Nyheter

Senaste nytt om arbetsrätt, 30 januari 2008


Arbetsdomstolen
Nej, pilotföreningarna får inga 15 miljoner
Avskedande - Länsförsäkringar Stockholm,1
Uppsagd sedan hon vägrat använda alkoholskåp
Fick inte kollektivavtalsenlig föräldralön
Statens pensionsverk har en fordran på en person
Sades upp sedan hon uteblivit från besök hos företagsläkaren
Finska församlingen förbisåg hennes företrädesrätt
Löneavdrag för matrast som inte var schemalagd
Avskedande - Länsförsäkringar Stockholm, 2
Uppsägning - Skarpnäcks församling
LAS - Virserums konsthall
Kollektivavtalstolkning - Grafiska Företagens Förbund
MBL - GA Bäckströms/Ankebo Transport
Kammarrätten
Telefonsamtal inte nog för att gå ur a-kassa
Arbetsdomstolen - dom
Nej, pilotföreningarna får inga 15 miljoner
Dansk Pilotförening, Norske SAS-Flygares Forening och Svensk Pilotförening hade stämt Flygarbetsgivarna och SAS för kollektivavtalsbrott (se Nyhetsbrevet den 9 augusti 2006 under rubriken "Pilotföreningarna kräver SAS på 15 miljoner").
Men i stället för att få fem miljoner kronor vardera i allmänt skadestånd förlorade pilotföreningarna målet och får nu betala motpartens rättegångskostnader.
De tre ländernas piloter, som länge hade varit anställda i ett konsortium, blev i stället när de gör kortflygningar anställda av respektive lands tillskapade bolag (SAS Scandinavian Airlines Danmark A/S, SAS Braathens AS och SAS Scandinavian Airlines Sverige AB). Att SAS på det sättet ensidigt hade ändrat deras anställningar var kollektivavtalsbrott, menade föreningarna.
De hänvisade till en förhandling som avslutades den 31 mars 2004 och som enligt dem var en bindande överenskommelse om att SAS hade rätt att bolagisera under förutsättning att piloterna även fortsättningsvis skulle vara anställda i konsortiet under oförändrade villkor.
Arbetsdomstolen kommer dock fram till att det inte var något kollektivavtalsbrott eftersom det inte hade träffats något kollektivavtal. För att parterna ska anses ha träffat ett kollektivavtal krävs att de haft detta för avsikt. Det omtvistade protokollet från förhandlingen uppfyller formkraven på ett kollektivavtal enligt paragraf 23 i medbestämmandelagen, men avtalsavsikt saknas från SAS sida, avgör Arbetsdomstolens majoritet.
Tre ledamöter är skiljaktiga. De hävdar att händelseförloppet innan överenskommelsen ger stöd för pilotföreningarnas uppfattning och att parterna tidigare använt ordet överenskommelse och menat kollektivavtal. Det förelåg också risk för strejk så bolaget måste ha varit angelägna om att träffa någon form av uppgörelse med pilotföreningarna, vilket stöds av att bolaget vd var närvarande under slutförhandlingen, menar de.
30 januari, Dom 9/08, Mål A 152/06
Arbetsdomstolen - stämningsansökningar
Avskedande - Länsförsäkringar Stockholm,1
FTF, facket för försäkring och finans stämmer Länsförsäkringar Stockholm och Försäkringsbranschens Arbetsgivareorganisation och kräver att avskedandet av en medlem ska ogiltigförklaras. Facket kräver också i första hand 150 000 kronor i allmänt skadestånd till mannen, i andra hand 80 000 kronor för det fall domstolen skulle finna att det fanns grund för uppsägning men ej avskedande.
Medlemmen hade arbetat som skadereglerare hos Länsförsäkringar Stockholm sommaren 1998 och sedan hela 1999 och 2000. I augusti 2001 blev han tillsvidareanställd som skadereglerare av lösöre. Den 30 juli 2007 avskedades han på grund av att han bland annat ska ha medverkat i systematiska bedrägerier mot sin arbetsgivare.
Medlemmen nekar till brott. Åklagarmyndigheten (Riksenheten mot korruption) beslutade den 9 januari i år att lägga ner förundersökningen mot honom för trolöshet mot huvudman.
Ombud är advokat Sten de Geer.
23 januari, Mål A 7/08
Uppsagd sedan hon vägrat använda alkoholskåp
Transportarbetareförbundet stämmer Ragn-Sells Aktiebolag och Biltrafikens Arbetsgivareförbund och kräver att uppsägningen av en medlem ska ogiltigförklaras och att hon ska få 120 000 kronor i allmänt skadestånd. Hon sades upp den 7 december på grund av personliga skäl, då hade hon jobbat som miljöarbetare i cirka två år och också varit skyddsombud.
Hon hade inte använt det alkoholskåp företaget infört. I alkoholskåpet var fordonsnycklarna inlåsta men för att ta ut dem måste man blåsa i en alkoblåsa. Men det hör till saken att parterna hade träffat kollektivavtal om hantering och rutiner av alkohollås i bolagets fordon. Bolaget valde att i stället införa alkoholskåp på arbetsplatsen, vilket förbundet motsatte sig, parterna hade inte träffat överenskommelse om detta. Den 7 december lämnade förbundet tolkningsföreträde enligt paragraf 34 i MBL på att miljöarbetarens skyldighet att blåsa i skåpet.
Ombud är förbundsjuristen Henric Ask på LO-TCO Rättsskydd.
23 januari, Mål A 8/08
Fick inte kollektivavtalsenlig föräldralön
Unionens första stämning till Arbetsdomstolen gäller en kvinnlig medlem som inte fick den föräldralön hon skulle ha haft enligt kollektivavtalet. Kvinnan anställdes vid IDE Nätverkskonsulterna AB i november 1999. Våren och sommaren 2005 var hon föräldraledig med sitt första barn och vintern 2006/2007 var hon föräldraledig med sitt andra barn.
Unionen stämmer bolaget och IT & Telekomföretagen inom Almega och kräver skillnaden mellan den föräldralön kvinnan skulle ha haft enligt avtalet för sex trettiodagarsperioder, 119 880 kronor och den hon fick, 29 445 kronor.
Facket kräver alltså att bolaget ska betala 90 435 kronor till kvinnan och dessutom 50 000 kronor till facket för felaktig tillämpning av kollektivavtalet.
Ombud är förbundsjuristen Lars Åström.
24 januari, Mål A 9/08
Statens pensionsverk har en fordran på en person
Östersunds tingsrätt överlämnar mål T 626-07 efter beslut den 24 januari till Arbetsdomstolen. Målet handlar om en kollektivavtalstvist.
Kärande är Statens pensionsverk med chefsjuristen Staffan Berglund som ombud. Svarande är en person i Dvärsätt med Mikael Sjöberg på LO-TCO Rättsskydd som ombud.
25 januari, Mål A 10/08
Uppsagd - Kom inte till besöket hos företagsläkaren
Livsmedelsarbetareförbundet stämmer Salico AB och Livsmedelsföretagen och kräver att uppsägningen av en medlem ska ogiltigförklaras och att hon ska få 120 000 kronor i allmänt skadestånd.
Medlemmen, som anställdes i bolaget i december 1989, arbetade med att paketera sallad vid en produktionslinje. Hon hade sedan en tid hälsoproblem. Vid ett rehabiliteringsmöte bestämdes tid för besök hos företagsläkaren. Då hon inte talar och förstår svenska fullständigt utgick medlemmen ifrån att ombudsmannen också skulle delta. När ombudsmannen inte dök upp hos företagsläkaren gick hon därför därifrån och fullföljde alltså aldrig besöket.
Bolagets grund för uppsägningen är att hon inte medverkade i rehabiliteringsarbetet.
Ombud är förbundsjuristen Robert Sjunnebo på LO-TCO Rättsskydd AB.
25 januari, Mål A 11/08
Finska församlingen förbisåg hennes företrädesrätt
Kyrkans akademikerförbund stämmer Svenska kyrkans församlingsförbund och Finska församlingen i Stockholm och kräver 100 000 kronor i allmänt skadestånd till en präst och 50 000 kronor för egen del. Prästen hade inte kommit ifråga för en utlyst tjänst trots att hon vikarierat i församlingen drygt 16 månader och också anmält att hon ville ha företrädesrätt.
Ombud är förbundsjuristen Robert Svec på Kyrkans akademikerförbund.
25 januari, Mål A 12/08
Löneavdrag för matrast som inte var schemalagd
Transportarbetareförbundet stämmer Almega Tjänsteförbunden och Securitas Sverige AB för brott mot kollektivavtalet. Bolaget har gjort löneavdrag för 30 minuters rast per dag för kontrollanterna på Arlanda flygplats - trots att rasten inte var inritad i schemat och trots att de anställda inte haft rätt att lämna arbetsplatsen. Det strider mot Bevakningsavtalet, menar förbundet, som anser att måltidsuppehåll i stället ska tillämpas och att löneavdrag därför inte ska göras.
Ombud är Transports förbundsjurist Sofie Rehnström.
28 januari, Mål A 13/08
Avskedande - Länsförsäkringar Stockholm, 2
FTF, facket för försäkring och finans stämmer Länsförsäkringar Stockholm och Försäkringsbranschens Arbetsgivareorganisation och kräver att avskedandet av ännu en medlem ska ogiltigförklaras. (Se även Mål A 7/08 ovan.) Facket kräver också i första hand 150 000 kronor i allmänt skadestånd till mannen, i andra hand 80 000 kronor för det fall domstolen skulle finna att det fanns grund för uppsägning men ej avskedande.
Medlemmen anställdes hos Länsförsäkringar Stockholm i augusti 1990 och arbetade som skadereglerare från 1993, 1997 fick han även en tjänst som besiktningsman. Han avskedades den 19 juli 2007 därför att han ska ha medverkat i bedrägerier mot sin arbetsgivare. Medlemmen nekar till brott.
Åklagarmyndigheten (Riksenheten mot korruption) beslutade den 9 januari att lägga ned förundersökningen mot medlemmen angående den ifrågasatta brottsligheten.
Ombud är jur kand Thomas Wallén på advokatfirman W&Ö.
29 januari, Mål A 14/08
Arbetsdomstolen - överklagat mål
Uppsägning - Skarpnäcks församling
En person med c/o adress i Rättvik klagar över Södertörns tingsrätts dom den 21 december i uppsägningsmålet T2486-07. Hans ombud är advokat Anders Grahn på Hamilton Advokatbyrå i Falun.
Motpart är Skarpnäcks församling med ombudet avtalssekreteraren Roger Gåvsten på Svenska Kyrkans Församlingsförbund.
23 januari, Mål B 9/08
Arbetsdomstolen - förlikningar, återkallanden
LAS - Virserums konsthall
Kalmar Lokala Samorganisation, SAC, hade stämt Virserums konsthall och Arbetsgivarföreningen KFO (se Nyhetsbrevet den 8 augusti 2007 under rubriken "Bröt konsthallen mot återanställningsrätten?").
22 januari avskrev Arbetsdomstolen Mål A 176/07 genom protokollbeslut.
Kollektivavtalstolkning - Grafiska Företagens Förbund
Grafiska Fackförbundet Mediafacket hade stämt Å & R Carton Lund AB och Grafiska Företagens Förbund (se Nyhetsbrevet den 7 februari 2007 under rubriken "kräver sex veckors varseltid").
28 januari avskrev Arbetsdomstolen Mål 18/07.
MBL - GA Bäckströms/Ankebo Transport
Storstockholms Transportsyndikat, SAC, hade stämt Ankebo Transport AB och Transportgruppen (se Nyhetsbrevet den 8 augusti 2007 under rubriken "Kränkte bolaget föreningsrätten?").
En kvinnlig chaufför på bolaget hade avskedats från sin tillsvidareanställning efter att hon hade deltagit i en politisk strejk, utlyst av SAC, mot försämringarna av a-kassereglerna.
28 januari avskrev Arbetsdomstolen Mål A 175/07 genom protokollbeslut.
Kammarrätten - arbetslöshetsförsäkring
Telefonsamtal inte nog för att gå ur a-kassa
En 41-årig man från Angered ringde till Transports arbetslöshetskassa i januari i fjol och begärde utträde.
Ok, sa handläggaren. Mannen slutade betala i tron att han var avförd som medlem.
Efter flera påminnelsebrev ringde mannen till kassan som sa att det krävs ett skriftligt brev för att gå ur kassan.
Mannen överklagade och menade att ingen på kassan sagt det till honom när han ringde. Han skickade en utträdesansökan den 30 april.
Kassan bestämde utträdesdag till den 1 maj. Fel, anser länsrätten. Eftersom han inte betalat på tre månader var han utstraffad per den 30 april.
Mannen menar dock att han gått ur kassan redan i januari. Kammarrätten går dock på länsrättens linje. De stödjer sig på 40 paragrafen LAK (Lagen om arbetslöshetskassor) som säger att all utträdesanmälan ska görs skriftligt.
18 januari. Kammarrätten i Jönköping. Må nr 37-08.
Redaktör: Elisabet Örnerborg