Nyheter
Senaste nytt om arbetsrätt, 3 september 2008
Arbetsdomstolen
Får arbetsgivaren bestämma när uppsagd ska arbeta?
Blev butikschef avskedad på grund av relationsproblem?
Borde 63-åring ha erbjudits omplacering?
Måste städerska ha långbyxor?
Utebliven lönehöjning
Städare kräver avtalsenlig lön
Har städbolag kränkt anställdas föreningsrätt?
Var en elektrikers projektanställning olaglig?
Har fritidsledare rätt till ob-ersättning?
Uppsägning - Tröjhuset Företagsreklam i Bromma AB
LAS - Nora kommun
LAS - Nora kommun
Lönetvist - en person
Lönetvist - Cuddly Puppy Reklambyrå AB
LAS - SSAB Tunnplåt AB
Arbetsdomstolen - stämningsansökningar
Får arbetsgivaren bestämma när uppsagd ska arbeta?
Sydskånska gymnasieförbundet stämmer fackförbundet SKTF för missbruk av sitt tolkningsföreträde i samband med en tvist om arbetstider. Tvisten gäller om arbetsgivaren får bestämma över förläggningen av en uppsagds arbetstid.
Sydskånska gymnasieförbundet, som har ansvar för gymnasieutbildningen, består av de tre kommunerna Sjöbo, Tomelilla och Ystad. Skurup ingick i förbundet fram till den 1 augusti i år.
En av skolorna i Skurup skulle läggas ner i samma veva och tre assistenter där skulle då bli av med sina tjänster. Gymnasieförbundet erbjöd dem nya tjänster i de tre kommunerna Sjöbo, Tomelilla och Ystad. En av assistenterna tackade nej till ett halvtidsarbete i Ystad därför att hon vill arbeta på förmiddagarna, inte på eftermiddagarna som hon blev erbjuden. Då blev hon uppsagd.
Assistentens fackförbund SKTF krävde då att hon skulle få arbeta på förmiddagarna under uppsägningstiden. När arbetsgivaren inte gick med på det, åberopade fackförbundet sitt tolkningsföreträde. Det innebar att assistenten kunde arbeta på förmiddagarna.
Arbetsgivaren begärde förhandling om tolkningsföreträdet, men varken i lokala eller centrala förhandlingar lyckades parterna komma överens. Arbetsgivaren menar att tolkningsföreträdet åberopats i ett ovidkommande syfte och/eller att fackförbundet missbedömt de faktiska omständigheterna eller rättsläget.
Gymnasieförbundet vill att Arbetsdomstolen dels ska slå fast att förbundet har rätt att bestämma när assistenten ska arbeta under sin uppsägningstid. Dels att det felaktigt använda tolkningsföreträdet ska leda till att fackförbundet får betala 75 000 kronor i allmänt skadestånd och ekonomiskt skadestånd som motsvarar lönekostnaderna för assistenten den tid hon arbetat på förmiddagarna.
Arbetsrättsjuristen Göran Söderlöf på Sveriges Kommuner och Landsting är ombud för Sydskånska gymnasiförbundet.
28 augusti, Mål A 201/08
Blev butikschef avskedad på grund av relationsproblem?
Handelsanställdas förbund stämmer Svensk Handel och Advetise AB. Handels kräver i första hand att avskedandet av en butikschef ska ogiltigförklaras och 150 000 kronor i allmänt skadestånd samt ekonomiskt skadestånd. I andra hand, om Arbetsdomstolen anser att det funnits saklig grund för uppsägning, kräver förbundet 125 000 kronor i allmänt skadestånd samt ekonomiskt skadestånd.
Butikschefen fick sitt jobb i oktober 2007. Hon skulle förestå en affär i Solna som sålde produkter från Yves Rocher. När affärsägaren fick klart för sig att han inte längre skulle få sälja de här produkterna började det, enligt fackförbundets ombud förbundsjuristen Stellan Gärde på LO-TCO Rättsskydd, bli relationsproblem mellan ägaren och butikschefen. En annan orsak, som tas upp i stämningsansökan, är att butikschefen och hennes man inte längre lät ägaren bo hos sig under obegränsad tid.
Den 4 juli 2008 blev butikschefen varnad och en vecka senare varslades hon om avskedande. Beskedet om att hon var avskedad kom den 17 juli.
Butikschefen tror att hon blivit av med sitt jobb därför att ägaren vill minska sina kostnader inför att han skulle avveckla affären. Hon tycker att han reagerat på förhållanden som inte haft med hennes anställning att göra.
28 augusti, Mål A 202/08
Borde 63-åring ha erbjudits omplacering?
Saco-S och Akademikerförbundet SSR stämmer staten genom Sida på grund av en uppsägning av en registrator. Fackförbundets ombud, advokat Kenneth Lewis, hävdar att uppsägningen saknar saklig grund och att den strider mot turordningsbestämmelserna i både anställningsskyddslagen och det statliga turordningsavtalet. För detta yrkar förbundet 100 000 kronor i allmänt skadestånd till den uppsagda registratorn och 50 000 kronor för egen del.
Dessutom anser förbundet att Sida borde ha förhandlat med Akademikerförbundet SSR inför uppsägningen. Genom att inte göra det, bröt arbetsgivaren mot medbestämmandelagen. Den här delen av tvisten är inte färdigförhandlad än. Om parterna inte lyckas komma överens, kommer förbundet att kräva skadestånd även för detta.
Registratorn, som tvisten gäller, är född 1944. Hon anställdes på Sidas föregångare Bits 1991 och har sedan dess varit knuten till avdelningen för forskningssamarbete. Den 10 december 2007 blev hon uppsagd på grund av arbetsbrist. Hennes anställning ska upphöra den 1 januari 2009 enligt uppsägningsbeskedet, det vill säga samtidigt som hon fyller 65 år.
Arbetsbristen hängde ihop med att Sida infört nya tekniska lösningar för sin registreringsverksamhet.
Anställda har numera rätt att fortsätta arbeta tills de fyller 67 år. Det innebär att det måste göras en turordningslista och en omplaceringsutredning innan någon, oavsett ålder, kan sägas upp på grund av arbetsbrist
Sida hävdar att det i det här fallet finns en överenskommelse mellan myndigheten och registratorn om att hon skulle få arbeta fram till 65 år. Därför gjordes inget försök att omplacera henne. Varken registratorn eller hennes fackförbund känns vid den här överenskommelsen. De menar därför att Sida brutit mot turordningsreglerna.
29 augusti, Mål A 203/08
Måste städerska ha långbyxor?
Ombudsmannen mot diskriminering stämmer Anderstorps Top Clean AB för brott mot förbudet att diskriminera någon på grund av religion.
Tvisten gäller en städerska från Somalia som är muslim. Hon fick efter två dagars arbete veta att hon inte fick jobba kvar därför att hon hade kjol när hon städade.
Företaget hävdade att städarna av säkerhetsskäl måste ha långbyxor.
Diskrimineringsombudsmannen menar att långbyxskravet särskilt missgynnar kvinnor som är muslimer. Ombudsmannen anser inte att kravet är nödvändigt och att det därmed innebär indirekt diskriminering.
29 augusti, Mål A 204/08
Utebliven lönehöjning
Handelsanställdas förbund stämmer Selecta AB och Svensk Handel för kollektivavtalsbrott.
Brottet består av att cirka 200 medlemmar inte fått sin grundlön höjd med de belopp som parterna kommit överens om.
Handels yrkar att de anställda dels ska få 299 kronor var i månaden från och med den 1 april 2008, dels 10 000 kronor var i allmänt skadestånd. Dessutom yrkar förbundet 100 000 kronor i allmänt skadestånd för egen del för kollektivavtalsbrottet.
Förbundsjuristen Henric Ask vid LO-TCO Rättsskydd är ombud.
29 augusti, Mål A 205/08
Städare kräver avtalsenlig lön
Hotell och Restaurang Facket, HRF, stämmer en enskild firma för kollektivavtalsbrott. Firman städade på entreprenad ett antal McDonaldsrestauranger i Västsverige. En av firmans anställda började arbeta för firman i november 2005 och slutade i november 2007. Under de två åren arbetade han sju nätter i veckan och hade ingen semester. För detta fick han 10 000 kronor i månaden.
Firman är sedan den 1 april 2006 bunden av hängavtalet mellan HRF och Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare.
HRF yrkar 50 000 kronor i allmänt skadestånd till städaren för kollektivavtalsbrotten och 60 000 kronor för brott mot semesterlagen. Dessutom sammanlagt drygt 334 000 kronor för obetald lön, ob-tillägg, övertidsersättning och semesterersättning
HRF yrkar även 130 000 kronor för egen del för kollektivavtalsbrotten.
Förbundsjuristen Lena Israelsson vid LO-TCO Rättsskydd är ombud.
29 augusti, Mål A 206/08
Har städbolag kränkt anställdas föreningsrätt?
Fastighetsanställdas förbund stämmer Almega Tjänsteförbunden och GÅB Städservice AB för föreningsrättskränkning. Fackförbundet hävdar också att tre av dess medlemmar sammanlagt fått 780 000 kronor för lite i lön.
De tre medlemmarna fick enligt stämningsansökan sin föreningsrätt kränkt efter att de vänt sig till sitt fackförbund. Kränkningen bestod bland annat av att arbetsgivaren utökade kontrollen av dem.
Fastighets yrkar 150 000 kronor var i allmänt skadestånd till de tre medlemmarna och lika mycket för egen del för föreningsrättskränkningen. Därutöver yrkar förbundet att medlemmarna får den lön de har rätt till.
Förbundsjuristerna Jakob Broman och David Hellman på LO-TCO Rättsskydd är ombud.
29 augusti, Mål A 207/08
Var en elektrikers projektanställning olaglig?
Unionen stämmer City Golf & Conference i Stockholm AB och yrkar 120 000 kronor i allmänt skadestånd till en av sina medlemmar.
Medlemmen projektanställdes som telemontör i december 2007. Hans anställning förlängdes därefter en månad i taget fram till i maj 2008. Då fick han veta att företaget skulle slås ihop med ett annat företag. Montören fick veta att han och de andra anställda skulle kunna arbeta kvar. Men en förutsättning var att de, som en ren formalitet, undertecknade en uppsägningshandling.
I juni 2008 fick han dock besked om att företaget gick så dåligt att han inte kunde vara kvar. Arbetsgivaren hänvisade då till uppsägningshandlingen från i maj. Detta är ett brott mot avtalslagen, anser Unionen och menar därför att uppsägningen inte gäller.
Förbundet anser också att projektanställningarna bröt mot anställningsskyddslagen
Förbundsjuristen Annika Ewerblad på LO-TCO Rättsskydd är ombud.
1 september, Mål A 208/08
Har fritidsledare rätt till ob-ersättning?
En man började praktisera som djurskötare och fritidsledare hos Lärje-Angereds IF. Den ideella föreningen driver fritidsgården Eriksbo i Göteborg och det var där mannen efter praktiken började arbeta i oktober 2007.
Han har inte fått ob-ersättning när han arbetat sådana tider som ger rätt till det. Föreningen hävdar att de har kommit överens med honom att han skulle kompenseras med tid i stället för pengar.
Utbildningssyndikatet av Göteborgs Lokala Samorganisation, där mannen är medlem, menar att det gällande kollektivavtalet gör att en sådan överenskommelse inte är möjlig. Avsteg från den här sortens regler kan bara göras genom lokala kollektivavtal.
Syndikatet menar också att föreningen brutit mot medbestämmandelagen genom att vägra att förhandla i tvisten om ob-ersättningen.
Syndikatet, som företräds av jur kand Erik Mägi som är förhandlingssekreterare på SAC, yrkar dels 9 145 kronor i ob-ersättning till mannen, dels 30 000 kronor i allmänt skadestånd för egen del för förhandlingsvägran.
3 september, Mål A 209/08
Arbetsdomstolen - överklagat mål
Uppsägning - Tröjhuset Företagsreklam i Bromma AB
En enskild person med enskild firma överklagar Södertörns tingsrätts dom den 1 augusti 2008 i mål T 7335-07.
Personens ombud är advokat Anders Melin och företagets ombud är advokat Stefan Häge.
2 september, Mål B 93/08
Arbetsdomstolen - förlikningar, återkallanden
LAS - Nora kommun
Brandmännens riksförbund hade stämt Nora kommun och krävt att uppsägningen av en medlem skulle ogiltigförklaras (se Nyhetsbrevet den 24 januari 2007).
27 augusti avskrev Arbetsdomstolen Mål A 10/07
LAS - Nora kommun
Fackförbundet SKTF hade också stämt Nora kommun och krävt att ett avskedande skulle ogiltigförklaras (se Nyhetsbrevet den 16 maj 2007 under rubriken "Hade kökschef förskingrat?").
27 augusti avskrev Arbetsdomstolen Mål A 111/07
Lönetvist - en person
L & N Fast Food AB hade överklagat Kristianstads tingsrätts beslut den 20 mars i mål FT2420-07 (se Nyhetsbrevet den 21 maj 2008)
27 augusti avskrev Arbetsdomstolen Mål B 52/08
Lönetvist - Cuddly Puppy Reklambyrå AB
En man hade överklagat Stockholms tingrätts domar i målen T18632-04 och T18657-04 (se Nyhetsbrevet den 16 maj 2007).
27 augusti avskrev Arbetsdomstolen Mål B 66/07
LAS - SSAB Tunnplåt AB
IF Metall hade stämt SSAB Tunnplåt AB i Borlänge och Stål och Metall Arbetsgivarförbundet och krävt att uppsägningen av en medlem skulle ogiltigförklaras (se Nyhetsbrevet den 7 maj 2008 under rubriken "Uppsagd på grund av en dispyt med en arbetskamrat").
29 augusti avskrev Arbetsdomstolen Mål A 96/08
Redaktör: Ann Norrby