Nyhetsbrev Compost

Senaste nytt om arbetsrätt, 7 maj 2014

Publicerad

Senaste nytt om arbetsrätt, 7 maj 2014

Arbetsdomstolen

Dom

  • Biljettkontrollanter får 100 000 var

Stämningsansökningar

  • Var elektrikerna fortfarande anställda 1?
  • Var elektrikerna fortfarande anställda 2?
  • Omplacerad efter inlägg på Facebook
  • Förhandlade inte före uppköp

Avskrivning

Dom

Biljettkontrollanter får 100 000 var

Seko stämde Securitas Sverige AB för kollektivavtalsbrott

Nu har parterna kommit överens om att de tre biljettkontrollanterna ska få 100 000 kronor var och att tvisten därmed är avslutad.

Arbetsdomstolen stadfäster förlikningen.

7 maj, Dom 37/14, Mål A 235/13

Stämningsansökningar

Var elektrikerna fortfarande anställda 1?

Elektrikerförbundet stämmer Eltel Networks Infranet AB och Energiföretagens arbetsgivareförening för brott mot Las.

När Eltel Networks Infranet övertog företaget Infrateks verksamhet i Värmland vid årsskiftet, trodde de fjorton kraftverkselektrikerna att de följde med i verksamhetsövergången enligt Las och gick till jobbet som vanligt. Men det nya bolaget ansåg att de inte var anställda.

Alla omständigheter pekar på att verksamhetsövergången är just sådan som EU:s överlåtelsedirektiv beskriver och därmed omfattas av Las. Exempelvis är verksamheten i stort sett identisk i det nya företaget och kunderna är desamma, liksom elnätet ifråga, som Fortum äger. Dessutom har en stor del av de övriga arbetstagarna erbjudits arbete hos det nya bolaget.

Förbundet kräver lön för kraftverkselektrikerna från tidpunkten för övertagandet liksom 200 000 kronor till dem var i allmänt skadestånd.

Ombud är förbundsjuristerna Ellinor Gudmundsson och Sussanne Lundberg från LO-TCO Rättsskydd.

Mål A 87/14

/Elisabeth Vene

Var elektrikerna fortfarande anställda 2?

Elektrikerförbundet stämmer One Nordic AB och Energiföretagens arbetsgivareförening för ogiltigt avskedande.

När One Nordic övertog företaget Infrateks verksamhet i Skaraborgs län vid årsskiftet, trodde de sex kraftverkselektrikerna att de följde med i verksamhetsövergången enligt Las och gick till jobbet som vanligt. Men det nya bolaget ansåg att de inte var anställda.

Alla omständigheter pekar på att verksamhetsövergången är just sådan som EU:S överlåtelsedirektiv beskriver och därmed omfattas av Las. Exempelvis är verksamheten i stort sett identisk i det nya företaget och kunderna är desamma, liksom elnätet ifråga, som Fortum äger. Dessutom har en stor del av de övriga arbetstagarna erbjudits arbete hos det nya bolaget. Förbundet anser att bolagets agerande är att jämställa med ett avskedande, som strider mot Las.

Förbundet kräver lön för kraftverkselektrikerna från tidpunkten för övertagandet liksom 200 000 kronor till dem var i allmänt skadestånd.

Ombud är förbundsjuristerna Ellinor Gudmundsson och Sussanne Lundberg från LO-TCO Rättsskydd.

Mål A 88/14

/Elisabeth Vene

Omplacerad efter inlägg på Facebook

Unionen stämmer Sveriges Television och Medieföretagen.

En av Unionens medlemmar arbetar som reporter och programledare på SVT Östnytt. Under hösten 2013 diskuterade han en regional fråga med några vänner på Facebook. En tid senare kallades han till redaktionschefen, som förklarade att hans agerande var olämpligt och stred mot SVT:s policy för sociala medier. Reportern ombads ta bort inläggen på Facebook, vilket han gjorde.

Drygt en vecka senare blev reportern omplacerad från sin tjänst som programledare och fick veta att han inte får göra några reportage som rör politik fram till valet 2014. Reportern fick också en skriftlig erinran om att han brutit mot kollektivavtalets allmänna förhållningsregler och SVT:s policy, och varnades för att hans anställning kommer att omprövas om han missköter sig igen.

I tvisteförhandlingen har SVT framfört att alla medarbetare har informerats om de ska undvika att uttala sig offentligt på ett sätt som kan leda till att SVT:s opartiskhet ifrågasätts.

Men Unionen anser inte att reporterns inlägg på Facebook kan ha påverkat opartiskheten. Han har utnyttjat sin yttrandefrihet som privatperson och diskuterat en regional fråga. Han hade för tillfället 33 vänner på Facebook som kunde se inläggen.

Förbundet anser i stället att SVT har brutit mot lojalitetsplikten i kollektivavtalet, genom att inte behandla reportern med hänsyn och respekt. För det kräver Unionen 75 000 kronor i allmänt skadestånd till reportern och lika mycket till förbundet.

Unionen kräver också ekonomiskt skadestånd till reportern på 2 520 kronor per månad från den 1 januari i år fram till huvudförhandlingen, för den inkomst han förlorar på grund av omplaceringen.

Ombud är Unionens förbundsjurist Lars Åström.

5 maj, Mål A 93/14

/Anna de Lima Fagerlind

Förhandlade inte före uppköp

Fastighetsanställdas förbund stämmer Allianceplus AB och Almega Tjänsteförbunden för brott mot medbestämmandelagen.

Städfirman Allianceplus köpte upp samtliga aktier i en annan städfirma, Expressgruppen AB, utan att förhandla med facket. Först efter köpet blev fackförbundet kallat till förhandling.

Köpet innebar en viktig förändring av företagets organisation, då Expressgruppen med sina 300 anställda har slagits samman med Allianceplus.

Fastighetsanställdas förbund anser därför att företaget har brutit mot sin förhandlingsskyldighet och kräver 100 000 kronor i allmänt skadestånd.

Ombud är Annika Ewerblad, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd.

5 maj, Mål A 94/14

/Anna de Lima Fagerlind

Avskrivning

Företrädesrätt – SJ

Seko stämde Almega Tjänsteförbunden Bransch Spårtrafik och SJ AB

29 april avskrev Arbetsdomstolen Mål A 128/13 efter att parterna förlikats.

Redaktör: Ann Norrby