Nyheter
Senaste nytt om arbetsrätt, 20 september 2006
Arbetsdomstolen
Vårdare diskriminerades inte
Fick forskare förlänga tjänsteresa?
Måste inköpare ha semester när han skötte bisyssla?
Skulle lönesänkningar föregåtts av förhandlingar?
Krav på 23 miljoner i förslagsersättning
Kommunal kräver 50 000 för förhandlingsvägran
Hade Indiska ambassaden laglig grund för att avskeda vaktmästare?
Fanns grund för att avskeda fritidsledare på internatskola?
Raster för tunnelbaneförare krävs
Förbigicks syndikalister?
Könsdiskriminering - Försäkringskassan
Avskedande - Megastore i Stockholm AB
Avskedande - Ragn-Sells AB
Lönetvist - LIAB Plåtbyggarna AB
Arbetstid - BTF Bygg AB
Regeringen
Kompromiss om arbete när krossen går
Arbetsdomstolen - dom
Vårdare diskriminerades inte
En kvinna från Bosnien sökte en tjänst som klientinspektör vid Kronobergshäktet. När tjänsten gick till en svenskfödd man, stämde kvinnans fackförbund Seko staten.
Förbundet hävdade att kvinnan både utsatts för diskriminering på grund av sitt kön och sitt etniska ursprung (se Nyhetsbrevet den 7 september 2005 under rubriken "Diskriminerades både på grund av kön och etnicitet")
Men Arbetsdomstolen anser inte att kvinnan blivit diskriminerad därför att hon inte var i en likartad situation i lagens mening som den man som fick tjänsten.
Domstolen kommer fram till den slutsatsen efter att ha gått igenom de två sökandes meriter. Båda hade tillräckliga kvalifikationer när det gällde utbildning, yrkes- och arbetslivserfarenhet samt personlig lämplighet. Men mannen hade ett visst försteg framför kvinnan, anser domstolen.
För att det skulle ha varit fråga om diskriminering hade det krävts att kvinnan varit bäst meriterad.
Domen var enhällig.
20 september, Dom 96/06, Mål A 182/05
Arbetsdomstolen - stämningsansökningar
Fick forskare förlänga tjänsteresa?
En forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut deltog i en konferens i Boston i juni 2005. Hans tjänsteresa dit var godkänd. Forskaren utvidgade dock sin resa med åtta dagar. När han kom tillbaka till jobbet, skrev han en reseräkning som inkluderade de åtta dagarna.
Arbetsgivaren ansåg att han bara hade rätt till ersättning för den beviljade tjänsteresan. Han hade inte anmält sitt önskemål om utvidgning på rätt sätt och heller inte fått den godkänd.
Staten genom Arbetsgivarverket stämmer Saco-S genom Akademikerförbundet SSR och yrkar att Arbetsdomstolen ska förklara att kollektivavtalet inte ger rätt till ersättning för de åtta dagarna.
Arbetsrättsjuristen vid Arbetsgivarverket Carl Durling är ombud.
13 september, Mål A 181/06
Måste inköpare ha semester när han skötte bisyssla?
Sif stämmer Posten AB och Almega Tjänsteförbunden därför att en av deras medlemmar blivit avskedad.
Inköparen hade först en tidsbegränsad anställning och tillsvidareanställdes sedan den 1 maj 1999. Han hade innan han blev anställd startat ett utbildningsföretag. Enligt hans första anställningsavtal hos Posten hade han rätt att fortsätta med sin konsultverksamhet som bisyssla om den inte kom i konflikt med hans anställning.
Inköparen kunde själv råda över sin arbetstid och han arbetade en del på helger och under kvällstid. Det gjorde att han, enligt egen mening, ibland kunde sköta sin bisyssla under normal arbetstid utan att begära semester.
Posten avskedade inköparen i augusti 2006. Som grund för avskedandet angavs att han bedrivit sin konsultverksamhet när han inte var ledig från sin anställning.
Sif yrkar att avskedandet ska ogiltigförklaras. Förbundet anser att inköparen inte fått veta att han måste ta semester när han skulle sköta sin konsultverksamhet.
Sif yrkar 150 000 kronor i allmänt skadestånd till inköparen. Om Arbetsdomstolen skulle anse att det funnit saklig grund för uppsägning, yrkar förbundet 80 000 kronor i allmänt skadestånd.
Sifs förbundsjurist Ullika Dalén är ombud.
13 september, Mål A 182/06
Skulle lönesänkningar föregåtts av förhandlingar?
Svenska Transportarbetareförbundet stämmer Svenska Tidningsutgivareföreningen och Svensk Morgondistribution KB för brott mot medbestämmandelagen.
Företaget mätte hur lång tid tidningsdistributörerna på 33 bildistrikt tog på sig under 2005. Mätningarna ledde till att lönen sänktes för distributörerna i de flesta distrikten.
Transport anser att företaget borde ha förhandlat före beslutet och genomförandet av denna förändring av anställningsförhållandena. Förbundet yrkar 100 000 kronor i allmänt skadestånd.
13 september, Mål A 183/06
Krav på 23 miljoner i förslagsersättning
Sveriges Civilingenjörsförbund hävdar att en av deras medlemmar på Volvo Personvagnar enligt avtalet med Teknikarbetsgivarna har rätt till 23 584 104 kronor i förslagsersättning.
Ersättningen gäller ett rationaliseringsförslag.
Därför stämmer förbundets jurist Björn-Erik Björck arbetsgivarorganisationen och företaget.
14 september, Mål A 184/06
Kommunal kräver 50 000 för förhandlingsvägran
Svenska Kommunalarbetareförbundet, som har en medlem som arbetar på Feyli Kvinnoförening, vill träffa kollektivavtal med föreningen.
Eftersom föreningen inte kommit till de förhandlingar som förbundet har kallat till, stämmer Kommunal den och yrkar 50 000 kronor i allmänt skadestånd för brott mot medbestämmandelagen.
Förbundsjuristen Carolina Öhrn vid LO-TCO Rättsskydd är ombud.
14 september, Mål A 185/06
Hade Indiska ambassaden laglig grund för att avskeda vaktmästare?
En vaktmästare anställdes på Indiska ambassaden i maj 2000. Efter att han talat om för sin arbetsgivare att han drabbats av cancer avskedades han enligt stämningsansökan utan att få veta varför.
Tjänstemannaförbundet HTF och vaktmästaren stämmer Indiska ambassaden.
Vaktmästaren yrkar 150 000 kronor i allmänt skadestånd för avskedandet och 25 000 kronor för att han inte underrättades i förväg och för att det inte innehöll lagstadgade uppgifter om hur han skulle göra för att ogiltigförklara avskedandet.
Förbundet yrkar 50 000 kronor i allmänt skadestånd för att ambassaden inte har gått med på att förhandla och 25 000 kronor för brott mot varselskyldigheten.
Tjänstemannaförbundet HTFs förbundsjurist Susanne Forssman är ombud.
15 september, Mål A 186/06
Fanns grund för att avskeda fritidsledare på internatskola?
Fackförbundet Ledarna stämmer Kommunala Företagens Samorganisation och Stiftelsen Lundsbergs skola därför att en av förbundets medlemmar blivit avskedad.
Medlemmen hade arbetat på Lundsbergs internatskola i Värmland i cirka 17 år som elevhemsföreståndare och fritidsledare när hon blev avskedad. Det senaste året hade hon haft ansvar för ett café inom skolan.
För cirka två år sedan tog en ny rektor över ansvaret för skolan. Hans fru arbetar också på skolan och var fritidsledarens närmaste chef. Fritidsledaren blev avskedad i juni i år. Skolan och dess arbetsgivarorganisation hävdade att hon manipulerat sitt arbetsschema.
Arbetsgivarsidan anser att fritidsledaren skulle ha arbetat på fredagskvällen före påsklovet. Ledarna hävdar att hon enligt sitt schema var ledig då.
Ledarna yrkar att avskedandet ska ogiltigförklaras och att fritidsledaren i första hand ska få 125 000 kronor i allmänt skadestånd. I andra hand, om domstolen anser att det funnits saklig grund för uppsägning, yrkar förbundet 100 000 kronor i allmänt skadestånd samt ekonomiskt skadestånd motsvarande uppsägningslön och semesterersättning.
Ledarnas jurist Mattias Dahl är ombud.
15 september, Mål A 187/06
Raster för tunnelbaneförare krävs
Seko stämmer Almega Tjänsteförbundet och Connex Sverige AB för att ett lokalt kollektivavtal ger tunnelbaneförarna alltför dålig arbetsmiljö.
Enligt det lokala kollektivavtalet har de som har så kallad korttjänst, det vill säga de som maximalt arbetar 7 timmar och 20 minuter per dag, rätt till en så kallad arbetspaus på 12-20 minuter. Detta strider mot arbetstidsdirektivet, anser Seko.
Enligt direktivet har den som arbetar mer än 6 timmar rätt till rast. EG-rätten gör det dock möjligt att avvika från denna regel om de som inte får rast, i stället antingen får kompensationsledighet eller ges "annat lämpligt skydd".
Seko anser att ingen av dessa förutsättningar är uppfyllda för tunnelbaneförarna. Dessutom betraktas arbetspauser som arbetstid, hävdar förbundet.
Fackförbundet yrkar att Arbetsdomstolen ska fastställa att Connex Tunnelbanan AB måste ge sina anställda som har korttjänst minst 30 minuters rast, plus tid för att gå fram och tillbaka till matsalen, efter 5 timmars arbete.
Förbundsjuristerna Annett Olofsson och Jonas Wiberg på LO-TCO Rättsskydd är ombud.
18 september, Mål A 188/06
Förbigicks syndikalister?
Två anställda vid ett tryckeri, Edita Tandsbyn AB, blev uppsagda på grund av arbetsbrist i september 2005. När tryckeriet några månader senare behövde mer arbetskraft återanställdes en person som hade sämre plats i turordningen för återanställning, anser Östersunds Lokala Samorganisation.
Därför stämmer samorganisationen Grafiska Företagens Förbund och Edita Tandsbyn.
Organisationen yrkar i första att den anställde med bäst plats i turordningen ska få 20 000 kronor i allmänt skadestånd. I andra hand, om tryckeriet hade rätt att inte erbjuda den personen arbetet, yrkar organisationen att den andre ska få 20 000 kronor i allmänt skadestånd. Vidare yrkar Östersunds LS 20 000 kronor i allmänt skadestånd för egen del därför att tryckeriet inte har uppfyllt sin förhandlingsskyldighet.
Advokat John Norder är ombud.
18 september, Mål A 189/06
Arbetsdomstolen - förlikningar
Könsdiskriminering - Försäkringskassan
Fackförbundet ST och OFR/SPO hade stämt staten genom Arbetsgivarverket för brott mot jämställdhetslagen därför att två män hade högre pensionsålder än vissa av sina kvinnliga kolleger (se Nyhetsbrevet den 25 januari under rubriken "Män diskrimineras på grund av kön").
Enligt en förhandlingsuppgörelse har män från den 1 september samma rätt till pension som kvinnor i motsvarande situation. Uppgörelsen gäller dem som var anställda 1991 och som är födda senast 1963.
12 september avskrev Arbetsdomstolen Mål A 19/06
Avskedande - Megastore i Stockholm AB
Handelsanställdas förbund hade stämt Megastore i Stockholm AB och yrkat att avskedandet av två anställda skulle ogiltigförklaras (se Nyhetsbrevet den 9 februari 2005 under rubriken "Avskedade från skivbutik kräver skadestånd").
13 september avskrev Arbetsdomstolen Mål A 19/05
Avskedande - Ragn-Sells AB
Svenska Transportarbetareförbundet hade stämt Biltrafikens Arbetsgivareförbund och Ragn-Sells AB och yrkat att avskedandena av två sopchaufförer skulle ogiltigförklaras (se Nyhetsbrevet den 10 augusti 2005 under rubriken "Transport kräver 300 000 var till avskedade").
14 september avskrev Arbetsdomstolen Mål A 152/05
Lönetvist - LIAB Plåtbyggarna AB
Svenska Kommunalarbetareförbundet hade stämt LIAB Plåtbyggarna AB och Plåtslageriernas Riksförbund och krävt olika ersättningar och uppsägningslön till en uppsagd (se Nyhetsbrevet den 7 juni under rubriken " Har uppsagd rätt till extra månadslön?").
14 september avskrev Arbetsdomstolen Mål A 106/06
Arbetstid - BTF Bygg AB
Svenska Byggnadsarbetareförbundet hade stämt Sveriges Byggindustrier och BTF Bygg AB för kollektivavtalsbrott (se Nyhetsbrevet den 15 februari under rubriken "Kollektivt uttag av arbetstidsförkortningen")
18 september avskrev Arbetsdomstolen Mål A 32/06
Regeringen - arbetsmiljö
Kompromiss om arbete när krossen går
Arbetsmiljöverkets distrikt i Stockholm hade förbjudit arbete under drift på en mobil krossanläggning. Företaget LODAB Demolering AB överklagade och begärde samtidigt inhibition, det vill säga att regeringen skulle häva förbudet i avvaktan på det slutliga beslutet.
Regeringen beslutade dock tvärtom i somras: Förbudet skulle kvarstå i avvaktan på det slutliga ställningstagandet (se Nyhetsbrevet den 30 augusti).
Krossen används för att sönderdela armerad betong vid rivningen av Beckomberga sjukhus.
Nu har regeringen slutligen avgjort ärendet. Regeringsbeslutet är en kompromiss. Regeringen ställer två villkor för att förbudet ska upphävas. Arbetstagare på plattformen får bara övervaka processen.
Långa bitar av armeringsjärn måste plockas bort innan de kommer fram till arbetstagaren på plattformen, för att han inte ska riskera att skadas av utstickande föremål.
14 september, N2006/4617/ARM (slutligt)