Nyheter

Shekarabi tar över efter Strandhäll

Ardalan Shekarabi blir ny socialförsäkringsminister och Lena Micko tar över uppdraget som civilminister. Statsminister Stefan Löfven (S) presenterade dem på en pressträff. Lena Micko är tidigare kommunalråd och arbetar nu som andre vice ordförande för Sveriges kommuner och landsting, SKL. Foto: Henrik Montgomery / TT

Nuvarande civilminister Ardalan Shekarabi (S) blir ny socialförsäkringsminister efter Annika Strandhäll som på måndagen meddelade att hon lämnar regeringen. Lena Micko blir ny civilminister.

Publicerad

(Uppdaterad) – En av hans (Shekarabis) uppgifter blir att jobba stenhårt för landets pensionärer, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff.

Lena Micko, som nu är andre vice ordförande (och tidigare ordförande) i Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, får ansvaret för politiken gentemot kommunerna.

– Två mycket kompetenta personer får ansvar för att människor ska vara trygga, säger Löfven om de nya utnämningarna.

Micko tvekar inte om vad hennes huvuduppgift blir framöver:

– Att förstärka för kommuner och regioner så att de klarar sitt välfärdsuppdrag, säger hon.

Kommuner vet bäst

Micko anser att den lokala nivån vet bäst hur resurser används, därför tror hon på mer generella statsbidrag där regeringen inte öronmärker pengar för olika åtgärder.

– Jag tror inte på att kommuner hålls i hårda tyglar, säger hon, med tillägget att kommunerna behöver bli bättre på att redovisa resultat.

Micko säger att läget i kommunerna är allvarligt, men hon vill inte kalla det för en kris.

Hon anser att de fem miljarder som tillfördes kommunerna i den senaste budgeten är en bra början.

– Men det kommer att behövas mer, säger hon och tror att kommunerna också kommer att klara integrationen av nyanlända, om staten hjälper till.

– Kommunernas ansvar för nyanlända är mycket stort, men här måste och regering och riksdag att ge kommunerna ekonomiska förutsättningar att klara uppdraget, säger Micko.

Tar med spelpolitik

Ardalan Shekarabi får, förutom pensionerna, även sådant som sjukförsäkringen och genomförandet av det socialdemokratiska vallöftet om en familjevecka på sitt bord. Och han tar med sig spelpolitiken från finansdepartementet.

– Pensionerna ska vara en av Socialdemokraternas och regeringens paradgrenar. Regeringen har successivt och målmedvetet arbetat för att stärka äldres ekonomi och trygghet, men mer måste till. Allt för många har en pension som är för låg, säger Shekarabi

Han blir, i och med den nya posten, också ordförande i den så kallade pensionsgruppen där S och fem andra partier sitter för att följa upp det nya, och alltmer kritiserade, pensionssystemet.