Nyheter
Senaste nytt om arbetsrätten, 15 juni 2005
Arbetsdomstolen
Fel med betald ledighet för fackliga länsträffar
Piloter fick inte avtalsenlig pension
Kvartersvärdarna ska vara tjänstemän
Missgynnad på grund av sitt funktionshinder
Fartyg bröt mot lagen om vilotid för sjömän
Det borde ha varit en gemensam turordningslista
Restauranganställds lön var visst korrekt
Underlåtenhet att utreda sexuella trakasserier
Etnisk diskriminering
Ogiltigförklaring av uppsägning
Varsel om avsked kränkte föreningsrätten
Kyrkoherde valdes utifrån intervjun - inte kön
Förhandling var avslutad
75 000 till felaktigt uppsagd
Förlikning efter tredskodom
Tågtrafikbolag kan få betala 12 miljoner i skadestånd
Hudiksvalls kommun krävs på skadestånd
Skadestånd på grund av avskedanden
Turordningsbrott
Fick varken uppsägningslön eller a-kassa
Arbetsdomstolen - stämningsansökningar
Fel med betald ledighet för fackliga länsträffar
Sveriges Byggindustrier stämmer Byggnadsarbetareförbundet och Bygg 9:an i Norrköping.
Arbetsgivarorganisationen vill inte att de fackliga förtroendemännen ska få ledigt med lön när de träffas länsvis. De länsträffar facket bestämt sig för att ha, faller utanför ramen för förtroendemannalagen och Byggnadsavtalet, menar Sveriges Byggindustrier.
9 juni, Mål A 109/05
Piloter fick inte avtalsenlig pension
Svensk Pilotförening stämmer Flygarbetsgivarna och Saab Nyge Aero AB till Arbetsdomstolen.
Förutom krav på att företaget betalar piloterna de pensionsförmåner de har rätt till enligt taxiflygavtalet ställer föreningen krav på 400 000 kronor i allmänt skadestånd för egen del samt 50 000 kronor till var och en av de piloter som redan gått i pension och 35 000 var till dem som ännu inte gjort det. (Företaget har för närvarande cirka 10 arbetstagare anställda inom taxiflygavtalets tillämpningsområde.)
9 juni, Mål A 110/05
Kvartersvärdarna ska vara tjänstemän
Sif stämmer Fastigo och AB Bostaden i Umeå till Arbetsdomstolen.
Parterna är oense om vilket avtal som ska tillämpas för kvartersvärdarna. Bolaget tillämpar arbetaravtal på värdarnas arbetsuppgifter. Sif menar att det är tjänstemannaavtalet som ska tillämpas.
AB Bostaden var tidigare indelat i tre förvaltningsdistrikt där varje distrikt hade ett antal anställda förvaltare som företaget tillämpade tjänstemannaavtalet på.
Efter en omorganisation 1999 inrättade företaget en ny kategori: kvartersvärd. Kvartersvärdarna fick överta stora delar av det arbete förvaltarna tidigare utfört och som är av tjänstemannakaraktär, menar Sif.
Av de kvartersvärdar som rekryterades internt fanns såväl tidigare tjänstemän, som förvaltare och administrativ personal, och fastighetsskötare.
Sif anser att kvartersvärdarnas arbetsuppgifter huvudsakligen är av tjänstemannakaraktär och att AB Bostaden gör sig skyldig till kollektivavtalsbrott genom att tillämpa arbetaravtal på dem.
10 juni, Mål A 111/05
Missgynnad på grund av sitt funktionshinder
Tjänstemannaförbundet HTF och en medlem stämmer Peyk AB i Uppsala och kräver bolaget på 50 000 kronor i allmänt skadestånd till förbundet och 200 000 kronor till medlemmen; varav 100 000 kronor är för brott mot lagen om förbud mot diskriminering i arbetslivet på grund av funktionshinder och 100 000 för brott mot LAS.
Medlemmen började arbetsträna vid bolaget den 5 juli 2004. Den 13 september anställdes hon på heltid med lönebidrag.
Trots lönebidraget har bolaget vid flera tillfällen varit sena med löneutbetalningar och hon har vid samtliga tillfälle fått lönen kontant utan lönespecifikationer, skriver förbundets och kvinnans ombud Malin Wulkan i stämningsansökan till Arbetsdomstolen.
Den 1 februari sades kvinnan upp "på grund av en längre tids sjukskrivning och opassande arbetsmoral". Ingen omplaceringsutredning genomfördes.
13 juni, Mål A 112/05
Fartyg bröt mot lagen om vilotid för sjömän
Sveriges Fartygsbefälsförening stämmer Fred Bergqvist KB till Arbetsdomstolen. Detta sedan föreningen tagit del av ett beslut från Sjöfartsinspektionen, där inspektionen påtalar att man ombord på rederiets fartyg M/S Nordgard brutit mot lagen om vilotid för sjömän.
Sveriges Fartygsbefälsförening kräver 50 000 kronor i allmänt skadestånd för brott mot kollektivavtalet samt 50 000 kronor för förhandlingsvägran.
14 juni, Mål A 113/05
Det borde ha varit en gemensam turordningslista
Byggnads stämmer Sveriges Byggindustrier och NCC Construction Sverige AB till Arbetsdomstolen för turordningsbrott.
De tidigare turordningsområdena NCC Hus och NCC Byggservice borde ha sammanförts till ett turordningsområde, menar Byggnads.
I stället för två turordningslistor skulle då en lista ha tillämpats då arbetstagare vid NCC Byggservice sades upp den 16 april 2002. Och hade det varit en turordningslista hade inte två arbetstagare, med 31,5 års anställningstid respektive 22 år, blivit uppsagda.
Det menar Byggnads ombud advokat Peter Kindblom som nu kräver 190 348 kronor i ekonomiskt skadestånd, vilket motsvarar skillnaden mellan utebliven lön för två år och fem månader och uppburen a-kassa, till den ena byggnadsarbetaren och 136 636 kronor till den andra. Till båda dessa belopp tillkommer 12,8 procents semesterersättning.
- Preskriptionstiden har inte börjat ticka ännu eftersom förhandlingarna i frågan inte avslutades förrän i februari i år, förklarar Peter Kindblom.
Byggnads kräver också 60 000 kronor i allmänt skadestånd till var och en av dem plus 40 000 kronor för egen del.
14 juni, Mål A 114/05
Restauranganställds lön var visst korrekt
Chili Thai Restaurang Thi Nguyen i Anderstorp stämmer Hotell och restaurangfacket till Arbetsdomstolen.
Restaurangen yrkar i första hand att medbestämmandelagens paragraf 35 inte kan tillämpas eftersom kollektivavtal saknas, i andra hand att den lön som en tidigare anställd fått för tiden december 2004 till januari 2005 är korrekt beräknad och skälig.
14 juni, Mål A 115/05
Arbetsdomstolen - överklagade mål
Underlåtenhet att utreda sexuella trakasserier
Allied Service Partners AB i Bromma har överklagat Stockholms tingsrätts dom den 4 maj i mål T 10917-03. Motpart är en person i Skogås.
10 juni, Mål B 53/05
Etnisk diskriminering
En person har överklagat Mölndals tingsrätts dom den 10 maj i mål T 1574-04. Motpart är Milleteknik AB i Partille.
10 juni, Mål B 52/05
Ogiltigförklaring av uppsägning
En person i Halmstad har överklagat Halmstads tingsrätts dom den 11 maj i mål T 1122-04. Motpart är Harplinge Transport AB.
13 juni, Mål B 54/05
Arbetsdomstolen - domar
Varsel om avsked kränkte föreningsrätten
En anställd i en musikaffär i Stockholm, Film och musikaffären vid Sergels Torg, före detta Meta Store, blev underrättad om att han skulle bli avskedad på grund av illojalitet och brott mot tystnadsplikt.
Handelsanställdas förbund hävdade att företaget genom underrättelsen dels brutit mot förtroendemannalagen, dels kränkt den anställdes föreningsrätt.
Arbetsdomstolen anser att förbundet inte lyckats bevisa att företaget fått veta att den anställde var facklig förtroendeman. Därför har företaget inte brutit mot förtroendemannalagen.
Däremot har företaget kränkt hans föreningsrätt. Företaget har motiverat sitt beslut att underrätta den anställde om att han skulle avskedas med hans uttalanden i en tidning. Han sade bland annat att "våra löner är inte rimliga" och "de nya ägarna behandlar oss väldigt illa". Genom dessa yttranden var han illojal och han bröt också mot den tystnadsplikt han var skyldig att iaktta, menade företaget.
Arbetsdomstolen anser att uttalandena ska ses som led i strävan att få arbetsgivaren att träffa kollektivavtal och att de inte gjordes i avsikt att skada företaget.
Tystnadsplikten gäller företagshemligheter och några sådana röjdes inte genom uttalandena, anser domstolen.
Kränkningen av föreningsrätten är allvarlig och Arbetsdomstolen dömer därför ut 80 000 kronor i allmänt skadestånd till både den anställde och till förbundet.
Domen var enhällig.
15 juni, Dom 68/05, Mål A 23/03
Kyrkoherde valdes utifrån intervjun - inte kön
Hösten 2002 annonserade Häverö och Singö församlingars kyrkliga samfällighet efter en kyrkoherde.
Av de åtta personer som sökte återstod tre vid den slutliga intervjuomgången, en man och två kvinnor. Mannen utsågs till kyrkoherde.
Den ena kvinnan menade att det berodde på hennes kön att hon inte fick tjänsten och anmälde saken till Jämo.
Hennes fackförbund Kyrkans Akademikerförbund stämde sedan församlingarna och Svenska kyrkans Församlingsförbund till Arbetsdomstolen och krävde 100 000 kronor i skadestånd till kvinnan för brott mot jämställdhetslagen.
Arbetsdomstolen går i domen igenom de två sökandens utbildning, yrkes- och arbetslivserfarenhet samt personlig lämplighet och finner att de var i så hög grad likvärdiga att de får anses ha befunnit sig i en - i jämställdhetslagens mening - jämförbar situation.
Domstolen kommer också fram till att förbundet styrkt att kvinnans könstillhörighet på något sätt hade samband med samfällighetens beslut att inte anställa henne och kommer så fram till den springande punkten: Har arbetsgivarparterna visat att beslutet att inte anställa henne saknat samband med kön?
Ja, svarar Arbetsdomstolen.
Flera av dem som var med vid den senaste intervjuomgången fick ett positivt intryck av mannen och ett negativt intryck av kvinnan.
Visserligen är det viktigt att anställningsintervjun görs på ett korrekt sätt när den tillmäts så stor betydelse. Men det har inte visats att företrädare för samfälligheten medvetet skulle ha försatt henne i en situation som innebar att hon gav ett dåligt intryck.
Beslutet att anställa mannen saknar samband med kön och därför har ingen diskriminering skett, avgör domstolen.
Förbundet ska betala för motpartens rättegångskostnader, 117 250 kronor.
Domen var enhällig.
15 juni, Dom 69/05, Mål A 40/04
Förhandling var avslutad
Industrifacket hävdar att en av deras medlemmar blivit uppsagd från Trioplast AB utan saklig grund och har därför begärt att Arbetsdomstolen ska ogiltigförklara uppsägningen.
Arbetsgivaren anser att fackförbundet inte kan kräva ogiltigförklaring därför att det gått för lång tid från den 28 februari då förhandlingen om uppsägningen avslutades.
Förbundet menar att förhandlingen avslutades först den 12 april.
Arbetsgivaren har begärt att domstolen ska bestämma att den uppsagdas anställning ska upphöra innan tvisten om själva uppsägningen är avgjord.
Arbetsdomstolen anser att förhandlingen avslutades den 28 februari. Därför står det mer eller mindre klart att Industrifacket inte kan kräva att uppsägningen ska ogiltigförklaras.
Domstolen beslutar att den uppsagdas anställning ska upphöra antingen när hennes uppsägningstid går ut eller, om den redan gjort det, den 10 juni.
10 juni, Beslut 65/05, Mål A 84/05
75 000 till felaktigt uppsagd
En anställd i Huddinge kommun blev uppsagd. Hennes fackförbund SKTF hävdade att uppsägningen saknade saklig grund.
Kommunen går med på att betala de 75 000 kronor i allmänt skadestånd som förbundet krävt.
10 juni, Dom 66/05, Mål A 69/05
Arbetsdomstolen - stadfäst förlikning
Förlikning efter tredskodom
Kommunal hade stämt Kooperationens förhandlingsorganisation och Assistansgruppen ASS-gruppen AB, numera Fjärrhjälp Sweden AB, sedan en medlem inte fått den lön och övertidsersättning han hade rätt till.
KFO förde inte talan i målet och bolaget inställde sig inte till huvudförhandling varför Arbetsdomstolen meddelade tredskodom den 4 februari 2005 (se Nyhetsbrevet den 9 februari).
Bolaget ansökte därefter om återvinning i målet. Under målets fortsatta förberedelser förliktes parterna och begärde att förlikningen skulle stadfästas genom dom.
15 juni, Dom 67/05, Mål 153/02
Arbetsdomstolen - förlikningar, återkallanden
Tågtrafikbolag kan få betala 12 miljoner i skadestånd
Seko, Saco-förbundet Trafik och Järnväg och Civilekonomerna hade stämt Almega Tjänsteförbunden och Linx AB (se Nyhetsbrevet den 29 september 2004). Parterna har förlikts.
8 juni avskrev Arbetsdomstolen Mål A 195/04
Hudiksvalls kommun krävs på skadestånd
Kommunalarbetareförbundet hade stämt Hudiksvalls kommun (se Nyhetsbrevet den 20 oktober 2004). Parterna har förlikts.
9 juni avskrev Arbetsdomstolen Mål A 219/04
Skadestånd på grund av avskedanden
Fastighetsanställdas Förbund hade stämt Almega och Förenade Service i Sverige AB.
13 juni avskrev Arbetsdomstolen Mål A 115/04
Turordningsbrott
Grafiska Fackförbundet hade stämt Grafiska Företagens Förbund och Scandbook AB.
14 juni avskrev Arbetsdomstolen Mål A 124/04
Fick varken uppsägningslön eller a-kassa
En person, som inte fick uppsägningslön och då inte heller a-kassa, vände sig till Kronofogdemyndigheten, som överlämnade målet till Arbetsdomstolen (se Nyhetsbrevet den 25 maj). Arbetsdomstolen har nu beslutat att överlämna målet till Västmanlands läns tingsrätt.
14 juni avskrev Arbetsdomstolen Mål A 100/05