Nyhetsbrev Compost
Senaste nytt om arbetsrätt, 18 maj 2016
Senaste nytt om arbetsrätt, 18 maj 2016
Dom
Rätt att avstängd hockeyspelare blev utan lön
Stämningsansökningar
Överlämnat mål
Kranförare uppsagd efter olyckshändelse
Vägrade företaget att förhandla om lönekravet?
Överklagade mål
Avskrivningar
Dom
Rätt att avstängd hockeyspelare blev utan lön
Unionen stämde Arbetsgivaralliansen och Luleå Hockeyförening.
Tvisten gäller en ishockeyspelare som blev kallad till dopingkontroll vintern 2014 när han höll på att träna. Han blev avstängd i ett år när det kom fram att han hade gått på toaletten, utan uppsikt, före kontrollen. Hockeyspelaren hävdade att han inte förstod att toalettförbudet gällde direkt när han blev kallad. Han överklagade avstängningen och Riksidrottsnämnden upphävde den efter två månader.
Sedan krävde hans fackförbund Unionen att han i första hand skulle få 172 813 kronor för den lön och semesterlön som han inte hade fått under avstängningen. I andra hand krävde Unionen att han skulle få 45 540 kronor i semesterersättning plus 30 000 kronor i allmänt skadestånd.
Hans arbetsgivare Luleå Hockeyförening ansåg att han inte hade rätt till lön och semesterlön eftersom han inte hade stått till förfogande för arbete. Arbetsgivaren gick dock med på att betala semesterersättning och 10 000 kronor i allmänt skadestånd om Arbetsdomstolen skulle komma fram till samma slutsats om spelarens rätt till lön och semesterlön.
Varför Riksidrottsnämnden bestämde att upphäva avstängningen vet inte Arbetsdomstolen, eftersom beslutet varken är inlämnat till domstolen eller skälen till det är redovisade av parterna.
Domstolen konstaterar att det saknas regler om vilken ersättning den som blir avstängd till följd av antidopingreglementet har rätt till. Det finns inte i kollektivavtalet eller i något annat avtal.
Arbetsdomstolen anser att det kan finnas situationer där skälen till att en anställd inte har stått till förfogande för arbete kan påverka rätten till lön. Men i det här fallet finns det inte sådana skäl. Det är bevisat att hockeyspelaren bröt mot dopingreglerna genom sitt toalettbesök och att det var därför som han blev avstängd. Arbetsgivaren har inte på något sätt orsakat avstängningen, konstaterar domstolen.
Det var alltså rätt att inte ge hockeyspelaren lön de två månader som han var avstängd. Men han får den begärda semesterersättningen plus 20 000 kronor i allmänt skadestånd för brott mot semesterlagen. Unionen får betala motparternas rättegångskostnader, 67 200 kronor.
18 maj, Dom 37/16, Mål A 33/15
Stämningsansökningar
Överlämnat mål
Kronofogdemyndigheten överlämnar ett mål som gäller en av fackförbundet Visions medlemmar. Medlemmen hade varit anställd hos ett transportföretag. Efter att hon hade slutat uppkom en tvist om hennes slutlön och semesterersättning. Tvisten löstes genom en uppgörelse som skulle ge henne 58 750 kronor plus ränta. Men hon har endast fått en liten del av det. Därför kräver Vision att hon får resten, 50 832 kronor, av sin tidigare arbetsgivare.
Förbundsjurist Mikael Ruukel är ombud.
11 maj, Mål A 70/16
/Ann Norrby
Kranförare uppsagd efter olyckshändelse
Hamnarbetarförbundet stämmer Shorelink AB och arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar. Tvisten gäller en kranförare i Piteå hamn som blev uppsagd av personliga skäl.
Bakgrunden är en händelse i februari då kranföraren höll på att lossa och lasta containrar från fartyg till en truckdragen lastvagn. När han hade lyft en container kom den i svängning och knuffade till vagnen som flyttades fram en halvmeter. Truckföraren såg vad som höll på att hända och höll sig fast i ratten när knuffen kom. Kranföraren bad honom om ursäkt för det inträffade.
Fackförbundet hävdar att det var en ren olyckshändelse som skulle kunna ha hänt vilken kranförare som helst.
Arbetsgivaren lägger även kranföraren till last att han samma dag hade ställt en container för långt bak på vagnen. Detta fel kunde han dock rätta till själv.
Hamnarbetarförbundet kräver att uppsägningen ogiltigförklaras och att den uppsagda ska få 80 000 kronor i allmänt skadestånd.
Advokat Ulf Holmberg vid Cross Advokater är ombud.
12 maj, Mål A 71/16
/Ann Norrby
Vägrade företaget att förhandla om lönekravet?
Unionen stämmer företaget Regium Ekonomi och Juridik AB för brott mot medbestämmandelagen. Unionen vill att bolaget ska betala allmänt skadestånd om 50 000 kronor till förbundet.
Mellan parterna gäller inte kollektivavtal. Bolaget bedriver dock verksamhet inom Unionens avtalsområde och har eller har haft förbundets medlemmar som anställda.
Den 21 december 2015 skickade förbundet ett meddelande till bolaget med krav på lön och semesterersättning för en av sina medlemmar. Om företaget bestred kravet ville förbundet att företaget skulle föreslå tid och plats för förhandling. Den 21 mars 2016 svarade bolaget att man bestred kravet, men hade inga förslag kring förhandling. Förbundet skickade flera propåer om förhandling, bland annat med bud och rekommenderat brev, till företaget. Men arbetsgivaren har inte varit anträffbar och har inte heller skrivit på uthämtningskvittot. Genom att inte förhandla har bolaget därmed brutit mot sin förhandlingsskyldighet enligt medbestämmandelagen, anser Unionen.
Förbundsjurist Mattias af Malmborg på LO-TCO Rättsskydd är ombud.
16 maj, Mål A 72/16
/Karin Nilsson
Överklagade mål
Skadestånd – privatperson
Helén & Martin Häst & Jäst AB överklagar Jönköpings tingsrätts dom i mål T1624-15.
Motpart är en privatperson med advokat Håkan Unbeck vid advokatfirman Glimstedt Jönköping AB som ombud.
13 maj, Mål B 54/16
Uppsägning – privatperson
Uvex Safety Scandinavia AB med advokat Björn Kurz vid Kurz & Co advokatbyrå som ombud överklagar Borås tingsrätts dom i mål T345-14.
Motpart är en privatperson med advokat Albert Malmberg vid Arenastadens advokatfirma som ombud.
17 maj, Mål B 57/16
Avskrivningar
Uppsägning – Södertälje kommun
Vision stämde Södertälje kommun.
13 maj avskrev Arbetsdomstolen Mål A 4/15 sedan parterna förlikats.
Förtroendemannalagen – Forsa-Högs församling
Kommunalarbetareförbundet stämde Svenska Kyrkans Arbetsgivarorganisation och Forsa-Högs församling.
13 maj avskrev Arbetsdomstolen Mål A 157/15 sedan parterna förlikats.
Uppsägning – TAM-Arkiv
Akademikerförbundet för Kultur och Kommunikation, DIK, stämde den ideella föreningen TAM-Arkiv.
13 maj avskrev Arbetsdomstolen Mål A 42/16 sedan det återkallats.
Redaktör: Ann Norrby