Nyhetsbrev Compost
Senaste nytt om arbetsrätt, 3 februari 2016
Senaste nytt om arbetsrätt, 3 februari 2016
Domar
Skånepiloterna har fått rätt pension
Omplacerad får skadestånd
Tredskodom
Stämningsansökningar
Förhandling krävdes före uppsägning
Sades organisten upp av personliga skäl?
Blev lärare utan legitimation uppsagd emot turordningen?
Överlämnat beslut från kronofogden
Trots statligt bidrag betalade arbetsgivaren för lite lön
Avskrivningar
Domar
Skånepiloterna har fått rätt pension
Dansk Pilotförening, Norske SAS-Flygares Forening och Svensk Pilotförening stämde SAS och arbetsgivarföreningen Svenska Flygbranschen
Tvisten gällde de drygt etthundra SAS-piloter som bytte bas från Stockholm till Köpenhamn, de så kallade Skånepiloterna. Bytet innebar att de omfattades av det kollektivavtal som gäller för piloter med bas i Danmark och danska socialförsäkringsregler. I samband med basbytet kom pilotföreningarna överens med SAS om vilka pensionsförmåner som skulle gälla för piloterna som bytte bas. Överenskommelsen innehöll bland annat regler om samordning mellan pensionerna från de olika länderna.
I slutet av 2013 ville pilotföreningarna att Arbetsdomstolen skulle slå fast att överenskommelsen skulle tolkas annorlunda än SAS hade gjort. Föreningarna ansåg att ålderspensionen skulle minskas med värdet av intjänad svensk allmän pension först sedan piloterna hade fyllt 65 år och att samordningen med den danska folkpensionens grundbelopp skulle göras på ett annat sätt än SAS hade gjort. Dessutom ansåg föreningarna att begreppet ”gällande kurs” skulle tolkas som den valutakurs som den svenska Riksbanken fastställde vid varje tillfälle. Pilotföreningarna krävde även att de berörda piloterna skulle få ekonomiska och allmänna skadestånd.
Arbetsgivarparterna ansåg att överenskommelsen hade tolkats på rätt sätt.
Arbetsdomstolen bestämde att pröva tolkningen av överenskommelsen i en mellandom.
AD avvisar först pilotföreningarnas talan mot arbetsgivarföreningen Svenska Flygbranschen eftersom föreningen inte är part i avtalet.
Domstolen anser att pilotföreningarnas tolkning av samordningsreglerna är fel och avslår därför föreningarnas fastställelsetalan. Detsamma gäller begreppet ”gällande kurs”, SAS har gjort rätt när företaget har använt den växelkurs som företaget har fastställt för sina interna transaktioner.
3 februari, Dom 6/16, Mål A 255/13
Omplacerad får skadestånd
Läkarförbundet stämde Skåne läns landsting, Region Skåne. Fackförbundet krävde att regionen skulle betala 80 000 kronor i allmänt skadestånd till den omplacerade och 10 000 kronor i allmänt skadestånd till förbundet.
Efter viss skriftväxling har Region Skåne gått med på att betala de begärda skadestånden.
3 februari, Dom 8/16, Mål A 133/15
Tredskodom
Livsmedelsarbetareförbundet stämde Smörkransen i Åkersberga AB för förhandlingsvägran.Förbundet ville att företaget skulle teckna kollektivavtal.
Eftersom företaget inte har svarat Arbetsdomstolen i tid, dömer domstolen ut de 50 000 kronor i allmänt skadestånd som fackförbundet har krävt plus förbundets rättegångskostnader på 20 625 kronor.
3 februari, Dom 7/16, Mål A 143/15
Stämningsansökningar
Förhandling krävdes före uppsägning
GS Facket stämmer X-Import & Produktion AB för brott mot förhandlingsskyldigheten. Företaget sade upp en av förbundets medlemmar på grund av arbetsbrist utan att förhandla i förväg.
Fackförbundet kräver 50 000 kronor i allmänt skadestånd.
Förbundsjurist Anne Alfredson på LO-TCO Rättsskydd är ombud.
28 januari, Mål A 11/16
/Ann Norrby
Sades organisten upp av personliga skäl?
Lärarförbundet stämmer Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och Tyringe pastorat och kräver i första hand att uppsägningen av en organist ska ogiltigförklaras och att hon ska få 150 000 kronor i allmänt skadestånd.
I andra hand kräver förbundet ekonomiskt skadestånd och 120 000 kronor i allmänt skadestånd till den uppsagda kvinnan.
Hon är den enda organisten i pastoratet och enligt församlingsinstruktionen för Tyringe pastorat ska det finnas en heltidsanställd organist. Därför är det konstigt att just hon sägs upp på grund av arbetsbrist, menar förbundet. I församlingen finns tre kyrkomusiker, men bara en organist.
Lärarförbundet har vid tvisteförhandlingarna ifrågasatt arbetsgivarens påstående om arbetsbrist och ansett att uppsägningen är riktad mot organisten personligen. Men arbetsgivaren har inte kommit med några som helst omständigheter som skulle kunna utgöra saklig grund för uppsägning, skriver förbundsjuristen Kirsi Piispanen i stämningsansökan.
29 januari, Mål A 12/16
/Elisabet Örnerborg
Blev lärare utan legitimation uppsagd emot turordningen?
Lärarförbundet stämmer Nordens Teknikerinstitut AB och Almega Tjänsteförbunden och kräver ekonomiskt skadestånd och 120 000 kronor i allmänt skadestånd till en uppsagd medlem. Han hade varit anställd hos arbetsgivaren sedan augusti 2007 när han sades upp den 16 juni 2015. Hans anställning upphörde den 2 oktober.
Mannen har undervisat i ett antal tekniska ämnen och därtill varit mentor för olika elevklasser. Han saknar lärarlegitimation, men hos samma arbetsgivare fick två andra personer som också saknade legitimation undervisa i samma ämnen som förbundets medlem trots att han hade likvärdiga eller bättre kvalifikationer än dem. Arbetsgivaren har inte ens försökt omplacera läraren till lediga befattningar på andra enheter eller orter, skriver Lärarförbundets ombud förbundsjuristen Rikard Hultman.
1 februari, Mål A 13/16
/Elisabet Örnerborg
Överlämnat beslut från kronofogden
Kronofogdens betalningsföreläggandeenhet överlämnar ett mål till Arbetsdomstolen, enligt Kronofogdemyndighetens beslut den 15 januari 2016.
2 februari, Mål A 14/16
/Elisabet Örnerborg
Trots statligt bidrag betalade arbetsgivaren för lite lön
Handelsanställdas förbund stämmer Visita och nls gruppen AB och kräver 17 428 kronor i kompletterande lön och 11 920 kronor i semesterersättning till en medlem. Förbundet kräver också 20 000 kronor i allmänt skadestånd till henne för brott mot semesterlagen.
Medlemmen anställdes i maj 2015 som köksbiträde på Nils bar och grill. Hon arbetade i kallköket med kallskänk, disk och städning. Under juni till och med augusti arbetade hon i bolagets restaurangtält med allt från servering till att laga mat. Först var hon timanställd, från och med den 8 juni var hon provanställd. I slutet av augusti fick hon besked om att hennes provanställning skulle upphöra och hennes anställning avslutades den 5 september 2015.
Anställningen var ett så kallat nystartsjobb och bolaget har fått bidrag från Arbetsförmedlingen för att ha henne anställd. Men hon har under sin anställning inte fått betalt för en del av sin arbetstid. Hon har inte heller fått någon ob-ersättning eller semesterersättning.
Ombud är förbundsjuristen Sofie Malmkvist, LO-TCO Rättsskydd.
3 februari, Mål A 15/16
/Elisabet Örnerborg
Avskrivningar
Kollektivavtalstolkning – Unionen
Arbetsgivarförbundet för ideella organisationer, Idea, stämde Unionen.
26 januari avvisade Arbetsdomstolen Mål A 31/14.
Personuppgiftslagen – Carlsberg Supply Company Sverige
Livsmedelsarbetareförbundet stämde Carlsberg Supply Company Sverige AB i Falkenberg och Livsmedelsföretagen.
29 januari avskrev Arbetsdomstolen Mål A 229/14 sedan parterna förlikats.
Uppsägning – Jämtlands läns landsting
Vision stämde Jämtlands läns landsting.
1 februari avskrev Arbetsdomstolen Mål A 25/15 sedan parterna förlikats.
Förhandlingsskyldighet – Setra Trävaror
GS Facket stämde Setra Trävaror AB och Föreningen Sveriges Skogsindustrier.
28 januari avskrev Arbetsdomstolen Mål A 64/15 sedan det återkallats.
Uppsägning – Distriktstandvården Sverige
Unionen stämde Distriktstandvården Sverige AB och Almega Vårdföretagarna.
27 januari avskrev Arbetsdomstolen Mål A 139/15 sedan parterna förlikats.
Redaktör: Ann Norrby