Nyhetsbrev Compost
Senaste nytt om arbetsrätt, 7 januari 2015
Senaste nytt om arbetsrätt, 7 januari 2015
Arbetsdomstolen
Arbetsdomstolen meddelar inga domar i dag.
Stämningsansökningar
Klarade assistenten fortfarande jobbet?
Överlämnat mål 1
Fanns det skäl att avskeda mediechefen?
Hade bilplåtslagaren stulit?
Måltidsuppehåll i stället för rast strider mot avtalet
Saknades saklig grund för att säga upp alkoholist
Skådespelarna fick inte kompensation för allhelgonadagen
Bolag vill att AD ska förordna tystnadsplikt
Avskedande ifrågasätts
Kom inte till förhandlingen
En dag fick hon nog av chefens sextrakasserier
Överlämnat mål 2
Måleribolag stäms för brott mot arbetsmiljöavtalet
Överklagat mål
Avskrivningar
Stämningsansökningar
Klarade assistenten fortfarande jobbet?
Vision stämmer Göteborgs stad. Arbetsgivaren hade genom arbetsförmågebedömning fått uppfattningen att en fritidsassistents arbetsförmåga var helt nedsatt inom överskådlig framtid på grund av reumatism. Man ska dessutom ha försökt omplacera henne. Trots att en arbetstagare inte får sägas upp på grund av sjukdom, utan har förstärkt anställningsskydd, sade Göteborgs stad upp fritidsassistenten. Hon är nu arbetsbefriad med lön.
Förbundet anser att hon kan klara sitt ordinarie arbete med vissa anpassningsåtgärder eller omfördelning av arbetsuppgifter. Det har också funnits andra lediga jobb som hon hade kunnat ta direkt eller med viss kortare utbildning. Därför är uppsägningen på grund av personliga skäl ogiltig, anser förbundet och kräver 125 000 kronor i allmänt skadestånd till henne för brott mot lagen om anställningsskydd.
Ombud är förbundsjuristen Henric Ask, LO-TCO Rättsskydd.
17 december, Mål A 239/14
/Elisabeth Vene
Överlämnat mål
Kronofogdemyndigheten i Uddevalla överlämnar ett mål om krav på ett finansbolag till Arbetsdomstolen.
17 december, Mål A 240/14
/Elisabeth Vene
Fanns det skäl att avskeda mediechefen?
Unionen stämmer Mediaföretagen och Mentor Communications AB.
En mediechef hade en provanställning som övergick till en tillsvidareanställning. Hans närmaste chef hade inget att anmärka på. En dag efter bortåt ett år låg en skriftlig tillrättavisning i hans postfack. Han skulle ha brustit i att följa bolagets policy, misskött tidsredovisningen och varit olovligt frånvarande. Inget av detta känns han vid, så han protesterade mot tillrättavisningen.
Unionen kallades sedan till förhandling, då företaget tänkte omplacera mediechefen, vars företrädare var tillbaka efter föräldraledighet. Han började på det nya jobbet, men kallades snart till ett möte, som handlade om att han inte utförde arbetet som han skulle.
Arbetsgivarrepresentanten mejlade på uppmaning av facket en precisering av missnöjet och avslutade skrivelsen med att företaget övervägde att avskeda mediechefen. En mbl-förhandling ägde därefter rum. Parterna gick igenom de mejlade punkterna och företaget framförde sina funderingar på att skilja mediechefen från anställningen.
Ombudsmannen informerade om företagets skyldighet att underrätta och varsla innan man vidtog åtgärder. Dock underrättade och avskedade bolaget mediechefen samma dag, i strid mot anställningsskyddslagen. Därför kräver Unionen 20 000 kronor till sig själv i allmänt skadestånd för brott mot varselskyldigheten.
Unionen kräver också ekonomiskt skadestånd till medlemmen motsvarande lön och semesterersättning från och med dagen för avskedande till och med dagen för huvudförhandling. Dessutom kräver förbundet att medlemmen får 120 000 kronor i allmänt skadestånd för avskedandet och 20 000 kronor för brott mot lagen om anställningsskydd.
Om Arbetsdomstolen anser att det inte finns skäl för avskedande men väl för uppsägning ser kravet annorlunda ut. Då kräver förbundet ekonomiskt skadestånd motsvarande lön och semesterersättning under en månads uppsägningstid, 80 000 kronor i allmänt skadestånd för avskedandet och 20 000 kronor för brott mot lagen om anställningsskydd.
Förbundsjuristen Margareta Holmberg är ombud.
17 december, Mål A 241/14
/Elisabeth Vene
Hade bilplåtslagaren stulit?
IF Metall stämmer Motorbranschens arbetsgivareförbund och Din Bil Sverige AB.
En bilplåtslagare hade jobbat som tillsvidareanställd i företaget i fjorton år när han avskedades för att ha stulit från företaget. Företaget specificerar en stöld, av en skadad framskärm. I övrigt är det oklart vad han ska ha stulit.
Plåtslagaren bestrider att han någonsin skulle ha stulit något från företaget. Däremot stämmer det att han la den skadade framskärmen i sin bil, men det var en kollega som hade bett honom och det var kollegans framskärm.
Förbundet kräver att avskedandet ogiltigförklaras och att bilplåtslagaren får 150 000 kronor i allmänt skadestånd. Dessutom ekonomiskt skadestånd motsvarande månadslön och semesterersättning från och med avskedandet till och med dagen för huvudförhandling.
Om Arbetsdomstolen anser att det inte finns skäl för avskedande, däremot för uppsägning, kräver förbundet 100 000 kronor i allmänt skadestånd och ekonomiskt skadestånd motsvarande uppsägningslön och semesterersättning för uppsägningstiden på sex månader.
Ombud är förbundsjuristen Jörgen Nilsson, LO-TCO Rättsskydd.
17 december, Mål A 242/14
/Elisabeth Vene
Måltidsuppehåll i stället för rast strider mot avtalet
Kommunal stämmer Södermanlands landsting för kollektivavtalsbrott. Enligt förbundet har landstinget på flera arbetsställen ersatt rast med måltidsuppehåll på annan tid än under nattarbete. För att kunna göra så krävs ett lokalt avtal, och det senaste sade förbundet av olika skäl upp redan under januari 2013.
Kommunal kräver 25 000 kronor var i allmänt skadestånd till ett antal arbetstagare och 100 000 kronor för egen del för kollektivavtalsbrottet.
Förbundsjuristen Henric Ask, LO-TCO Rättsskydd, är ombud.
19 december, Mål A 243/14
/Elisabet Örnerborg
Saknades saklig grund för att säga upp alkoholist
Byggnadsarbetareförbundet stämmer Svenska Entreprenad i Mälardalen AB och Sveriges Byggindustrier och kräver att uppsägningen av en anläggningsarbetare ska ogiltigförklaras. Förbundet kräver också 150 000 kronor i allmänt skadestånd till den uppsagda arbetaren, som varit anställd i bolaget sedan 1991 och har en konstaterad alkoholsjukdom.
Byggnads menar att bolaget inte har gjort tillräckligt för att anpassa arbetet och rehabilitera mannen. Mannen har enligt förbundet inte varit olovligt frånvarande från arbetet och inte heller varit alkoholpåverkad på arbetsplatsen. Nu är han inskriven vid en alkoholmottagning och nykter sedan ett par veckor. Dessutom har en specialistläkare gett honom en god prognos.
Ombud är förbundsjuristen Ellinor Gudmundsson, LO-TCO Rättsskydd.
19 december, Mål A 244/14
/Elisabet Örnerborg
Skådespelarna fick inte kompensation för allhelgonadagen
Teaterförbundet stämmer Medieföretagen och Strix Drama AB för kollektivavtalsbrott. Förbundet kräver 50 000 kronor i allmänt skadestånd för att de skådespelare som var med i filmproduktionen ”Johan Falk” inte fick åtta timmars arbetstidsförkortning den vecka alla helgons dag inföll.
Medieföretagen tolkar avtalet så att om en helgdag infaller under måndag till fredag, ska arbetstiden reduceras med åtta timmar. Infaller den en lördag, som i det här fallet, ska arbetstiden bara reduceras om lördagen hade varit en arbetsdag enligt schemat.
Teaterförbundet tolkar avtalet så att oavsett vilken veckodag en helgdag infaller, ska den ordinarie arbetstiden reduceras i motsvarande grad. Filmbranschen förutsätter att arbete kan utföras även på lördagar och söndagar och det är därför som regleringen blev utformad som den är i dag, anser förbundet.
Ombud är förbundsjuristen Josephine Trinder, LO-TCO Rättsskydd.
19 december, Mål A 245/14
/Elisabet Örnerborg
Bolag vill att AD ska förordna tystnadsplikt
GE Healthcare Sverige AB och Innovations- och Kemiarbetsgivarna i Sverige begär i en stämningsansökan att Arbetsdomstolen ska förordna tystnadsplikt för de fackliga företrädarna för Sveriges Ingenjörer och för Akademikerklubben vid bolaget. Bolaget vill att de fackliga företrädarna ska hålla tyst till den 27 januari 2015 om den information som de fått i samband med MBL-förhandlingar. Bolaget vill också att de handlingar bolaget lämnat in till Arbetsdomstolen ska beläggas med sekretess.
Ombud är chefsjuristen Pia Wiséen, Innovations- och Kemiarbetsgivarna i Sverige.
22 december, Mål A 246/14
/Elisabet Örnerborg
Avskedande ifrågasätts
Livsmedelsarbetareförbundet stämmer Brödtråget AB och kräver att avskedandet av en medlem ska ogiltigförklaras och att han ska få 150 000 kronor i allmänt skadestånd. I andra hand kräver förbundet uppsägningslön och 100 000 kronor i allmänt skadestånd till mannen, som haft en tillsvidareanställning som chaufför i bolaget.
Mannen hade fått lägre lön än vad han skulle ha haft enligt kollektivavtalet. Efter att han kontaktat förbundet om detta upplevde han sig trakasserad av arbetsgivaren och fick bland annat ta emot diverse omotiverade varningar.
Den 6 november hölls en tvisteförhandling som slutade i enighet. Arbetsgivaren lovade att korrigera chaufförens lön med ett engångsbelopp och parterna var överens om att varningarna inte skulle gälla. Men direkt efter förhandlingen fick chauffören ett brev där arbetsgivaren meddelade att han var avskedad. Chauffören fick brevet natten till den 7 november när han skulle börja arbeta.
Bolaget är numera under likvidation och kommer med all sannolikhet att försättas i konkurs, skriver ombudet förbundsjuristen Anders Wilhelmsson, LO-TCO Rättsskydd, i stämningsansökan.
23 december, Mål A 247/14
/Elisabet Örnerborg
Kom inte till förhandlingen
Unionen stämmer Svetsab i Höganäs AB för förhandlingsvägran och kräver 50 000 kronor i allmänt skadestånd för brott mot paragraf 10 i medbestämmandelagen. Förbundet, som har en medlem som arbetat i bolaget, kallade bolaget till förhandling bland annat med anledning av medlemmens uteblivna lön och semesterersättning. Bolaget hörde inte av sig och kom inte till förhandlingen den 26 november 2014. Bolaget fick en chans till, den 4 december, men hörde inte av sig och kom inte till den förhandlingen heller.
Unionens ombud är Jörgen Nilsson, LO-TCO Rättsskydd.
23 december, Mål A 248/14
/Elisabet Örnerborg
En dag fick hon nog av chefens sextrakasserier
Kommunalarbetareförbundet stämmer Motorbranschens Arbetsgivareförbund och Parinova Fastigheter AB och kräver 150 000 kronor i diskrimineringsersättning till en medlem.
Medlemmen började en sex månaders visstidsanställning hos bolaget den 21 oktober 2013. Hon hade då tagit tjänstledigt från sitt jobb som personlig assistent som hon hade haft svårt att klara av på grund av ryggbesvär. Hon tyckte de nya arbetsuppgifterna var roliga och hon hade inga problem med ryggen när hon arbetade, men allt stod inte rätt till på arbetsplatsen.
Chefen kallade henne och andra kvinnliga anställda för gumman, älskling och liknande och han var också väldigt fysisk mot henne. Han kunde gå förbi och daska till henne eller nypa henne i rumpan. Han kunde lägga handen på hennes rygg och smeka henne nedåt rumpan. Oftast när hon stod med någon kund så att hon inte kunde säga ifrån. Det gjorde hon dock när det inte var någon kund i närheten. Men det hjälpte inte.
De sexuella trakasserierna från chefen eskalerade, hon sjukskrev sig och tog kontakt med förbundet. Efter mötet med Kommunal den 12 december insåg hon att hon inte kunde gå tillbaka till jobbet. Hon sa upp sig med omedelbar verkan. På inrådan av förbundet gjorde hon också en polisanmälan, som dock inte ledde till något åtal.
Chefen åtalades sedan och fälldes till ansvar för en liknande behandling av en av hennes före detta kolleger. Den kvinnan hade varit förutseende nog att omedelbart ta en kopia av en övervakningsfilm efter ett av övergreppen hon utsatts för av chefen.
Ombud är förbundsjuristen Anders Wilhelmsson, LO-TCO Rättsskydd.
23 december, Mål A 249/14
/Elisabet Örnerborg
Överlämnat mål 2
Kronofogdemyndighetens enhet för betalningsförelägganden har beslutat att lämna över ett ärende till Arbetsdomstolen. En person har vänt sig till Kronofogdemyndigheten med krav på betalning från en annan person. Eftersom personen som krävs på pengar vägrar att betala, beslutar Kronofogden att överlämna målet till Arbetsdomstolen för vidare handläggning.
23 december, Mål A 250/14
/Elisabet Örnerborg
Måleribolag stäms för brott mot arbetsmiljöavtalet
Målareförbundet stämmer Svenska Måleriföretagarna och Patric Wolffs Måleri AB och kräver 30 000 kronor i allmänt skadestånd till fyra medlemmar, en kvinna och tre män, och 150 000 kronor för egen del.
Att låta de fyra arbeta med härdplaster trots att de saknar utbildning för det är enligt förbundet ett brott mot paragraf 7 i arbetsmiljöavtalet. Och att bolaget inte heller har anvisat de fyra måltids- och ombytesrum när de arbetade på arbetsplatsen Milpålegatan i Mölndal är ett brott mot arbetsmiljöavtalets paragraf 9, anser förbundet.
Ombud är förbundsjuristen Olov Östensson, LO-TCO Rättsskydd.
29 december, Mål A 251/14
/Elisabet Örnerborg
Överklagat mål
Anställningsförhållande – privatperson
Tranhems Delikatesser AB i Karlstad med ombudet advokaten Henrik Nilsson vid advokatfirman Allians överklagar Värmlands tingsrätts dom i mål T2174-13.
Motparter är en privatperson och fackförbundet Ledarna med ombuden jur kand Ebba Lundgren och Viktoria Lundqvist.
30 december, Mål B 152/14
Avskrivningar
Skadestånd – tre byggföretag
Byggnads stämde tre företag och Sveriges Byggindustrier
22 december avskrev Arbetsdomstolen Mål A 70/14 sedan det återkallats.
Fordran – Apostolos Vatsos Clean AB
Fastighetsanställdas förbund stämde Apostolos Vatsos Clean AB och Almega Tjänsteförbunden
19 december avskrev Arbetsdomstolen Mål A 84/14 sedan det återkallats.
Avskedande – Orsa kommun
Vårdförbundet stämde Orsa kommun
23 december avskrev Arbetsdomstolen Mål A 157/14 sedan det återkallats.
Lönetvist – Målareförbundet
ÅJ Måleri AB och Målaremästarnas riksförening stämde Målareförbundet
19 december avskrev Arbetsdomstolen Mål A 158/14 sedan det återkallats.