Nyheter

Spotify-anställda hotas av utvisning

Spotify-grundaren Daniel Ek. Foto: Spotify
Spotify-grundaren Daniel Ek. Foto: Spotify

Flera personer med nyckelpositioner på Spotify kan utvisas från Sverige – trots fast anställning med samma anställningsvillkor som sina svenska kollegor.

Publicerad

Bakgrunden är att Spotify ska missat att ha tecknat tjänstepension för vissa anställda före september 2013, uppger källor till TV4:s Kalla Fakta.

Migrationsverkets tolkning av rättspraxis är att misstag av det slaget kan leda till att den anställdes arbetstillstånd dras in – och att personen utvisas.

Läs också: Claes Stråt: - vantolkning leder till utvisning

”De får sina arbetstillstånd indragna på grund av teknikaliteter och tvingas lämna Sverige. Detta är orimligt och utgör en betydande risk för vår verksamhet i Sverige”, skriver Spotify till Justitiedepartementet, rapporterar Di Digital.

I höstas uppmärksammades ett liknade fall där den pakistanske programmeraren Tayyab Shabab, med anställning på det svenska appföretaget Dynamo, tvingades att lämna Sverige.

Detta efter att pensionsinbetalningar från en tidigare arbetsgivare blivit felaktiga – på grund av att Shabab då inte hade något personnummer.