Nyheter

Småpratet kan avgöra om du får jobbet

Småpratet i början av jobbintervjun kan vara avgörande, visar forskning. Foto: Alamy

Trodde du att småpratet i början av jobbintervjun var helt oskyldigt? Tänk om. Forskning visar att småpratet påverkar chefernas intryck av hur du klarar dig på intervjun.

Publicerad

Anställningsintervjuer börjar ofta med lite kallprat som inte verkar ha något med jobbet att göra. Gick det bra att hitta hit? Har du varit här förut?

Ofta känns småpratet som en uppvärmning och har till synes ingen relevans för den fortsatta, mer strukturerade intervjun.

Men en undersökning av tre amerikanska forskare tyder på att kallpratet både kan vara relevant och påverka hur din prestation betygsätts av cheferna. I Harvard Business Review har forskarna berättat om studien.

De genomförde och filmade 163 intervjuer med jobbsugna studenter. Efter två eller tre minuters inledande kallprat fick intervjuarna snabbt notera sitt första intryck av varje kandidat. Sedan betygsatte intervjuarna varje svar som kandidaterna gav under den strukturerade intervjun.

En grupp experter fick också se de filmade intervjuerna, utan det inledande småpratet, och betygsätta kandidaternas svar.

Resultatet visade att det fanns skillnader i hur intervjuarna och experterna betygsatte svaren, vilket tyder på att de första intrycken från småpratet påverkade intervjuarna, särskilt tidigt under intervjun.

Forskarna fann också att småpratet verkade kunna ge intervjuarna kortfattade, men relevanta insikter om kandidatens förmåga att sköta jobbet.

Slutsatsen blev att jobbsökare måste vara på tårna under hela mötet, även under det inledande kallpratet, för att visa sig kompetenta och sociala.