Nyhetsbrev Compost

Senaste nytt om arbetsrätt, 3 juni 2015

Publicerad

Senaste nytt om arbetsrätt, 3 juni 2015

Domar

Frisör fick skicka sms till tidigare kunder

Stadfäst förlikning

Beslut

Lärares anställning upphör i väntan på dom

Stämningsansökan

Stämda företaget stämmer facket

Avskrivningar

Domar

Frisör fick skicka sms till tidigare kunder

Sveriges Frisörföretagare stämde en frisör och Handelsanställdas förbund. Frisören började som elev på en frisörsalong i början av 2011. I slutet av 2013 sade hon upp sig själv. När hon arbetade på salongen hade hon tillgång till kundregistret via en app i sin telefon. Efter att hon hade börjat på en ny salong skickade hon sms till några av kunderna som hon hade haft på den första salongen. Hon skrev också att hon hade bytt jobb på sin blogg.

Arbetsgivarorganisationen hävdade att hon genom sina sms och sin blogg hade brutit mot lojalitetsplikten, kollektivavtalet och företagshemlighetslagen. Organisationen krävde att hon skulle betala 139 235 kronor i ekonomiskt skadestånd och 150 000 kronor i allmänt skadestånd.

Arbetsdomstolen kommer fram till att det är bevisat att frisören har kontaktat ett tiotal av sina före detta kunder via sms. Det är få i förhållande till salongens hela kundregister, anser domstolen. Hennes egen förklaring, att hon bara skickat sms till de kunder hon kom ihåg, godtas av AD. Hon har därför varken brutit mot lojalitetsplikten, tredje stycket i kollektivavtalets ordningsregler eller företagshemlighetslagen.

Hon har heller inte brutit mot femte stycket i avtalets ordningsregler, anser domstolen. Förbudet mot att hänvisa till tidigare anställningar gäller bara för arbetsgivare.

Sveriges Frisörföretagare får betala Handels rättegångskostnader på 193 278 kronor.

3 juni, Dom 35/15, Mål A 155/14

Stadfäst förlikning

Fastighetsanställdas förbund stämde ägaren till firman G Norrbys städ & puts för förhandlingsvägran. Förhandlingen gällde att fackförbundet ville teckna kollektivavtal.

Arbetsdomstolen utfärdade en tredskodom. Företaget återvann målet och nu har parterna kommit överens om att avsluta tvisten genom att ägaren betalar 25 000 kronor till förbundet.

3 juni, Dom 36/15, Mål A 207/14

Beslut

Lärares anställning upphör i väntan på dom

En lärare vid Göteborgs universitet blev uppsagd av personliga skäl den 11 juni 2014. Den 10 september stämde hon universitetet och krävde att tingsrätten skulle ogiltigförklara uppsägningen. Universitet krävde då att hennes anställning skulle upphöra i väntan på den slutgiltiga prövningen. Kravet grundade sig i första hand på att hennes talan var preskriberade, i andra hand på att det funnits saklig grund för uppsägningen.

Göteborgs tingsrätt avslog universitetets begäran. Detta beslut överklagades till Arbetsdomstolen.

Efter uppsägningen begärde lärarens fackförbund Sulf tvisteförhandling den 13 juni. Universitetet försökte nå förbundet per telefon och mejl flera gånger utan att lyckas för att bestämma en förhandlingstid. Den 4 juli svarade förbundet att kansliet i stort sett var stängt under juli och föreslog därför att förhandlingen skulle ske i augusti. Detta gick inte universitetet med på utan kallade till förhandling den 23 juli och angav att om fackförbundet inte hörde av sig, så ansåg universitetet att förhandlingsskyldigheten var uppfylld. Förbundet hördes inte av förrän den 14 augusti och parterna kom då överens om att förhandla fem dagar senare om ifall förbundet hade förlorat sin rätt att väcka talan. Förhandlingen avslutades i oenighet.

Arbetsdomstolen anser att fackförbundet genom sin passivitet gav universitet anledning att tro att förbundet inte längre ville förhandla om uppsägningen. Universitetet har i alla fall gjort vad som kan krävas för att få en förhandling till stånd. Förhandlingsskyldigheten uppfylldes alltså den 23 juli. Därmed har läraren förlorat sin rätt att väcka talan. Hon blev också bunden av preskriptionsfristen som började när förhandlingen var avslutad.

AD ändrar tingsrättens beslut och bestämmer att lärarens anställning ska upphöra fram till det slutliga avgörandet.

3 juni, Beslut 34/15, Mål B 33/15

Stämningsansökan

Stämda företaget stämmer facket

Mentor Communication AB och Medieföretagen stämmer Unionen och begär att Arbetsdomstolen fastställer att företaget inte behöver betala mer provision till en avskedad. Arbetsgivarparterna kräver i stället att den avskedade ska betala sammanlagt 32 159 kronor för representation, otillåtet användande av företagets poolbil och lön som han fått för tid som han inte har arbetat.

Fackförbundet har tidigare stämt företaget och arbetsgivarorganisationen och krävt att den avskedade antingen ska få allmänt skadestånd eller ekonomiskt skadestånd

Arbetsgivarparterna begär att de två målen ska handläggas gemensamt.

Arbetsgivarparterna hävdar att de granskade de förluster som den avskedade hade förorsakat företaget först när stämningsansökan kom. Då upptäcktes att han hade fått ersättning för en lunch som hade ställts in, att han hade använt företagets bil privat och att han fått lön för tid när han hade varit frånvarande.

Arbetsrättsjuristen Roine Johansson vid Almega AB är ombud.

28 maj, Mål A 81/15

/Ann Norrby

Avskrivningar

Kollektivavtalsbrott – Måleribolaget Entreprenad Rune Karlsson

Målareförbundet stämde Måleribolaget Entreprenad Rune Karlsson AB och Målarmästarnas riksförening

2 juni avskrev Arbetsdomstolen Mål A 145/14 sedan parterna förlikats.

Turordningsbrott – Infranord

Seko stämde Infranord AB i Solna och Almega Tjänsteförbunden

26 maj avskrev Arbetsdomstolen Mål A 226/14 genom protokollsbeslut.

Diskriminering – Sabis

Diskrimineringsombudsmannen stämde Svensk Handel och Sabis AB

28 maj avskrev Arbetsdomstolen Mål A 67/15 sedan parterna förlikats.

Fordran – Fortum Generation

Unionen stämde Energiföretagens arbetsgivareförening och Fortum Generation AB

28 maj avskrev Arbetsdomstolen Mål A 70/15 sedan det återkallats. 

Redaktör: Ann Norrby