Nyheter

Skyddsombudet i AD: Jag hade mardrömmar om Arriva

Reza Forghani Foto: Christian Rhen
Reza Forghani Foto: Christian Rhen

Arrivas försök att bli av med honom var kränkande, anser skyddsombudet Reza Forghani. Men Arriva anser tvärtom att det var han som kränkte cheferna.<br/> -Självklart blev jag upprörd av anklagelserna. Jag hade mardrömmar om Arriva, säger han i Arbetsdomstolen.

Publicerad

Rättegången handlar om vad som hände när Arriva tog över busstrafik från Keolis sommaren 2012. Och om hur huvudskyddsombudet agerade, om han försökte samverka eller inte.

Kommunal har stämt bussbolaget för att han hindrades att sköta sitt uppdrag. Konkret gäller det en förhandling där arbetsgivaren försökte få fackförbundet att avsätta honom som skyddsombud med hänvisning till en mängd anklagelser. Arriva anklagade honom för att ha kränkt trafikledarna på olika sätt.

-Krävde du inte att två trafikledare skulle bli uppsagda, frågar arbetsgivarpartens ombud Jan Berg.

-Nej, jag krävde bara att de skulle få arbetsmiljöutbildning, svarar Reza Forghani.

-Varför krävde du att de skulle utbildas, frågar Kommunals ombud Bo Villner.

-Därför att de inte gav oss skyddsombud den information vi har rätt till och för att de behandlade de anställda så kränkande, svarar Reza Forghani.

Första dagen av rättegången i AD blir lång, tjugo över sex avslutar domstolens ordförande Jonas Malmberg förhandlingarna och önskar alla välkomna igen. Enligt planerna ska drygt 15 vittnen till höras de följande dagarna.

Hindrade arbetsgivaren Reza Forghani? Tvisten i AD

Kommunalarbetareförbundet stämde Arriva och Bussarbetsgivarna 2014 till Arbetsdomstolen. Fackförbundet krävde att huvudskyddsombudet ska få 300 000 kronor i allmänt skadestånd för att han hindrats att sköta sitt uppdrag.

2012 tog Arriva över hans arbetsplats i Råsta utanför Stockholm. Skyddsombudet vände sig till Arbetsmiljöverket efter att han inte lyckats få företaget med på att rätta till brister som handlade om dåligt planerat arbete och trafikfarliga bussar.

Kommunal hävdar att företaget har försökt att få skyddsombudet avsatt. Detta drabbade honom psykiskt och ledde till att han blev sjukskriven. Han avgick som skyddsombud, men övertalades av sina kamrater att ta tillbaka uppdraget.

Huvudförhandlingen i Arbetsdomstolen börjar den 16 mars och beräknas pågå fyra dagar.