 50 000 plus 150 000 i vite
Trånga gångar i skolagret och oordning i personalutrymmet, var några av de brister i arbetsmiljön som Avenysko i Skellefteå AB skulle åtgärda senast den 31 augusti 2006. Arbetsmiljöverkets föreläggande mot arbetsstället på Nygatan 50 i Skellefteå var förenat med ett vite på 50 000 kronor. Inte något av detta var gjort vid uppföljningsbesöket den 5 september 2006, varför verket ansökte om att vitet skulle dömas ut.
Länsrätten bifaller ansökan.
Arbetsmiljöverkets föreläggande om att åtgärda arbetsmiljöbristerna på arbetsstället på Trädgårdsgatan i Skellefteå var förenat med ett vite på 150 000 kronor. Här gällde också att bristerna skulle varit åtgärdade senast den 31 augusti 2006. Vid uppföljningsbesöket den 5 september hade några av de krävda åtgärderna avklarade, men merparten återstod, varför verket ansökte om att vitet skulle dömas ut.
Länsrätten bifaller ansökan.
4 april, Länsrätten i Stockholms län, Mål 19700-06
4 april, Länsrätten i Stockholms lön, Mål 19701-06
Regeringen - arbetsmiljö
Dörren till den nattöppna butiken ska vara stängd
Regeringen har avslagit ytterligare två överklaganden om förbud mot ensamarbete i nattöppen butik. Statoil Detaljhandel AB står för båda överklagandena. Dörren ska vara stängd om den som jobbar i butiken nattetid jobbar ensam. Natt är det enligt Arbetsmiljöverkets krav från klockan 24.00 till 06.00. Regeringen tycker att förbudet ska börja gälla redan klockan 22.00, men kan inte skärpa Arbetsmiljöverkets beslut.
10 maj, Ärendena A2007/351/ARM och A2007/346/ARM
För trångt för att diska på skolan
Regeringen håller med både skyddsombudet och Arbetsmiljöverket, diskutrymmet på en skola på Värmdö måste ändras. Det är långsmalt och för trångt, 115 centimeter brett, svårt att gå förbi någon med smutsiga tallrikar till exempel.
Regeringen avslår Värmdö kommuns överklagande, men flyttar fram tiden då utrymmet ska vara förbättrat till den 1 januari 2008.
10 maj, Ärende A2007/351/ARM
Rökburen på Sveriges Byggindustrier är redan borttagen
Luften blev tjock när flera skulle in i buren och röka samtidigt. Skyddsombudet ville ha ett föreläggande om förbud mot rökbur, men fick inte medhåll av Arbetsmiljöverket. Regeringen avslår överklagandet eftersom Sveriges Byggindustrier nu återigen tagit bort buren.
16 maj, Ärende A2007/294/ARM
Två personer krävs för att vakta Danderyds sjukhus
Securitas bevakar Danderyds sjukhus, som kan var rätt stökigt. Arbetsmiljöverket har meddelat ett omedelbart förbud, vakterna ska vara två när de avhyser någon.
Danderyds sjukhus har överklagat Arbetsmiljöverkets beslut och begärt att beslutet ska inhiberas.
Regeringen kommer fram till att Danderyd, visserligen inte är arbetsgivare till vakterna, men att sjukhuset ändå har rätt att överklaga ett beslut som det här, som innebär att de måste träffa ett nytt avtal med Securitas.
Regeringen fastställer dock kravet på att vakterna måste vara två fram till dess att målet slutligen avgörs.
Danderyds begäran om inhibition avslås.
16 maj, Ärende A2007/2750/ARM