Nyhetsbrev Compost
Senaste nytt om arbetsrätt, 6 april 2016
Senaste nytt om arbetsrätt, 6 april 2016
Dom
Olovlig frånvaro motiverade avskedande
Tredskodom
Deldom
Stämningsansökningar
Verkställande direktör fick inte utlovad bonus
Blev hon uppsagd för att ha förtalat sin chef?
Ska Skanska betala byggnadsarbetare mer i ackordslön?
Avskrivning
Dom
Olovlig frånvaro motiverade avskedande
Jusek stämde staten genom Arbetsförmedlingen.
Tvisten gällde en arbetsförmedlare som åkte till Iran i maj 2014 för att vårda sin pappa som hade varit med om en trafikolycka. Pappan låg på sjukhus och sonen ville inte lämna honom ensam där. I slutet av juni fick sonen veta att han riskerade sin anställning om han inte kom tillbaka till jobbet på Arbetsförmedlingen. Han kom tillbaka först i september och blev då avskedad.
Jusek ansåg i första hand att han hade rätt att vara ledig enligt lagen om rätt till ledighet av trängande familjeskäl. I andra hand motiverade hans frånvaro inte att han blev avskedad, utan kunde endast motivera att han blev uppsagd.
AD anser att Jusek inte har bevisat att sonens närvaro på sjukhuset var absolut nödvändig från och med juli. Därför gav lagen honom inte rätt att vara ledig från och med då och hans arbetsgivare accepterade inte heller hans frånvaro. Hans frånvaro juli-september var olovlig, anser domstolen.
Arbetsdomstolen ifrågasätter inte att sonen själv ansåg att han inte hade något alternativ till att stanna hos pappan. Men han rådfrågade ingen om han behövdes på sjukhuset. Han undersökte inte heller om det fanns några alternativ till att han själv stannade.
Domstolen kommer fram till att Arbetsförmedlingen hade rätt att avskeda honom.
Jusek får betala motpartens rättegångskostnader på 288 500 kronor.
6 april, Dom 24/16, Mål A 27/15
Tredskodom
Kommunalarbetareförbundet stämde Städpartner i Stockholm AB för förhandlingsvägran. Kommunal ville förhandla med företaget om en tidigare anställd. Företaget har senare gått i konkurs.
Eftersom företaget inte har svarat Arbetsdomstolen bestämmer domstolen att fackförbundet ska få 50 000 kronor i allmänt skadestånd och att företaget ska betala förbundets rättegångskostnader på 2 750 kronor.
30 mars, Dom 23/16, Mål A 120/15
Deldom
Byggnads stämde W3 Montage & Installationsteknik AB. I samband med den muntliga förberedelsen i Arbetsdomstolen har företaget gått med på att betala 7 420 kronor i lön till en person för 53 timmars arbete.
Byggnads har också krävt att samma person ska få sjuklön och 25 000 kronor i allmänt skadestånd för brott mot kvittningslagen. Tvisten gäller även om han har varit och fortfarande är tillsvidareanställd i företaget. För egen del har förbundet krävt 30 000 kronor i allmänt skadestånd för förhandlingsvägran. De här delarna av tvisten är ännu inte bedömda.
6 april, Dom 25/16, Mål A 94/15
Stämningsansökningar
Verkställande direktör fick inte utlovad bonus
Sveriges Ingenjörer stämmer Telephonics Sweden AB och Teknikarbetsgivarna. I samband med att företagets svenska verksamhet skulle läggas ned kom företaget och fackförbundet överens om att några utvalda skulle få en särskild bonus. Överenskommelsen fördes in i ett kollektivavtal. För att få bonusen krävdes att de fortsatte att arbeta till en viss tidpunkt. Företagets vd var en av dem som blev utvald att få bonusen som bestod av fyra extra månadslöner.
I samband med att direktören fick sitt uppsägningsbesked fick han veta att det var ett misstag att han blivit utvald att få bonus. Han protesterade utan framgång. Parterna lyckades inte heller komma överens i lokala och centrala förhandlingar.
Sveriges Ingenjörer kräver nu att före detta vd får de nära 400 000 kronorna som motsvarar fyra månadslöner och 30 000 kronor i allmänt skadestånd för kollektivavtalsbrott. För egen del kräver förbundet 50 000 kronor i allmänt skadestånd av samma anledning.
Förbundsjurist Helene Sjöman är ombud.
31 mars, Mål A 41/16
/Ann Norrby
Blev hon uppsagd för att ha förtalat sin chef?
Akademikerförbundet för Kultur och Kommunikation, DIK stämmer den ideella föreningen TAM-Arkiv. Stämningen handlar om ogiltig uppsägning. DIK yrkar att uppsägningen ogiltigförklaras och att den ideella föreningen ska betala allmänt skadestånd till den uppsagda med 100 000 kronor.
Sedan 2013 arbetade den anställda som arkivarie på TAM-Arkiv. Arkivet har till uppgift att förvara arkiven från bland annat olika fackliga akademiker- och tjänstemannaorganisationer. I arkiven finns känsligt organisationsmaterial som brevväxling och medlemsärenden.
I november 2015 deltog chefen för arkivet i en konferens arrangerad av bland annat en tankesmedja som beskriver sig själv som konservativ och ”till höger om åsiktskorridoren”. I ett reportage i Dagens Nyheter, en dryg månad senare, med rubriken ”Den nya högern – ett eko från 1930-talet” intervjuades arkivchefen. Det gjorde att den anställda och en av hennes kolleger ställde frågor till sin chef om hans medverkan på konferensen. Den anställda skrev också flera mejl till föreningens styrelse. Mejlen innehöll kritik mot att arkivchefen deltagit i konferensen och även oro för säkerheten vid arkivet.
Efter ett extra styrelsemöte i mitten av januari uttalade styrelsen att de hade fortsatt fullt förtroende för arkivchefen. En dag senare underrättades arkivarien om att TAM-Arkiv avsåg att säga upp hennes anställning på grund av personliga skäl. Enligt arkivet beror uppsägningen på att arkivarien hade förtalat sin chef.
Den uppsagda anser att de frågor hon hade väckt med anledning av Dagens Nyheters reportage borde diskuteras inom organisationen.
Advokat Lars Viklund är ombud.
5 april, Mål A 42/16
/Karin Nilsson
Ska Skanska betala byggnadsarbetare mer i ackordslön?
Skanska och Sveriges Byggindustrier stämmer Byggnadsarbetareförbundet. Genom ombudet yrkas att Skanska inte ska behöva betala tillkommande lön till vissa arbetstagare. Byggnads anger vilka arbetstagare som berörs i särskilda fördelningslistor och det totala beloppet är 8 640 kronor utöver tidigare betalad lön.
Tvisten rör bland annat Byggnads krav på tillkommande ackordslön för tre ackordsavstämningar på två arbetsplatser, bägge i Helsingborg. Parterna har vid avstämningarna inte kunnat komma överens om hanteringen av ersättningen för olika perioder under 2015.
Advokat Gunnar Blomberg på Wistrand Advokatbyrå är ombud.
6 april, Mål A 43/16
/Karin Nilsson
Avskrivning
Lönetvist – Bohus Räddningstjänstförbund
Brandmännens Riksförbund stämde Bohus Räddningstjänstförbund.
31 mars avskrev Arbetsdomstolen Mål A 26/15 sedan det återkallats.
Redaktör: Ann Norrby