Nyheter
Skärp er - eller var beredda på lagstiftning
God sed måste etableras över hela den svenska arbetsmarknaden då kan principen om parternas frihet under ansvar fortsätta att gälla. Om inte bör en proportionalitetsprincip för stridsåtgärder införas.
Göran Tunhammar har på regeringens uppdrag utvärderat Medlingsinstitutet. I betänkandet God sed vid lönebildning - Utvärdering av Medlingsinstitutet, SOU 2006:32, framhåller han att lönebildningen har fungerat väl sedan institutet inrättades 2000. Och en av institutets huvuduppgifter är att verka för en väl fungerande lönebildning. Den andra huvuduppgiften är att medla i arbetstvister - med målet arbetsfred. Göran Tunhammar har funnit att antalet konflikter varit förhållandevis få under perioden.
För att möta de nya krav som ställs på lönebildningen är det väsentligt att den goda sedan kan etableras över hela arbetsmarknaden, poängterar han.
- Vårt förslag om en etablering av god sed bygger vidare på praxis från Industriavtalet.
- Några tycker kanske det låter ålderdomligt, men jag tycker det är ett fint ord.
För att det ska fungera bra är det önskvärt att alla parter har samarbetsavtal och avtal om förhandlingsordning, menar Göran Tunhammar.
- Här kan Medlingsinstitutet hjälpa till så att det inte blir konflikt, men parterna måste själva försöka lösa det så långt som möjligt.
Han föreslår inga utökade varseltider och inte heller fler möjligheter till att skjuta upp varslen, utan vill hellre tidigarelägga hela processen. Men klarar inte parterna av att rätta sig efter god sed, då bör regeringen införa en proportionalitetsprincip.
Göran Tunhammar föreslår att MIs statistikuppgift först tillbaka till Statistiska centralbyrån, om inte institutet få mer resurser till den.