Avtalsrörelsen
Städstrejken är avblåst
Fastighets drar tillbaka de varslade stridsåtgärderna som skulle ha trätt i kraft på torsdag morgon. Förbundet har tecknat ett nytt 22-månaders avtal för specialservicearbete med Almega Tjänsteförbunden.
- Vårt utgångsbud var 745 kronor mer i månaden i ett ettårsavtal, säger Fastighetsanställdas förbunds förhandlare Peter Frommelin.
I det budet fanns då kravet på jämställdhetspott med. Det vill säga att förbundet hade LO-samordningen bakom sig för att kräva 125 kronor extra, eftersom den genomsnittliga förtjänsten inom avtalsområdet var lägre än 21 300 kronor i månaden för heltid.
Först ville inte arbetsgivarna gå med på något, menar Peter Frommelin. Men efter varsel om blockad och om strejk mot fem saneringsföretag som skulle brutit ut klockan 08.00 i morgon, torsdag, ledde förhandlingarna i går till ett nytt avtal.
Strejkvarslet kunde ha drabbat exempelvis bilindustrin eftersom det gällde det arbete vid Scania lastbilstillverkning som Newtec Kemiteknik AB utför och det arbete vid Volvo Torslanda som Coor Service Management Cars AB utför.
Almegas vd Jonas Milton tycker att det är skönt att parterna nu fått ett nytt avtal därför att en konflikt hade vållat saneringsföretagens kunder mycket stora skador. Men han säger också att det nu måste bli en debatt om fackens missbruk av konflikträtten.
- Det är inte rimligt att ett fåtal anställda i ett tjänsteföretag kan slå ut hela industrier på nolltid, anser Jonas Milton.
Specialserviceavtalet omfattar cirka 3 200 anställda.
- Vi har inte fått fullt ut vad vi krävde, det kan man inte räkna med, men vi har fått en ganska bra utdelning, säger Fastighets Peter Frommelin.
I stället för 745 kronor mer i månaden under ett år ger det nya avtalet löneökningar på sammanlagt 970 kronor under 22 månader (1 juni 2010-31 mars 2012); 370 kronor den 1 juni i år och 600 kronor den 1 april 2011. Halva beloppet fördelas generellt och halva i lokal pott. Lägstlönerna höjs med 300 kronor, respektive 500 kronor.
- Vi har fått lönenivåer i överensstämmelse med exempelvis Handels och lite bättre lägstlöner än de fick, säger Peter Frommelin.