Nyheter
Senaste nytt om arbetsrätten, 25 januari 2006
Arbetsdomstolen
Byggnads döms betala skadestånd för olovlig stridsåtgärd
Lokalt avtal ger inte rätt till kompensation för skiftlag
Lön och semesterersättning utdömda
Män diskrimineras på grund av kön
Stoppa strejken!
Intendent uppsagd utan skäl
Connex avskedande av klubbordföranden nu i AD
Fick fel kompletteringspension
Kommunens fel att två lärare missade sin företrädesrätt
Staten utredde inte hans arbetsförmåga
Fel säga upp trotjänare som lider av fobi och panikångest
Avskedad på grund av felaktiga beskyllningar
Avskedande - Rikspolisstyrelsen
Uppsägning - Scandinavian Beauty Line AB
Skadestånd m m - Extena Plast AB
Avtalsbrott
Uppsägning
Kammarrätten
A-kassan drogs in för studerande
Oklart om same är egen företagare
Nej till utbildning - ja till a-kassa
Ingen livränta för utfryst arkeolog
Ny chans för whiplashskadad
Ingen livränta för utbränd lärare
Länsrätten gjorde fel i Norgefall
Arbetsdomstolen - domar
Byggnads döms betala skadestånd för olovlig stridsåtgärd
SEKO hade varslat om stridsåtgärder som skulle träda i kraft den 23 april 2004, arbetsplatsen Liljeholmstorget sattes i blockad. Vid den arbetsplatsen hade Seko inga medlemmar. De byggnadsarbetare som arbetade på området lade ned arbetet den 23 april för att uppta det igen när konflikten upphörde den 28 april.
Byggnads stridsåtgärd var olovlig ansåg Sveriges Byggindustrier och stämde Byggnads och förbundets Stockholmsavdelning, Byggettan, till Arbetsdomstolen.
Arbetsdomstolen håller med.
Visst Byggnads hade kunnat besluta att vidta sympatiåtgärder enligt paragraf 41 i medbestämmandelagen, men gjorde inte det. Visst har också arbetstagare som står utanför en konflikt rätt att vara neutrala, att inte befatta sig med smittat arbete. Men den rätten är individuell och kan inte som i det här fallet åberopas av en facklig organisation.
Arbetsnedläggelsen vid Liljeholmstorget var en följd av tydliga uppmaningar från avdelningens ombudsmän och hade därför istället karaktären av en kollektiv åtgärd, resonerar domstolen. Stridsåtgärden var därför olovlig.
Arbetsdomstolen kommer fram till att inte bara avdelningen utan också förbundet - genom ett uttalande på hemsidan och genom att ersätta avdelningen för utbetald konfliktersättning - gjort sig skyldigt till brott mot paragraf 42 i MBL.
Förbundet och Byggettan döms att betala 25 000 kronor var i allmänt skadestånd till Sveriges Byggindustrier, samt att stå för motpartens rättegångskostnader på 241 400 kronor.
Domen är enhällig.
25 januari, Dom 10/06, Mål A 162/04
Lokalt avtal ger inte rätt till kompensation för skiftlag
Arbetsgivaren och Industrifacket tolkade det så kallade allokemavtalets regler för övertidstillägg på olika sätt. Facket ansåg att de 13 som arbetade på eftermiddagsskiftet på skärtorsdagen hade rätt till övertidstillägg, medan arbetsgivaren inte ansåg det.
För att slippa betala ut övertidstillägget stämde arbetsgivaren Industrifacket (se Nyhetsbrevet den 22 september 2004 under rubrik " Vill inte ge efter för fackets krav").
Industrifacket stämde i sin tur Industri och KemiGruppen och Diab AB (se Nyhetsbrevet den 1 december 2004 under rubrik "Jo, Diab ska kompensera för påskarbete").
Arbetsdomstolen kommer fram till, efter att ha tolkat avtalet enligt dess ordalydelse, att arbetsgivarsidan har rätt. Eftermiddagsskiftets längre arbetstid ger alltså inte rätt till ekonomisk kompensation, anser domstolen.
Domen var enhällig.
25 januari, Dom 9/06, Mål A 188/04 och A 258/04
AD halverar skadestånd för kränkning
Det råder ingen tvekan om att journalisten som hade fått sin anställning hävd sedan han redigerat en privat bröllopsfilm i SVTs lokaler också fick sin företrädesrätt kränkt, anser Arbetsdomstolen.
I en tidigare dom, 37/04, avgjorde domstolen att även om hans agerande varit omdömeslöst var det inte skäl för avskedande eller hävning.
I det här målet hade hans fackförbund Sif krävt skadestånd till journalisten för att Sveriges Television hade kränkt hans företrädesrätt. Han hade inte erbjudits några vikariat samtidigt som andra företrädesberättigade med kortare anställningstid fått vikariera på SVT (se Nyhetsbrevet den 1 december 2004).
SVT är skyldigt att betala allmänt skadestånd till journalisten för den kränkning som bolagets handlande inneburit, avgör Arbetsdomstolen.
Men eftersom han bidragit till den uppkomna situationen genom att agera omdömeslöst bör det allmänna skadeståndet bestämmas till halva det yrkade beloppet.
Domen är enhällig.
25 januari, Dom 8/06, Mål A 255/04
Arbetsdomstolen - tredskodom
Lön och semesterersättning utdömda
Handelsanställdas förbund hade stämt Anna Gudmundssons företag Praktik Hälsokällan till Arbetsdomstolen för förhandlingsvägran. En av förbundets medlemmar hade krävt lön och semesterersättning från företaget (se Nyhetsbrevet den 16 november 2005 under rubrik " Drog 1 082 kronor från lönen för massagebänk").
Eftersom företaget inte har svarat, bifaller nu Arbetsdomstolen Handels talan genom en tredskodom. Förbundet får 30 000 kronor i allmänt skadestånd och medlemmen 5 000 kronor i allmänt skadestånd samt ekonomiskt skadestånd.
Företaget har dock rätt att söka återvinning i målet inom en månad, i så fall tas handläggningen upp på nytt. Annars står domen fast.
Domen kommer inte att refereras.
25 januari, Dom 6/06, Mål A 234/05
Arbetsdomstolen - stämningsansökningar
Män diskrimineras på grund av kön
Fackförbundet ST och OFR/SPO stämmer staten genom Arbetsgivarverket för brott mot jämställdhetslagen.
Förbunden hävdar att män som är anställda på Försäkringskassan utsätts för direkt könsdiskriminering när de inte får gå i pension vid 60 år. Enligt de övergångsbestämmelser som träffades när kassan förstatligas har kvinnor under vissa förutsättningar rätt till det.
Manliga anställdas rätt till pension vid 60 är är därmed negativt reglerad, anser förbunden. Därför ska två män, som ansökt om att gå i pension när de fyllt 60, för det första få gå i pension och för det andra få 100 000 kronor var i allmänt skadestånd.
Advokat Birgitta Lind är ombud för fackförbunden.
24 januari, Mål A 19/06
Stoppa strejken!
Flygbolaget SAS och Flygarbetsgivarna vill att Arbetsdomstolen omedelbart förklarar genom ett interimistiskt beslut att den strejk som pågår bland piloterna på flygplatsen Kastrup är olovlig.
Arbetsgivarna stämmer också dels pilotföreningarna i Danmark, Sverige och Norge, dels enskilda piloter. Arbetsgivarna kräver 10 000 kronor i allmänt skadestånd från var och en av dem som deltagit i strejken.
Bakgrunden till stridsåtgärderna är den pågående omorganisationen inom SAS som bland annat innebär att arbetsgivarsidan vill att piloterna ska vara anställda i de nationella flygbolagen i stället för i konsortiet. Fackförbunden vill inte bli av med sin gemensamma turordningslista. Förhandlingarna om omorganisationen förs under fredsplikt anser arbetsgivarsidan.
Transportgruppens chefsjurist Pia Schöldström är ombud.
24 januari, Mål A 20/06
Intendent uppsagd utan skäl
Sveriges Fartygsbefälsförening stämmer Finnlines Ship Management AB och Sjöfartens Arbetsgivareförbund till Arbetsdomstolen.
Föreningen kräver 120 000 kronor i allmänt skadestånd till en medlem som sagts upp utan saklig grund efter åtta års anställning som intendent. Hon sades upp den 15 oktober 2005 med sista anställningsdag den 14 april 2006, under uppsägningstiden är hon avstängd från sitt arbete med bibehållen lön.
Ombud är advokat Anders Karlsson på Advokatfirman Åberg & Salmi.
18 januari, Mål A 11/06
Connex avskedande av klubbordföranden nu i AD
Seko stämmer Almega Tjänsteförbunden och Connex Sverige AB för föreningsrättskränkning och kräver att avskedandet av fackklubbordföranden Per Johannson ska ogiltigförklaras.
Förbundet kräver också sammanlagt 450 000 kronor i allmänt skadestånd till Per Johansson för brott mot medbestämmandelagen, anställningsskyddslagen och förtroendemannalagen. För egen del kräver förbundet sammanlagt 300 000 i allmänt skadestånd för brott mot medbestämmande- och förtroendemannalagen.
Bolaget har i 33 punkter vänt sig mot Per Johanssons agerande då han tillvaratagit medlemmarnas intressen i samband med diskussionerna om utformningen av framrutorna på de nya tunnelbanetågen och branden i en tunnelbanevagn i Rinkeby.
Det är enligt stämningsansökan hans agerande i dessa frågor som direkt har utlöst avskedandet.
Hans ombud är förbundsjuristerna Annett Olofsson och Robert Utterström på LO-TCO Rättsskydd.
18 januari, Mål A 12/06
Fick fel kompletteringspension
Lärarnas Riksförbund stämmer Stockholms stad och kräver motsvarande mellanskillnaden av kompletteringspension beräknad för gift respektive ogift från och med den 1 juli 2005 till en medlem. Mellan parterna gäller kollektivavtalet Pensions- och Försäkringsavtal, PFA 98.
Ombud är förbundsjuristen Kristina Rollbäck.
18 januari, Mål A 13/06
Kommunens fel att två lärare missade sin företrädesrätt
Lärarförbundet stämmer Bollebygds kommun för brott mot anställningsskyddslagen i två mål. Det ena fallet en grundskollärare som inte fick besked om att hans tidsbegränsade anställnings skulle upphöra och därmed missade sin företrädesrätt.
Enligt paragraf 15 i LAS är arbetsgivaren skyldig att ge besked om att anställningen ska upphöra minst en månad i förväg, påpekar hans ombud Carl Falck.
Kommunen krävs på 30 000 kronor i allmänt skadstånd till läraren för brott mot paragraf 15 i LAS och 40 000 för brott mot paragraf 25. För egen del kräver förbundet 20 000 kronor i allmänt skadestånd för brott mot anställningsskyddslagens paragraf 30 a.
Det andra fallet är också en grundskollärare som hade haft tidsbegränsade anställningar i Bollebygds kommun och som sammanlagda översteg 12 månader. Inte heller hon fick besked om att hennes tidsbegränsade anställnings skulle upphöra. Hade hon haft möjlighet att åberopa företrädesrätten hade hon kunnat få en tillsvidareanställning.
Kommunen utannonserade en läraranställning som hon var behörig för, men som tillsattes med en annan person. Även i det här målet är Carl Falck ombud.
I hennes fall krävs kommunen på 40 000 kronor i allmänt skadestånd för brott mot paragraf 15 och 60 000 för brott mot paragraf 25 i LAS. Kravet på allmänt skadestånd till förbundet är detsamma som för läraren ovan, 20 000.
Carl Falck begär sammanläggning av målen.
19 januari, Mål A 14/06 och Mål A 15/06
Staten utredde inte hans arbetsförmåga
Luftfartsverket har sagt upp en reparatör vid Örnsköldsviks flygplats efter 23 års anställning eftersom han på grund av en knäskada inte kan fungera som flygplatsbrandman. Sedan verket beslutat att integrera räddningstjänsten vid flygplatsen med ordinarie organisation kräver verket att alla anställda ska fungera som flygplatsbrandmän.
Seko stämmer Staten genom Luftfartsverket och kräver 150 000 kronor i allmänt skadestånd till reparatören och att uppsägningen ska ogiltigförklaras.
Arbetsgivaren har inte gjort vad som är möjligt för en effektiv rehabilitering och inte heller övervägt möjligheterna att ändra arbetsorganisationen så att reparatören skulle kunna fortsätta att jobba.
Enligt gällande bestämmelser räcker det med 2-6 brandmän, påpekar ombudet Robert Utterström, LO-TCO Rättsskydd i stämningsansökan.
Det gör att verket kan uppfylla kravet på antal brandmän vid flygplatsen, där det finns ett 30-tal anställda, utan att just den här reparatören blir godkänd som flygplatsbrandman.
19 januari, Mål A 16/05
Fel säga upp trotjänare som lider av fobi och panikångest
Kommunalarbetareförbundet stämmer Uppsala kommun till Arbetsdomstolen och kräver att uppsägningen av en medlem ska ogiltigförklaras och att hon ska få 120 000 kronor i allmänt skadestånd. Hon hade en sammanlagd anställningstid på 27 år och var placerad som assistent på verksamhetsområdena Arbetsmarknad och vuxenutbildning när kommunen sade upp henne.
På grund av sitt funktionshinder, fobi och panikångest, behöver hon ha sitt arbetsrum på bottenvåningen i närheten av utgången. I stället för att se till att hon fick ett sådant arbetsrum sade kommunen upp henne.
Hennes ombud är förbundsjuristen Anneli Ohlsson-Anderbjörk på LO-TCO Rättsskydd AB.
20 januari, Mål A 17/06
Avskedad på grund av felaktiga beskyllningar
Handelsanställdas Förbund stämmer Göteborgs Fryshus AB och kräver att Arbetsdomstolen ogiltigförklarar avskedandet av en medlem som anställdes som expeditionsansvarig sommaren 2004. Förbundet kräver också 150 000 kronor i allmänt skadestånd till mannen, i andra hand 120 000 - utifall Arbetsdomstolen skulle finna att det funnits saklig grund för uppsägning.
Den expeditionsansvarige avskedades den 10 oktober 2005 anklagad för att ha beordrat omlastning och lagring av varor den 17 juli, brutit mot arbetsrutiner vid inventering av lagret den 22 augusti samt köpt kött till ett större värde för privat bruk.
Anklagelserna är inte laga skäl för avsked och inte heller saklig grund för uppsägning, menar förbundet.
Ombud är förbundsjuristen Maria Tingnell på LO-TCO Rättsskydd.
20 januari, Mål A 18/06
Arbetsdomstolen - förlikningar, hänvisningar
Avskedande - Rikspolisstyrelsen
Polisförbundet hade stämt staten genom Rikspolisstyrelsen (se Nyhetsbrevet den 12 januari 2005 under rubriken "Alkoholiserad polis borde inte ha avskedats").
24 januari avskrev Arbetsdomstolen Mål A 292/04
Uppsägning - Scandinavian Beauty Line AB
Handels hade stämt Scandinavian Beauty Line AB och krävt sammanlagt 230 000 kronor i skadestånd för brott mot bland annat semesterlagen och kollektivavtal (se Nyhetsbrevet den 18 maj 2005 under rubriken "Bolaget bröt mot både kollektivavtalet och semesterlagen").
23 januari avskrev Arbetsdomstolen Mål A 94/05
Skadestånd m m - Extena Plast AB
Civilingenjörsförbundet hade stämt Teknikarbetsgivarna och Extena Plast AB (se Nyhetsbrevet den 21 december 2005 under rubriken "VD riskerar bli utan ITP").
18 januari avskrev Arbetsdomstolen Mål A 277/05
Avtalsbrott
Företaget Svensk Assistans och Handikappservice AB hade anklagat två före detta anställda för brott mot lojalitetsplikten (se Nyhetsbrevet den 11 januari under rubriken "Personliga assistenter anklagas för illojal konkurrens")
18 januari hänvisade Arbetsdomstolen de två målen A 290/05 och A 291/05 till Norrköpings tingsrätt.
Uppsägning
Arbetsdomstolen fastställer förlikningen i en uppsägningstvist.
25 januari, Dom 7/06, Mål B 35/05
Kammarrätten - a-kassa
A-kassan drogs in för studerande
Det var rätt av Handels arbetslöshetskassa att neka den 32-åriga kvinnan a-kassa, detta trots att hon precis avslutat en termins högskolestudier på heltid. Kammarrätten stödjer sig på ett yttrande från IAF, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkring, som menar att kvinnans avsikt var att fortsätta studierna ytterligare minst en period. Länsrätten i Norrbottens län hade tidigare gått på kvinnans linje.
10 november. Kammarrätten i Sundsvall. Mål nr 3079-04.
Oklart om same är egen företagare
Är en same som äger rena och är medlem i en sameby att betrakta som egen företagare? Det beror på hur aktiv han är i renskötandet menar kammarrätten.
Skogs- och Träfackets arbetslöshetskassa har vägrat renskötare a-kassa med motivering att han inte står till arbetsmarknadens förfogande.
Kammarrätten säger sig inte kunna ta ställning till om a-kassan har gjort rätt. Det krävs en större utredning. Nu upphäver kammarrätten länsrättens tidigare beslut som sa nej till renskötaren.
Ärendet får nu återigen avgöras av arbetslöshetskassan.
15 november. Kammarrätten i Sundsvall. Mål nr 2624-04.
Nej till utbildning - ja till a-kassa
STs arbetslöshetskassa drog in a-kassa för en medlem under tre veckor. Motiveringen var att hon antagits till en heltidsutbildning under denna tid. Att kvinnan valde att inte gå utbildningen har inte a-kassan tagit hänsyn till.
I och med det har kassan gjort fel, menar kammarrätten.
12 januari. Kammarrätten i Stockholm. Mål nr 7726-04
Kammarrätten - livränta
Ingen livränta för utfryst arkeolog
Nya plötsliga förändringar av arbetsuppgifter, telefonsamtal till hemmet där chefen skäller och säger att "du är värdelös" och utfrysning från flera kollegors sida.
Arkeologen vid Länsmuseet i Gävleborg blev till slut långtidssjukskriven och lämnade senare jobbet.
I flera år har arkeologen velat få sina psykiska problem klassade som arbetsskada.
Kammarrätten säger nej. Rätten menar att arkeologen länge hade samarbetssvårigheter och att bevisen inte är tillräckligt starka för problemen ska godkännas som arbetsskada.
Beslutet innebär att arkeologen inte får någon livränta.
16 december. Kammarrätten i Sundsvall. Mål nr 198-05.
Ny chans för whiplashskadad
Är whiplashskadan huvudorsaken till att det 60-åriga före detta vårdbiträdet gick i förtidspension?
Nej, har länsrätten och Försäkringskassan sagt.
Kammarrätten säger inget i sakfrågan. Däremot menar de att länsrätten gjort flera formella fel när man prövat ärendet. Rätten skulle ha bedömt förtidspensionen enligt LAF, Lagen om arbetslöshetsförsäkring, i 1977 års lydelse och arbetsskadan i LAF:s lydelse från 1993.
Länsrätten kommer därför att få ta upp målet igen.
16 december. Kammarrätten i Sundsvall. Mål nr 645-05.
Ingen livränta för utbränd lärare
Det finns inte tillräckligt starka skäl som visar att utbrändheten hänger ihop med jobbet som lärare. Därför anser kammarrätten att den förtidspensionerade kvinnliga läraren inte ska få någon livränta. Rätten går därmed på Försäkringskassans linje, som senare ändrades av länsrätten.
16 december. Kammarrätten i Sundsvall. Mål nr 1511-05.
Kammarrätten - sjukpenning
Länsrätten gjorde fel i Norgefall
Försäkringskassan slog fast att den 41-årige mannens sjukpenninggrundande inkomst skulle vara noll kronor. Motiveringen var att han under mer än ett års tid bara haft inkomst i Norge. Rätt eller fel?
Rätt, menar länsrätten. Fel handlagt av Länsrätten i Mariestad, menar kammarrätten som inte tar ställning i sakfrågan. Nu upphävs domen och ärendet hamnar i länsrätten igen.
19 januari. Kammarrätten i Jönköping